Yaklaşan Doğum Belirtileri

Ahmet

Yaklaşan Doğum Belirtileri: kadınlarda doğum belirtileri, vücut yapısına göre veya doğumun kaçıncı olduğuna göre değişiklik gösterse de, genellikle her kadında aynıdır. Doğum belirtileri klasik olmakla beraber, doğum yaklaştıkça artan sancılarla kendini gösterir. Doğum belirtilerinin genelleştirilmiş hali aşağıda yer almaktadır:

  • Vücutta meydana gelen kasılmalar büyük ihtimalle doğum habercisidir. Özellikle rahim kısmında sürekli olarak artan ve 4 saatten fazla yoğunlukta meydana gelirler.
  • Regl kramplarına benzer şekilde, genital bölgede meydana gelen yoğun şiddetli kramplar doğum habercisi olabilir.
  • Sırtın aşağı kısımlarında meydana gelen kramplar.
  • Genital bölgenin farklı yerlerinde basınç hissiyatı.
  • Karın bölgesinde kramplar, şiddetli gaz hissi ve ishal.
  • Vajinal bölgede oluşan lekeler ve kanamalar.
  • Vajinadan gelen sıvılarda gözle görülür şekilde değişimler.

Bu belirtilerin hepsi, doğum için bir işaret sayılmaktadır. Siz de bu belirtilerden bir veya bir kaçını yaşıyorsanız, acil olarak doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekir.

Doğum Yaklaşırken Bebek Hareketleri
Doğum yaklaşırken, anne karındaki bebek de duruma göre yer değiştirir. Bu durum sonucunda bebek, leğen kemiğine yerleşmek üzere aşağı doğru kayar. Bunun sonucunda anneler, genellikle bebeğin daha aşağıda olduğunu hissederler. Herhangi bir sorun teşkil etmeyen hatta aksine sağlıklı bir doğumun habercisi olan bu durum, genellikle ilk doğum yapanlarda meydana gelir.

Doğuma yaklaşırken, bebek günün 12 saati boyunca hareketlidir. Aşağı-yukarı kendi ağırlığınca hareketlerde bulunur. Bunlar bebeğinizin doğuma sağlıklı bir şekilde hazırlandığının bir göstergesidir.

Doğuma 10 Gün Kala Belirtiler
Doğuma 10 gün kala meydana gelen belirtiler, doğumun kesin habercileridir. Doktor, herhangi bir sağlık problemi olmaması durumunda veya doğuma engel teşkil edecek başka bir durum olmaması durumunda, büyük ihtimal doğum tarihini belirleyecektir. Buna ek olarak, doğuma yaklaşıldığının büyük göstergeleri mevcuttur. Bu göstergeler aşağıda verilmiştir:

  • Doğuma yaklaşan kadınlarda genellikle su kesesi açılır-yırtılır. Bu kese, bebeği karın içinde saran amniyon sıvısını içerir. Bu sıvının bir kısmı boşalır, bir kısmı da bebeğin kafası doğum yoluna geleceği için karın içinde kalabilir. Böyle bir durumda sancılar net olarak başlamamış olsa bile, hasta muhakkak doktora başvurmalıdır. Çünkü, sıvı yüzünden bebeğe herhangi bir hastalık bulaşabilmektedir.
  • Halk arasında nişan adı verilen hafif pembe renkli kana benzeyen bir maddenin, vajinadan gelmesi de doğum için net bir göstergedir.
  • Doğuma giderek yaklaşan kadınlarda ortak olarak görülen bir diğer belirti de, şiddetli bacak ağrılarıdır. Bu ağrılar hamile olan kadınlar için büyük sancılar yaratmaktadır.
  • Vajinal kısımda meydana gelen kasılmalar gittikçe artar ve yoğunlaşır. Bu kasılmalar, konum değiştirmeye rağmen azalmaz ve geçmez. Bu durumda hamile olan kişi mutlaka doktora başvurmalıdır.
  • Doğuma 10 gün kala meydana gelen sancılar, genellikle düzenli bir şekilde oluşurlar. Örneğin 10 dakika 1 kere meydana gelen sancılar, sırt kısmında başlayıp kasıklara kadar yayılan yayılmacı ağrılar doğuma yaklaşıldığının işaretidir. Bu kasılmaların en büyük özelliği aşırı şiddette ve dinlenerek geçmemesidir.

Tüm bu belirtiler, doğuma 10 gün veya daha az kaldığının birer işaretidir. Bununla beraber hamile olanlar bazen, yalancı doğum denilen bir durumla da karşılaşabilirler. Bu belirtilerin hangisine işaret ettiği ancak uzman doktorlar tarafından anlaşılabilmektedir.

Doğum Belirtilerinde Bacak Ağrısı Nasıl Geçer ?
Hamilelikte ve doğum belirtilerinde ortaya çıkan bacak ağrıları, her kadında ortak görülen durumlardandır. Bu ağrılar genellikle hamile olan kadınların, aşırı olarak hareket etmesinden ve yeteri kadar dinlenememesinden ötürü ortaya çıkar. Bu ağrıların önüne geçmek için doktora danışılmalıdır. Bunun yanında ise bu ağrıları gidermek ya da engellemek için hamilelerin alabileceği bir takım ufak önlemler de  mevcuttur.

  • Hamile olan kadınların uzun süre ayakta kalmaması gerekir. Uzun süre ayakta kalan hamilelerde, bacak ağrısı ve bununla birlikte bir takım kasılmalar meydana gelmektedir. Bu durum özellikle doğum yaklaştıkça artmaktadır.
  • Hamile olarak ev işleri yaparken de vücudun bir hayli yorulacağı unutulmamalı, bu işler uzun zaman dilimine yayılarak yapılmalıdır. Doğuma 10 günden az kalan zamanlarda ise, ev işi dahi yapılmamalıdır. Eğer hamile olan kadın doğum öncesi kendisini rahatsız edecek hareketlerde bulunursa, doğumda bir takım riskler ortaya çıkabilir.
  • Hamile olan kadınlarda doktorların en önem verdiği uygulama, yeterli istirahattır. Özellikle doğurmaya yaklaşan hamileler günde en az 9 ila 10 saat arasında uyumalı, geri kalan sürede de yatar vaziyette, dinlenme pozisyonunda olmalılardır. Bu sayede herhangi bir bacak ağrısına maruz kalma durumu engellenmiş olur.
  • Hamileliğin son dönemimde, dinlenmeye rağmen bacak ağrıları ortaya çıkabilir. Bu durumun geçici olduğu unutulmayıp, herhangi bir ağrı kesici ilacın alınmaması ve sabırla doğumun beklenmesi gerekir.

Yorum yapın