Zona Hastalığı Belirtileri

Ahmet

Zona hastalığı, virüslerin neden olduğu ciddi boyutlarda bir deri rahatsızlığıdır. Travma, üzüntü, yüksek stres gibi ruhsal çöküntüler sebep olabilmektedir. Çocuklarda bile zona hastalığı görülebilir fakat yaygın olarak ileri ki yaşlarda görülür. Suçiçeği geçirmiş kişilerin vücutlarında ileri ki yaşlarda virüsün tekrar oluşumu sonucunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Yüksek ateş, kaşıntı, deride kızarıklıklar bu hastalığın belli belirtileri arasındadır.

Zona Hastalığı Nedir?
Zona hastalığının temelinde suçiçeğine neden olan virüsün zona hastalığına dönüşmesidir. Sinir uçları iltihaplanması gözlenir. Halk arasında gece yanığı olarak da isimlendirilir. Suçiçeği geçirmiş hastanın bağışıklığı tam kazanılmamıştır ve vücut bu virüsün tehdidi ile karşı karşıyadır. Genellikle yetişkinlerde görülür. Çocukluk döneminde bu tür hastalıkların geçirilmesi önemlidir çünkü ileriki yaşlarda bu hastalıklar ile bağışıklık sistemi baş edemez. Küçük yaşta bağışıklık bu tür hastalara karşı korunmuş ve kazanılmış olmaktadır. İlk belirtileri arasında yanma, kaşıntı, iltihaplanma ve döküntü şeklini alması gözlemlenir.

Zona Hastalığı Belirtileri
Zona hastalarında virüs tekrar vücuda girmiş ise vücut tepkime gösterir. Deri de kızarıklık, kaşıntı, iltihaplanma gözlenir ve deride bu kızarıklıklar dökülmeye başlar ise bu durumdan şüphelenilmeli ve doktora başvurulmalıdır.

Zona Hastalığı Bulaşıcı Mıdır?
Herpes zona olarak da bilinen bu hastalığa varicella-zoster virüsü sebebiyet verir. Bu suçiçeği geçirmiş kişiler de gözlemlenir. Suçiçeği geçiren hastalar bu virüsü tamamen vücuttan atamazlar. Vücut bunu sinir sisteminde pasif halde saklar. Kişinin ruhsal sıkıntılar, üzüntüler ve stresleri bu virüslerin aktifleşmesine neden olur. Bu rahatsızlık sonrasında zonaya dönüşür. Zona bulaşıcı bir rahatsızlıktır. Daha önce suçiçeği geçirmemiş kişilere bulaşır. Bu virüsü kapan kişiler zona hastası olmazlar suçiçeği geçirirler. Bu durumda zona hastası olma riskini de ortaya koyar. Hapşırma, öksürme ve temas durumunda bulaşma gözlemlenir.

Zona Hastalığı Tehlikeli Midir?
Zona hastalığı her hastalık gibi erken fark edilir ise kısa sürede tedavi edilebilir. Hastalığın tedavisinde öncelikle cildiniz de ki problemleri gözlemlediğiniz zaman cildiye uzmanına danışmalısınız. Çocukluk döneminde geçirilen bu hastalık ilerleyen yaşlarda bağışıklık sisteminin de zayıflaması ile sorun yaratabilir. Bağışıklık sistemi zayıflayan bünye bu virüs ile başa çıkamaz ve zona ortaya çıkar. Zona tedavisinde geç kalınır ise işitme kaybı, görme bozukluğu, yüz felci, kasların zayıflaması gibi ciddi sorunlarla karşılaşılabilir. İç organlarda zaman içinden zonadan etkilenebilir. Enfeksiyon vücuda olumlu sonuçlar getirmez. Enfeksiyonlu bir bünye her türlü sağlık sorunu ile karşılaşabilir. Çünkü bağışıklık sistemi yanıt vermiyor ise direnciniz düşer ve enfeksiyon yayılmaya başlar. Zona da bu sebep ile oldukça önemlidir. Tedavi edilmez ise tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

Zona Hastalığı Başlangıcı
Zona hastalığının başlangıcında geçmiş zamanlarda geçirilen suçiçeği yatmaktadır. Geçirdiğimiz suçiçeği vücuttan tam olarak atılmaz ve sinir sisteminde saklanır. Bağışıklık sistemi zayıf olan ve bazı nedenlere bağlı olarak yıpranmış vücut bu virüsü ortaya çıkartır. Virüs vücutta yayılırken bağışıklık sistemi dirençli olmadığı için karşı atak gösteremez. Zona hastalığına neden olan virüs deri üzerinde iltihaplı yaralar oluşmasına neden olur. Hastalığın başlangıcında kızarıklık, kaşıntı ve yanma hissi oluşur.

Zona Hastalığına Ne İyi Gelir?
Zona hastalığına yakalanan kişiler bir cildiye uzmanına danışmalılar dır. Cildiye uzmanlarının verecekleri antibiyotik bazlı ilaçlar bu yaraların oluşumunu engelleyecek ve zona virüsüne iyi gelecektir. Bunun dışında da evde de yapılabilecek bazı şeyler mevcuttur. Çörek otu yağı, badem yağı ve zeytinyağı hastanın vücudunda çıkan yaralara sürülmelidir. Bu ağrı ve kaşıntıları azaltacaktır. Lahana yaprağı kaynatılır kaynatılan yapraklar ezilir. Elde edilen su yaralara sürülür. Demir hindi otu kaynatılarak demlenir. Demlenen bu çay aç karnına tüketilir. B vitaminler, C vitaminleri ve E vitaminleri ile çinko takviyesi bu rahatsızlık için oldukça önemlidir. Su tüketimi de hastalığın iyileşmesini hızlandırır.

Zona Hastalığı İçin Şifalı Bitkiler
Bitkisel ilaçlar her hastalık için olduğu gibi zona için de iyi gelmektedir. Bitkisel tedavi önerilerine göre; ezilmiş kuşburnu biraz su ile kaynatılır. Karışım tatlandırılarak günde üç kez tüketilmelidir. Kil, kükürt, demir dikeni, zerdeçal bal içine eklenir ve karıştırılarak birbiri ile özleşir. Bu karışım günde 1 kez aç karnına içilir. Kurutulmuş olan oğul otları kaynamış suyun içine bırakılarak demlenir. Demlenen bu çay da yaraların üzerine sürülür.

Zona Hastalığı Tedavisi
Zona hastalığının ani tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Hastalığın süreci izlenmelidir ve buna göre tedavi şekli uygulanmalıdır. Antirival ilaçlar ile ilk 72 saat içinde doktora gidildiği durumlarda uygulanır. Antiviral ilaçlar enfeksiyonun zararını azaltır. Trisiklik Antidepresan ise ağrıların uyuşturulması için kullanılan bir ilaçtır. İleri ki dönemde tekrar oluşabilecek zona enfeksiyonuna karşı da ihtimalleri azaltmaktadır. Opioidler, ağrıları yatıştırmak için kullanılan başka bir ilaçtır. Steroidler ise iltihap sökmeye yardımcı olur.

Yorum yapın