Domuz Gribi Belirtileri

Ahmet

Updated on:

Değerli okurlarımız bugün sizlerle ele alacağımız konu domuz gribi hastalığıdır. Domuz gribi hastalığı gribal enfeksiyonun çeşitli türlerinden biridir. Bildiğiniz üzere birçok grip türü bulunmaktadır. Domuz gribi hastalığı da bunlardan birisidir. Son zamanlarda ortaya çıkan domuz gribi hastalığı son günlerde en çok rastlanan hastalıkların başında yer almaktadır. Önceki zamanlarda bilinmeyen bu hastalık son zamanlarda etki alanını giderek genişleterek dünyada ve ülkemizde birçok yerde yayılmaktadır. Giderek yayılan domuz gribi hastalığı ciddiye alınmadığı takdirde olumsuz sonuçlara sebebiyet vermektedir. Bu nedenle insanlar arasında korku ve endişe yayan domuz gribi rahatsızlığı oldukça önemlidir. Bir tür grip enfeksiyonu olan domuz gribi hastalığı dünyada ilk olarak 2009 yılında Amerika kıtasında yer alan Meksika ve Amerika Birleşik Devletlerinde gözlemlenmiştir. Daha sonraki süreçte ise tüm dünyaya yayılmıştır. Domuz gribi hastalığı üzerinde durulmazsa ölümlere neden olabilmektedir. Ki domuz gribi nedeniyle birçok kişinin hayatını kaybettiği aşikardır.

Domuz gribi nedir?
Halk arasında domuz gribi olarak bilinen bu hastalık A(H1N1) tipi virüs ve virüslerden dolayı oluşan,insanlarda çeşitli ve farklı hastalıklara neden olan bir Viral hastalıktır. Bahsedilen bu virüs insan,domuz ve kuş virüslerinin karışımıdır. Domuz gribi hastalığının kötü bir yanı ise bulaşıcı bir özelliğe sahiptir. Domuz gribi hastalığı kişiden kişiye bulaşarak yayılmaktadır. Bu da demek oluyor ki domuz gribine karşı daha dikkatli ve tedarikli davranmalıyız. Domuz gribinin bulaşma nedenleri ise şöyledir;

  • Hapşırma , aksırma ve öksürme
  • Domuz gribi virüsünün bulaştığı bir yer ile temas ve dokunma
  • Domuz gribi hastalığı olan bir kişi ile gerçekleşen yakın temas
  • Domuz gribi hastalığı olan kişinin eşyalarını dokunma ve temas

Domuz gribi hastalığı bu nedenlerden dolayı sürekli yayılmaktadır. Bu da bize şunu göstermektedir. Domuz gribi hastalığına yakalanma riski herkeste bulunmaktadır. Ancak bu risk oranının yüksek olduğu durumlar mevcuttur. Bu durum ise kümes hayvanları ve domuzlara bakmakla yükümlü kişilerin domuz gribi hastalığına yakalanma ihtimal ve riskleri daha yüksektir. Bu nedenle bu kişiler daha dikkatli davranmalılar dır.

Domuz gribinin belirtileri nelerdir?  
Domuz gribi bir tür grip olmasından ötürü diğer Gribal enfeksiyonlarla aynı belirtileri göstermektedir. Bu nedenle insanlar domuz gribine yakalansalar dahi normal bir grip olduklarını veyahutta bu belirtilerin yaşlandıklarından ötürü meydana geldiğini düşünmektedir. Bu da olumsuz sonuçlar doğmasına neden olmaktadır. Domuz gribi belirtileri ise şöyledir;

  • Yüksek ateş ve yüksek ateş nedeniyle terleme
  • Baş ağrısı ve baş dönmesi
  • Mide bulantıları ve kusmalar
  • Vücudun her bölgesinde hissedilen ağrılar
  • Kendini yorgun,bitkin ve halsiz hissetme
  • Yüksek ateş nedeniyle titremeler ve istemsiz gelen üşümeler
  • Boğaz bölgesinde şişlik ve ağrılar

Öksürük Domuz gribinin belirtileri bunlar olmakla birlikte bu belirtiler domuz gribi hastalığına teşhis koymak için yeterli değildir. Bu nedenle mutlaka hastahane test ve tetkikler sonrasında domuz gribi teşhisi konmaktadır. Çünkü normal bir gripte yaşıyor olabilirsiniz. Böylle bir durum yaşadığınız takdirde yapmanız gereken tek şey hastahaneye gidip test yaptırmak olacaktır. Domuz gribi hastalığı için yaş önemli bir faktördür. Domuz gribi hastalığı içinde bulundurduğu virüs nedeniyle insan vücudunu olumsuz etkilemektedir. Ve zamanla etkisini arttıran bu virüs ileri yaşlardaki insanlarda daha etkili olmaktadır. Bu nedenle hem yaşlılarımıza hemde çocuklarımızı bu hastalığa karşı korumalıyız.

Domuz gribi hastalığı bir kişinin vücudunda ilerlemiş ve etkisini artırmışsa farklı belirtilerde gösterebilmektedir. Bu belirtiler ise şöyledir; iştahsızlık yaşama,nefes darlığı,bilinç kaybı yaşama ,vücudun herhangi bir bölgesinde nedeni bilinmeyen morluklar  hastalığın ileri seviyelerdeki belirtilerindendir.
Domuz gribi rahatsızlığının bulaşıcı bir hastalık olduğuna değindikten sonra kendimizi bu hastalığa karşı korumalıyız.

 Peki domuz gribi hastalığına karşı kendimizi nasıl koruyabiliriz? İşte yapmanız gerekenler ;

  • Domuz gribi hastalığı bir solunum hastalığı olmasından ötürü bu hastalığı yakalanmamak ve yenmek için gerekli olan ve yapmamız gereken ilk durum hijyendir. Vücudumuzu sürekli temiz tutarak yaşamımıza devam etmeliyiz.
  • Hapşırma,aksırma ve öksürme gibi durumlarda ağzımızı bir mendil vasıtası ile kapatmalıyız. Böylece virüsün bir başkasına bulaşmasına engel olabiliriz. Ayrıca mendili sonra ortadan kaldırmalısınız. Çevrenizde de domuz gribi bir kişi bulunuyorsa hapşırdığı veya öksürdüğü sırada kendinizi ondan uzak tutmalısınız.
  • Yukarıda da bahsettiğimiz üzere bu hastalığa karşı alınabilecek en büyük önlem temizliktir. Dolayısıyla ellerimizi sürekli yıkamalı ve temiz tutmalıyız. Elleriniz kirli iken ellerinizi solunum organlarınıza götür-memelisiniz.
  • Domuz gribi hastalığı bir solunum hastalığı olmasından ötürü havada oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Bu nedenle kirli havanın bulunduğu ortamlarda bulunmayınız. Temiz hava almalı ve bulunduğunuz ortamı sürekli havalandırmalısınız.
  • Domuz gribine karşı alınabilecek önlemlerden birisi de maskedir. Maske takarak bir nevi domuz gribine yakalanma ihtimalinizi düşürebilirsiniz.

Domuz gribi oldukça önemli bir hastalık olmakla birlikte Dünya Sağlık Örgütü’de bu hastalık üzerine çalışmalarını sürdürmektedir. Günümüzde domuz gribi hastalığının tedavisi bulunmaktadır. Ne kadar ölüme sebep olan bir hastalıkta olsa domuz gribi hastalığı doğru ve düzenli bir tedavi ile başarılı bir şekilde ortadan kalkabiliyor. Domuz gribine karşı kullanılan tedavilerin başında domuz gribi aşısı ve ilaç tedavisi yer almaktadır. Durumu ciddi hastalar için ise hastahanelerde gözetim altında tutulduğu gözlemlenmiştir. Domuz gribi aşısı en çok kullanılan tedavi yöntemidir. Ülkemizde ve dünyada domuz gribi aşısı uygulanmaktadır. Bu aşılar ilk olarak çocuklara ve kadınlara uygulanmaktadır.

Domuz gribine yakalanmış kişiler ise daha dikkatli davranmalılar dır. Çünkü mevcut hastalığını diğer kişilere de bulaştırması mümkündür. Bu nedenle olabildiğince dışarı çıkmamalıdır. Hasta kişinin bulunduğu oda sürekli havalandırılmalı ve temiz tutulmalıdır. Ayrıca hasta olan kişi maske takımına özen göstermelidir. Diğer gribaş enfeksiyonlarda olduğu gibi domuz gribinde de hastalar mutlak suretle dinlemelidirler. Ayrıca bol bol su içerek ve düzenli,doğru bir beslenmesi olmalıdır.

Ayrıca domuz gribini ortadan kaldırmak amacıyla üretilmiş ilaçlarda bulunmaktadır. Ancak bu ilaçlar domuz gribi teşhisi konduktan sonra kullanılmalıdır. Gitmiş olduğunuz doktor ve hastahane tarafından bu ilaçlar önerilmediği takdirde kesinlikle kullanmayınız. Domuz gribi belirtileri bulunan kişiler belirtilerden bir gün öncesi ve yedi gün sonrasına kadar bulaştırıcı özelliğe sahiptirler.

Son olarak ise domuz gribi hastalığında risk grupları bulunmaktadır. Bu riskler kişiden kişiye ve yaş bakımından farklılık göstermektedir. Risk durumunda olanlar ise şöyledir;

  • 2 ve 2 yaş altı bebekler
  • Hamile kadınlar
  • Karaciğer yetmezliği olanlar
  • Böbrek yetmezliği olanlar
  • 65 yaş üstü olan yaşlılar
  • Bağışıklık sistemi zayıf kişiler

Domuz gribi hastalığına neden olan virüs ‘İnfluenza A’  diye tanımlanan virüs ailesine aittir. Dolayısıyla domuz gribi teşhisi koymak için İnfluenza A testi yapılmaktadır. Bu test ise zel steril torbaların içindeki ucu pamuklu burun çubukları dört santim kadar burun içine itilerek burun salgısı alınıp özel bir solüsyon içine çözülüyor ve antijen virüsün kendisi aranmaktadır. Sonuç ise  yarım saat içerisinde belli olmaktadır.

Yorum yapın