Zeki Çocuğun Belirtileri

Ahmet

Zeki Çocuğun Belirtileri
3 Yaşındaki Çocuğun Zeki Olduğu Nasıl Anlaşılır ?
Çocuklarda zekilik tespiti oldukça zor olmakla beraber, bazı belirtilere göre de değişkenlik gösterir. Bu yüzden her yaştaki çocuğun zekasını ölçmek için çok çeşitli testler icat edilmiştir. Bu testleri aile uzmanı olan doktorlar uygulamaktadır.

Genellikle her zeki çocukta görülen bazı belli başlı belirtiler vardır. Bu belirtiler çocukta, 7 ila 8 yaşına kadar devam etmektedir. Bu belirtilere dikkat etmek, üzerinde düşünmek, çocuğun zekası ile ilgili büyük ipuçları vermektedir.

  • Eğer çocuğunuz yaşıtlarına göre daha erken konuşmaya başlamışsa
  • Eğer çocuğunuz, diğer çocukların yapmakta zorlandığı aktiviteleri çok rahatlıkla yapıyor ve hemen kavrıyorsa
  • Dikkatini verdiği uğraşları çok hızlı ve mükemmel bir şekilde tamamlıyorsa
  • Sürekli merak edip, bununla alakalı sorular soruyorsa;

Çocuğunuz, yaşıtlarına göre büyük ihtimalle daha zekidir. Bunu tespit etmek ve ispat etmek uzman aile hekimleri tarafından bir takım testler vasıtasıyla mümkündür. Burada aileye düşen görev ise çocuğunun davranışlarını yakından takip etmesi ve onunla doğru bir şekilde iletişim kurmasıdır.

4 Yaşındaki Çocuğun Zeki Olduğu Nasıl Anlaşılır ?
Genelikle 4 ila 5 arasındaki zeki çocukların, dile özel bir yatkınlığı mevcuttur. Bu bağlamda konuşulan dili çok rahat algılar ve yabancı dil öğrenimine aşırı derecede yatkın davranışlar sergiler. Araştırmalara göre 2 yaşından 5 yaşına kadar olan çocuklardaki yabancı dil eğitimi, bir yetişkinin dil eğitimine oranla çok daha verimlidir.

4 yaşındaki çocuklar genellikle her yaş grubu çocuklardaki gibi, aşırı hareketlidirler. Yaptıkları hareketlerle ve aktivitelerle adeta enerji patlaması halinde yer alırlar. Bu durum çoğu ebeveyne “acaba çocuğum hiperaktif mi?” sorunu sordurur. Fakat bu düşüncelerin ve ihtimalleri hepsi çoğu zaman yersiz olmaktadır.

5 Yaşındaki Çocuğun  Zeki Olduğu Nasıl Anlaşılır ?
5 yaşındaki çocuklarda, sayılara karşı özel bir ilgi ortaya çıkar. Bu durum üstün zekalı ve zeki çocuklarda çok karşılaşılan bir durumdur. 5 yaşındaki zeki çocuklar buna ek olarak bir çok özellik barındırırlar.

  • Çok aşırı derecede meraklıdırlar ve merakları bitmediği için, sordukları sorular da hiç bir zaman bitmez.
  • Arkadaş canlısı bir yapıları vardır ve hiç bir zaman arkadaş edinme zorluğu çekmezler.
  • Görsel anlamda çok yüksek zekaya sahiplerdir. Gördükleri resimleri, tabloları, heykelleri ve bazı sahneleri asla unutmazlar. Hatta öyle ki, bu gördükleri nesneleri hatırlamaları, hayatlarının ilerleyen dönemlerinde karşılarına çıkmaktadır. Bazen kendi hatırladıkları detaylara kendileri bile şaşırırlar.
  • Bu yaştaki çocuklar genellikle sportif faaliyete daha yatkın olmaktadırlar.

6 Yaşındaki Çocuğun Zeki Olduğu Nasıl Anlaşılır ?
6 yaş bandında olan çocukların durumları da diğer 3-4-5 yaş grubunda olan çocuklar gibidir. Genellikle 6 yaş grubunun zeki çocukları, dikkat çeken özellikler barındırırlar ve dünyaya bakış açıları yaşıtlarından çok açık olarak öndedir. Fakat bu yaş grubunu diğerlerinden ayıran belli başlı özellikler mevcuttur. Bu özellikler, anne ve babaların hassas tutumu ile biraraya gelince hayatında son derece başarılı olan bireyler ortaya çıkmaktadır.

  • Müzik ritimlerine olan uyumu.
  • Müzik aleti çalabilme yeteneği.
  • Fiziğe ve matematiğe olan yatkınlığının gelişmesi.
  • Aşırı derecede kitap okuma eğilimi.
  • Grup çalışması ve arkadaş ortamındaki liderlik rolü belirgindir.
  • Etrafındaki yaşıtlarına karşı baskındır.
  • Genellikle kendinden yaşça büyüklerle arkadaşlık eder.
  • Spora karşı yatkınlığı vardır. Genelde bu yaş, futbol veya basketbola başlama yaşı olarak bilinir. Zeki olan 6 yaşındaki çocukların çoğu, bu sporlara karşı özel yeteneklidir.
  • Görsel ve işitsel zekası gelişmiştir. Daha önce gördükleri ve duydukları nesneleri ve sesleri kolay kolay unutmazlar.
  • Yazma yetenekleri gelişmiştir. Duygusal ya da hayal gücüne dayalı olarak çok detaylı konular hakkında yazı yazabilirler.

Çocuklara Zeka Testleri Nasıl ve Nerede Yapılır ?
Zeka testleri; uzman aile hekimleri, pediatri uzmanları ve psikiyatrlar tarafından uygulanırlar. Bu testler çocuklarda çok çeşitli yetenekleri ölçme üzerine kurgulanmışlardır. Bu testlerde yer alan kısımlar, sosyal zeka, sayısal zeka, sözel zeka ve hayal gücüne dayalı zeka düzeylerini ölçmektedir.

Bu testlerin amacı, çocukların zeka düzeylerini ölçmek, tespit etmek ve buna göre atılacak adımlara karar vermektir.  Bu testler uzman doktorlar tarafından uygulanabileceği gibi, günümüzde çoğunlukla bazı eğitim ve etüd merkezleri tarafından da uygulanabilmektedir.

Yorum yapın