Difteri Belirtileri

Ahmet

Difteri halk arasında kuşpalazı olarak da bilinen bir hastalıktır. Oldukça yaygın görülen bir hastalıktır ve kış mevsiminde daha sık görülür. Bademcik, burun, boğaz ve deri üzerinde bulaşıcı bakteriyel hastalık şeklidir. Difterinin başka bir kişiye geçmesi ilk olarak solunum yolu ile boğazda gerçekleşir.  Solunum zorluğu, kısık ve boğuk ses, kalp hızında meydana gelen artış genel belirtileri arasındadır. Cilt üzerinde görülen belirtilerinde ise soluk yaralar şeklinde meydana gelir.

Difteri Nedir Kısaca Bilgi
Kuşpalazı olarak da adlandırılan ve bulaşıcı olan bu bakteriyel hastalık, boğaz, burun, deri üzerinde gözlenmektedir. Hapşırık ve öksürük gibi tükürük yolu ile bakterilerin bir başka canlıya bulaşmasına sebep olabilir. Difteri yerleştiği yerde bakteri oluşumu sağlar, bakteriler boğaz ve bademcik gibi noktalarda yerleştikleri zaman bölgede ki hücrelere zarar vermeye başlar. Boğaz ve bademcik bölgesinde büyümeye meyilli olan difteri boğazda solunum zorluğuna sebep olur. Difteri için bebeklere yapılan aşılar ile bu hastalığın önlemi alınmaya çalışılır. Bebeklere yapılan aşılarda difteri bakterilerinin zayıflatılması ile vücuda enjekte edilerek vücut direncini bu hastalığa karşı artırılması sağlanır.

Difteri Belirtileri
Difteri her yaştan insanda görülebilmektedir. Özellikle çocukların 2 yaşından sonra olgunlaşan bademciklerde bu hastalığın görülme riski fazladır. Hastalık bulaşıcıdır ve bakterilerin ulaştığı kişilerde hastalığın kuluçka dönemi 2 ya da 4 gün sürer.

Hastalık vücuda girdikten sonra hastalığın belirtileri;

  • Boğaz ve bademcik üzerinde oluşan gri renkli tabaka
  • Boğaz ağrısı şikayeti
  • Nefes alıp verme sırasında zorluk
  • Sesin boğuk çıkması
  • Ateş
  • Deride kızarıklık, ağrı, gri renkte yaraların oluşmaya başlaması.

Difteri Nasıl Bulaşır?
Difteri hastalığı bulaşıcı türden bir hastalıktır. Hastalık kişiler arası temas ile bulaşabilir. Genellikle deri üzerinde bulunan difteri temas ile bulunur. Boğaz, bademcik ve burun gibi noktalarda yerleşen bakteri öksürük, hapşırık gibi tükürük saçılması ile bulaşır. Difteri hastası kişilerin kullandığı yastık, çarşaf, havlu, kıyafet gibi kişisel ürünlerin kullanımında temkinli olunmalıdır.

Difteri Aşısı
Aşılar canlı sağlığı için oldukça önemlidir. Vücudumuzun direncinin yeterli olmadığı bazı bakteri ve mikroplar vardır. Bu mikroplara karşı da aşı uygulaması yapılmaktadır. Aşıların içerik özelliği, bakterilerin ya da mikropların direncinin azaltılmasıdır. Bu aşılar insan vücuduna enjekte edildiğinde kişi o mikrop ile karşılaştığı zaman bağışıklık kazanmış olur ve hastalıktan etkilenmez. Difteri aşısı da sağlıklı bir bireyin hastalık taşıyan kişinden korumak amaçlıdır. Difteri aşısı tek olarak bulunmamaktadır. Tetanos ile ikili aşı şeklinde ya da boğmaca aşısı ile birlikte üçlü aşı şeklinde yapılmaktadır. Çocukluk ya da bebeklik dönemlerin de ise bu aşılar diğer aşılar ile birlikte kombine aşılar adı altında yapılıyor. Bebeklerin aşı dönemlerinde de difteri aşısı uygulanıyor. Erişkinlere ve çocuklara yapılan aşıların dozları farklılık gösterir. 7 yaşından büyük çocuklara da erişkin aşısı yapılır.

Difteri Tedavisi
Difteri hastası kişiler, hastalığın belirtilerini kendilerinde görüyorlarsa doktora danışmaları gerekir. Hastalık kontrol edilmediği zaman kişinin bünyesinde yaşamı etkileyecek sorunlarla karşılaşırken diğer insanlara da bulaştırabilir. Hasta, solunum konusunda ciddi sorunlar çekiyor ise öncelikle oksijen verilmeli ve kontrol altına alınmalıdır. Antibiyotik ve antitoksin tedavisi için en kısa zaman da doktora danışılıp ilaç tedavisine başlanmalıdır. İlaç tedavisi hem hastalığın yayılmasını engeller hem de bakterinin oluşturduğu yaraların kaybolmasına zemin hazırlar.

Yorum yapın