Tiroid Kanseri Belirtileri

Ahmet

Tiroid kanseri endokrin çeşidi bir kanserdir. Sık görülmektedir. Boyun kısmında kitle şeklinde oluşmaktadır. İyi seyirde ilerler ve diğer kanser türlerine göre bu hastalıktan kurtulma oranı daha fazladır. Kadınlarda tiroid kansere erkeklere nazaran daha sık görülmektedir. Tiroid kanserinde hastalık belirtileri çok gözlenemeyebilir. Lenf bezlerinde şişme, boyun bölgesinde şişlik, seste değişme ve yutkunma zorluğu gibi sorunlar gözlenebilir.

Tiroid Kanseri Nedir?
Tiroid bezlerinde bulunan hücreler yenilenemeyip kanser hücresine dönüşür ise tiroid kanseri oluşur. Tiroid kanserinde çoğunlukla boyun kısmında kitle ve ya tiroid bezlerinde nodül oluşumu meydana gelir. Nodüller sıcak ya da soğuk olarak ayrılabilir. Ciddiye alınması gereken nodül türü soğuk olandır. Çünkü soğuk nodüllerin %15’i kansere neden olabilmekte. Soğuk nodülü olan kişilerin biyopsi yaptırması gerekir. Tiroid kanserinden korunmak için sigara ve alkol kesinlikle tüketilmemelidir. Sağlıklı besinler tüketmek de bunun için önemlidir. Kimyasal madde bakımından fazla olan besinler kişilerin sağlıklarına ciddi hasarlar vermektedir.

Tiroid Kanseri Belirtileri
Boyun bölgesinde tiroid bezlerinde meydana gelen bir kanser hastalığıdır. Tiroidi olan hastaların önlem almamaları sonucunda da hastalık kansere dönüşebilir. Boyun bölgesinde şişlik, yutkunmada zorluk, nefes alıp verilirken zorlanma, sinir bozukluğu, yorgunluk ve halsizlik hissi, kilo da ani değişimler, cilt kuruluğu belirtiler arasında. Guatr bölgesinde fazla büyüme yaşanır ise çıplak göz ile bile fark edilebilir. Tiroid bezleri hormon dengelerinde ki bozulmalar sonrasında metabolizmayı da etkiler. Kişinin vücudunda bir sağlık sorunu yaşanır ise bağışıklık sistemi bu noktada sarsılmaktadır. Bağışıklık sisteminin direncine göre kişilerde belirtiler değişkenlik gösterir. Zaten hali hazırda tiroid kanserinin ciddi belirtileri olmamakta. Başlıca belirtilerinde, tiroid rahatsızlığı ile aşağı yukarı aynıdır. Yani, hastanın boğun bölgesinde ağrı ve şişlik, yutkunma da zorluk, halsizlik ve yorgunluk, yutkunma zorlukları bu hastalığın belirtilerindendir.

Tiroid Kanseri Atom Tedavisi
Radyoaktif iyot tedavisi halk arasında atom tedavisi olarak bilinir. Tiroid kanserinin ameliyatı yapılmasından sonra gerçekleştirilir. Ameliyat gerçekleştirildiği zaman bu kanser dokuları vücuttan temizlenir fakat bazı gizli kalmış hücreler hava vücutta varlığını sürdürür. Atom tedavisi de bu noktada işe yarar. Atom tedavisi cerrahi operasyondan sonra oldukça başarılı bir tedavi çeşididir. Atom tedavisi ameliyattan 3 ila 4 hafta sonrasına kadar uygulanır. Papiller ve Foliküler tiroid kanseri çeşitlerinde uygulanır daha çok bu yöntem. Hastanın vücudunda ki tümör boyutu 1 cm’den fazla ise o zaman atom tedavisi tercih edilir. Radyoaktif iyot tedavisi uygulanacak olan hasta en az 6 saatlik açlık ile hastaneye gelmektedir. Kan tahlilleri yapılır ve kanserli hücrelerin temizlenmesi için hasta atom tedavisi uygulanmak üzere özel odaya alınır. Bu odalar genellikle kurşun kaplıdır çünkü yüksek radyasyon içerir. Radyoaktif ilaç ağız yolu ile hastaya verilir. Hasta bu özel odada durumun ciddiyetine göre 5 güne kadar kalır.

Tiroid Kanseri Ameliyatı
Tiroid kanseri olan bir hasta ameliyat edilmesi gerekebilir. Bu cerrahi operasyon da kanserli bölge, lenf bezlerine sıçramış ise tiroid bezleri alınır. Cerrahi müdahale yapıldığı zaman tiroid bezlerinin alınması genellikle tercih edilen müdahale yöntemidir. Bezlerin alınmasının sebebi bu rahatsızlığın tekrarlama ihtimaline karşıdır. Cerrahi operasyon yaşayan hasta tiroid bezlerinin alınmasının ardından ses tellerinde hasar ya da tiroid bezi yetmezliği sorunu yaşayabilmektedir. Hastalara bu tür durumların engellenmesi için radyoaktif iyot takviyesi uygulanır. Ses tellerinin zarar görmesi de bir başka cerrahi müdahale ile düzeltilebilir.

Tiroid Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tiroid bezlerinde 4 tip kanser görülmektedir. İlk olarak Papiller tip kanser türü vardır. Tiroid kanserinin %80 kadarı papiller türdür. Bu genellikle 20 ile 50 yaş grubunda görülür. Çocuklarda görülen tiroid kanserinin en fazla görülen çeşididir. Genellikle çok fazla büyüme göstermez ve belirtileri de gizli kalır. Bezin başka bir operasyon sırasında rastlandığı ve temizlenmesi sık yaşanan durumlardandır. Check-up olarak adlandırılan ve belli rutinlerle yapılan sağlık taramaları bu tür hastalıklar için oldukça önemli bir hastalık taramasıdır. Papiller kanser tedavisinde, tiroid bezi tamamen çıkartılır. Kanser hücrelerinin lenf bezlerine sıçramasının önlenmesi için ameliyat sonrası atom tedavisi uygulanır. İkinci tiroid kanseri türü Follikler tiroid kanseridir. Bu tür kanser hücresi taşıyan hastalar orta yaş grubuna ait kadınlardır. En zor tanı konan tiroid kanseri türüdür.

Biyopsi yöntemi ile ya da ameliyat sırasında alınan parçalar ile yapılan taramalar da kanser olup olmadığını anlamak olukça güçtür. Bu tür kanserin tedavisinde, ameliyat tercih edilir ve papiller tedavisinde olduğu gibi atom tedavisi uygulanır. Üçüncü tip kanser hücresi Medüllerdir. Genetik geçiş yolu ile ortaya çıkar. Dördüncü olarak ise Anaplastik kanser hücresi vardır. Bu tiroid kanseri türünde 60 yaşının üstünde ki kişilerde görülür. Uzun zamandır tedavi edilmemiş olan papiller ya da folliküler kanserlerin bir anda büyümeye geçmesi sonucunda oluşur. Bu tiroid kanseri türünde uzmanlar genellikle cerrahi müdahale türünü tercih etmektedirler.

Yorum yapın