Zehirli Guatr Belirtileri

Ahmet

Zehirli Guatr Nedir ?
Zehirli guatr, tıp dilinde grave hastalığı olarak da bilinen bağışıklık sisteminin troid hormonunu negatif etkilemesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Genellikle hipertroid sonucu ortaya çıkar ve sıklıkla, kanserden bağımsız aşırı şekilde büyüyen troid bezi yüzünden oluşur.

Zehirli troid, dünya üzerinde azımsanamayacak bir oranda görülür. En sık görülen belirtileri ise, gözlerde büyüme, sebebi anlaşılamayan huzursuzluk, kaslarda güçsüzlük, uyku problemleri, hızlı kalp ritmi, sebepsiz kilo kaybı ve soğuğa karşı aşırı dirençsizliktir.

Her hastalık gibi genetik ve çevresel faktörler sonucu ortaya çıktığı gözlense de, tam olarak neden oluştuğu hakkında henüz kesin bir bilgi  ortaya konamamıştır.

Zehirli Guatr Belirtileri
Zehirli guatr belirtileri, genellikle bir çok hastalıkla ortak belirtilerdir. Bu açıdan, ailesinde genetik olarak zehirli guatr bulunan kişiler bilhassa dikkatli olmalı ve her 6 ayda bir hormon testi yaptırmalıdırlar.

Bütün belirtileri bir yana, bu hastalığı diğerlerinden ayıran en büyük belirtisi, gözlerde büyümeye sebep olmasıdır. Bu durumdan müzdarip kişilerin göz bebekleri sabit, fakat gözlerinin beyaz kısmı göz yuvalarından dışarı taşacak şekildedir. Bu da korkutucu bir görüntüye yol açmaktadır.

Bir diğer bariz belirti de, kişinin soğuğa karşı dayanıksız olması durumudur. Bu durum kansızlıkla da ilişkilendirilebilmekte, fakat genellikle zehirli guatr veya hipertroid belirtilerinden sadece biridir.

Zehirli guatr, troid hormonunun aşırı çalışmasından dolayı meydana gelir. Bu yüzden sindirim sistemi ve vücudun metabolizması son derece hızlı çalışmaktadır. Bu durum da, kalp çarpıntısı, şiddetli,geçmek bilmeyen ishal ve  iştahta bir değişiklik olmamasına rağmen görülen kilo kaybıdır. Kişi bu gibi tüm durumlarda zehirli guatrdan şüphelenmeli, detaylı teşhis ve tedavi için en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.

Zehirli Guatr Hastalığına Ne İyi Gelir ?
Zehirli guatr’a iyi gelen yiyecekler genelde bitkiler ve bitki kökenli yiyeceklerdir. Bunların başında sarımsak, karahinda, ceviz, çiğ fındık gibi ürünler gelmektedir.

Zehirli guatr’dan müzdarip kişiler için hassas olan bir konuda iyottur. İyot, bilindiği üzere tuzdan bol miktarda bulunur. Fakat zehirli guatr bazen aşırı iyottan da meydana gelebilmektedir. Bu yüzden kişi, iyot tüketmeden vücudundaki iyot seviyesini mutlaka ölçtürmüş olmalıdır.

Zehirli Guatr Hastalığında Beslenme Yöntemi
Zehirli guatr hastalığında uyulması gereken bazı beslenme kuralları mevcuttur. Bunlar aşağıda verilmiştir:

  • Zehirli guatr hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçlar, ödem yaparak kilo alımına neden olurlar. Bunun önüne geçmek için de karbonhidrat, nişasta, yağ ve tuz kullanımı bırakılmalıdır.
  • Kalsiyum açısından mükemmel bir kaynak olan yoğurt, her gün tüketilmesi gereken gıdaların başında yer almaktadır.
  • Sarımsak, kara lahana, tatlı patates, mantar ve brokoli.
  • Glisemik indeksi düşük gıdalar.
  • Prinç, bulgur, fasulye, mercimek gibi baklagiller.
  • Tahıl grubundan oluşan yiyecekler.
  • Tavuk, hindi ve balık eti olarak beyaz et tüketmek.

Zehirli Guatr Ameliyatı Nasıl Olur ?
Zehirli guatr ameliyatı Türkiye’de genellikle uzman bir cerrah vasıtasıyla troid organının tamamen alınması şeklinde uygulanır. Bunun sebebi ise zehirli guatr’a sebep olan bu troid hormonunun tamamen iyileştirilememesidir.

Yani hasta ömür boyu tedavi olmak ya da ilaç kullanmak yerine, cerrahi operasyonla troid hormonunu aldırır. Bu sayede zehirli guatr bir daha tekrarlamamak üzere ortadan kaldırılır.

Ameliyat için hastanın aşırı düzeyde olan troid hormonu, normal seviyelerine düşürülür. Bunun sebebi ise yüksek seviyeli troidin, ameliyat esnasında kalpte yaratacağı tahribattır. Bu gibi durumlarda çoğunlukla kalp durması, nabız yükselmesi veya bazen hastanın vefatı da söz konusu olmaktadır. Bu yüzden troid hormonu normal seviyelere gelmeden bu ameliyat tercih edilmez.

Zehirli Guatr Ameliyatı Tehlikeli Midir ?
Her cerrahi yöntemde olduğu gibi, guatr ameliyatında da işinin ehli bir cerrah tarafından yapıldığı takdirde herhangi bir sorun ortaya çıkmamaktadır. Gerekli önlemler ve prosedürler uygulandıktan sonra guatr ameliyatının uygulaması gayet kolay ve başarılıdır.

Zehirli Guatr Nasıl Geçer ?
Hastanın troid seviyeleri düşük tutulduğu takdirde zehirli guatr kontrol altına alınmış olur. Meydana gelmiş bir bozukluktan kaynaklandığı için yüzde 100 olarak geçmesi söz konusu değildir. Kişi yüzde 100 olarak zehirli guatrdan kurtulmak istediği takdirde cerrahi yönteme başvurmalıdır.

Zehirli Guatr Bitkisel Tedavi Yöntemler
Zehirli guatr’ın kesin bir çözümü mevcut değildir. Bu yüzden herhangi bir bitkisel tedavi yöntemi ya da bitkisel tedavi kürleri, hastalığı kontrol altına almaktan çok daha da ilerlemesine sebebiyet vermektedir. Bu yüzden uzman doktorların tavsiye ettiği medikal tedavi yöntemlerini uygulamak, zehirli guatr gibi, kişinin yaşamını doğrudan etkileyen bir hastalık için yapılacak en garanti yöntemdir.

Zehirli Guatr Tedavisi Ne kadar Sürer ?
Zehirli guatr’ın henüz ortaya konmuş kesin bir ilaç tedavisi yoktur. Hasta kesin olarak zehirli guatrdan kurtulmak istiyorsa, cerrahi yöntemi dikkate almalıdır. İlaç tedavisi ile başlayan zehirli guatr tedavisi, hipertroidi azaltmayı amaçladığı için ömür boyu devam edecektir.

Zehirli Guatr Tedavisi
Zehirli guatr tedavisi, cerrahi yöntem ve medikal ilaç yöntemi olarak iki çeşittir. Yukarıda da belirttiğimiz üzere cerrahi yöntem zehirli guatrda kesin çözümdür. Aksi halde kullanılacak ilaçlar sürekli olarak devam etmektedir. Bu ilaçların ana işlevi, kanda aşırı miktarda yer alan troid hormonunun kontrol altına alınmasını sağlamaktır.

Yorum yapın