Vitiligo Belirtileri

Ahmet

Vitiligo Nedir ?
Vitiligo; bazı özel durumların sebep olduğu, vücudun bazı bölgelerinde oluşan pigment kaybıdır. Vitiligo, cildin görülebilen yerlerinde beyazlaşma olarak da bilinir. Koyu tenli ve siyah tenli insanlarda çok daha belirgindir.

Ellerde, ayaklarda bazen de saçlarda beyazlığa neden olan vitiligo hastalığının dünya çapında görülme oranı yüzde 3 ila 7 civarındadır. Dünyanın bazı bölgelerinde çok sık olarak rastlanmasına rağmen, bazı bölgelerinde de neredeyse hiç rastlanmaz.

Vitiligonun tam olarak neden oluştuğu ve ortaya çıktığı bilinmemektedir. Genetik faktörler, başlı başına bir takım şüpheler oluştursa da, kesin bir sonuç ortaya koyamamaktadır. Fakat vitiligo hastalarında yapılan ortak çalışmalar, bazı bulguların elde edilmesine sebep olmuştur. Bu bulguların başında -tam olarak kesin olmasa da- psikolojik anlamda aşırı stresin sebep olabileceği tespit edilmiştir.

Vitiligonun şu ana kadar net bir tedavisi bulunamamıştır. Bunun nedeni ise, hastalığın çok nadir ortaya çıkması ve sebeplerinin tam olarak bilinememesidir. Doktorlar tarafından sıklıkla önerilen bazı durumlar; steroid içeren kremler ya da fototerapi denilen uygulamalardır. Fakat bu durumlar kesin tedavinin bir çözümü değil, sadece hastalığın etkilerini azaltmakta bir araçtır.

Vitiligo Belirtileri
Vitiligonun en net ve açık belirtileri, vücudun herkese açık yerlerinde kısmi olarak beyazlayan dokulardır. İlk başta beyaz leke olarak ortaya çıkan bu dokular, pigment kaybına bağlı olarak gittikçe  yayılır ve istenmeyen bir görüntü oluştururlar.

Bu beyazlaşmaların en kötü tarafı ise, vücudun neresinde ortaya çıkacağının bilinememesidir. Vitiligo hastaları, bu yüzden ilk olarak bu hastalıkla yüzleştiklerinde, ekstra olarak psikolojik desteğe ihtiyaç duymaktadırlar.

Vitiligoda, pigmente bağlı dokuların beyazlaşması dışında başka bir belirtiye rastlanmamıştır. Bu beyazlaşmalar, herhangi bir rahatsızlığa neden olmazlar ve kaşıntı ya da yara benzeri durumlara da yol açmazlar. Fakat bu pigment kaybının daha da derinleşmemesi için, vitiligo hastalarının güneşte uzun süre kalmaması gerekmektedir.

Vitiligo Nedenleri
Vitiligoya neden olan durumlar tam olarak belirlenememiştir. Buna ek olarak, uzman doktorların vitiligo hastaları ile bizzat yaptığı araştırmalar sonucu bazı bulgular elde edilmiştir. Bu bulgular da sadece şüphe ve ortak etken olarak yer almıştır. Bunlar aşağıda verilmiştir:

  • Herhangi bir bağışıklık sistemi bozukluğu
  • Genetik stres dengesi bozukluğu
  • Stresli işlerle meşgul olmak
  • Kritik derecede güneş ışınına maruz kalmak
  • Bazı kimyasallara maruz kalmak
  • Sinirsel bozukluklar
  • Genetik kalıtım

Vitiligo Bulaşıcı Mı ?
Vitiligo, kendine has bir belirtisi olan bir hastalıktır. Vitiligonun ortaya çıkmasına neden olan durumlar tam olarak bilinemese de, genellikle genetik veya çevresel kaynaklı bir hastalık olduğundan ötürü bulaşıcı değildir.

Vitiligo Işın Tedavisi Hakkında Bilgiler
Işın tedavisi, vitiligo hastalığının tedavisinde çok sık olarak kullanılan bir yöntemdir. Cildi pozitif yönde etkileyen ve vitiligo için yararlı olan UVB ışınlarına maruz kalmak, son zamanlarda çok sık olarak başvurulan bir ışın tedavisi yöntemidir.

UVB lambasının uygulaması son derece basit ve evde uygulayarak kolayca sonuç alınabilen bir yöntemdir. Evde uygulamak, doktorlar tarafından tavsiye edilen bir durumdur. Çünkü hasta devamlı olarak düzenli bir şekilde UVB ışını uyguladığı takdirde, daha kesin sonuçlar elde edebilmektedir. Eğer hasta bu UVB ışın yöntemini klinikte uygulamak isterse, haftada en fazla 3 veya 4 kere bu tedaviden yararlanabilir. Bu durum da tedavinin hastalığın seyrini değiştirmede yetersiz kalmasına ve tedavinin uzamasına neden olur.

UVA ışını uygulamak da, UVB ışını gibi çok sık başvurulan bir yöntemdir. Fakat UVA ışını sadece hastanelerde ve kliniklerde uygulanabilir. Bu durum da dolaylı olarak tedavi süresinin uzamasına ve tedaviden elde edilen faydanın azalmasına neden olmaktadır. UVA ışını tedavisinin etkisi 6 ay ila 1 sene arasında görülür.

Tüm bu ışın tedavilerinin doğru bir şekilde uygulanması, vitiligo üzerinde pozitif etkiye sahiptir. Fakat unutulmaması gereken bir şey de, vitiligonun tedavisinin tam anlamıyla bulunamamasıdır. Bu ışın tedavilerinin de uzun vadede ne tür yan etkilere sebep olacağı henüz bilinmemektedir.

Vitiligo Tedavisinde Son Gelişmeler
Gelişen teknoloji ile birlikte, vitiligonun da tedavisi araştırılmaya devam etmektedir. Şu anki gelişmelerle beraber UVA, UVB ışın tedavileri ve steroid içeren kremlerin uygulamaları artmış durumdadır.

Vitiligo Hastalığına Yakalanan Ünlüler Kimlerdir ?
Çok sık olarak rastlanılmayan bir hastalık olarak vitiligo, dünyada Micheal Jackson hastalığı olarak da bilinir.

Vitiligo Tedavisi
Tıbbın şu ana kadar vitiligo için keşfettiği kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Bir takım uygulamalar mevcut olsa da, bu uygulamalar genellikle hastalığın ilerlemesini durdurmak için uygulanmaktadır. Bu uygulamalar; UVA-UVB ışın tedavisi, steroidli krem ve bazı durumlarda kullanılan antibiyotiklerdir.

Yorum yapın