Yüz Felci Belirtileri

Ahmet

Yüz Felci Belirtileri: Yüzde ki sinir liflerinin zedelenmeleri ile birlikte yüz felci denilen rahatsızlık oluşur. Yüz sinirlerinin zarar görmesi sonucunda yüz bölgesinde ağrı, baş ve boyun ağrıları, kulak ağrısı ve çınlaması gibi sorunlar doğurur. Yüz felcinin bilindik nedeni enfeksiyon olduğu kadar başka bir çok sebebi de vardır. Yüz felci geçiren kişi yüzünde hareketsizlik, belli bir noktasında uyuşma ve yeteri kadar kullanamama gibi şikayetlere sahipse yüz felci şüphesi ile hastaneye gitmelisiniz.

Yüz Felci Nedir?

Yüzümüz de iki adet sinir bulunmaktadır. Bu sinir yüzün iki yanında bulunur. Sinirler beyin sapından yayılmaya başlayarak kulaklara oradan yüzümüzün çeşitli yerlerine yayılırlar. 5 parçaya ayrılır bu sinirler. Alın, göz kapağı, kaş, burnumuzun kenarları, dudak çevresi ve boyunda ki kaslardır. Sinirlerin hasar gördüğü yerlerde hareket azlığı yaşanmaya başlar. Bu hareketlerde azalma zamanla tamamen hareket kaybına dönüşebilir. Yüz felci de kasların hareket işlevini kaybettiği zamandır. Merkezi yüz felci ve periferik yüz felci olarak iki çeşitte yüz felci vardır. Santral yani merkezi yüz felci beyinde meydana gelen hasar sonucunda oluşmaktadır. Periferik yüz felcinde ise sinirin beyin sapından çıktıktan sonra hasar görmesi ile oluşur ve yüzün o bölgesini etkiler. Tüm yüze etki etmemektedir. Kulak, burun ve boğaz hastalıklarında merkezi yüz felci daha sık gözlemlenir.

Yüz Felci Belirtileri

Yüz felci, yüze giden sinirlerin zarar görmesi sonucunda oluşur ve hareket yetisinin kaybedilmesi durumudur. Gülümsemek, yemek yeme, içme, çiğneme, mimik hareketleri gibi kas sisteminin işleyişini engeller. Yüz ifadeleri felç ile birlikte yiter.

Yüz felci geçiren bir kişi de,

  • Yüz bölgesinde ağrı
  • Baş ağrısı ve dönmesi
  • Kulak bölgesinde ağrı, kulak içi çınlama, seslerin yeterli duyulmaması
  • Yemek yemekte ve içme yetisinde kayıp
  • Mimik hareketlerinde zorlanma
  • Gözyaşı ve salyanın kontrol altında tutulamaması
  • Yutkunma zorluğu gibi belirtiler gözlemlenir

Yüz Felci Geçer mi?

Yüz felci çeşitli nedenler ile ortaya çıkabilir. Vücudun direncinin düşmesi bile yüz felci geçirmeye sebep olabilir. Yüz kasları felç sırasında işlevini yitirir ve çalışmaz. Bu sebebe bağlı olarak konuşma zorluğu, hareket eksikliği gibi çeşitli sonuçlar gözlemlenir. Eğer erken belirtileri dikkate alınır ise iyileşme süreci de o kadar çabuk gerçekleşir. Genellikle hastalar yüz felci belirtilerini dikkate alamamakta ve felç geçirdikten sonra tedaviye başlamakta. Yüz felci başka sinir sistemlerini etkilemez. Başkasına da felç bulaşmaz. Bulaşıcı bir hastalık değildir. Yüz felci de geçebilecek bir rahatsızlıktır. Çeşitli ve uygun tedavi yöntemleri ile sorun ortadan kaldırılabilir ya da kısmen düzeltilebilir.

Yüz Felci Geçirenler Ne Yapmalı

Her yaş grubu yüz felci geçirebilir. Yüz felci geçirmiş hastanın tekrar tekrar yüz felci geçirme riski vardır. İkinci kez yüz felci geçirme riski de oldukça yüksektir. Yüzde sinir kaybı yaşayıp felç geçirmiş kişinin yapması gereken çalışmalar vardır. Fizik tedavi bu tür durumlarda en sık başvurulan yöntemdir. Felç geçiren kişilerin fizik tedavi uzmanları ile görüşmelidir ve uygun bir tedavi programı hazırlanmalıdır. Kişiler sadece uzman yardımı ile değil kendi çabaları ile de fizik tedavi gerçekleştirebilirler. Eller ile kaşları kaldırıp oynatarak, gözleri sık aralıklar ile açıp kapatarak, dudaklarda üfleme egzersizleri yaparak ve sakız çiğneyerek bazı egzersizler yapılır. Bu egzersizler zaman içinde sinirleri harekete geçirecektir ve kendiliğinden yapılması sağlanılacaktır.

Yüz Felci Nasıl Geçer?

Yüz kaslarının geri getirilmesi ve tekrar felçten sonra aynı işlevi geri kazanabilmesi için fizik tedavi önemli bir aşamadır. Refleks tedavi de oldukça önem uygulanan bir tedavi yöntemidir. Yüzde ki kan dolaşımı artar ve sinirler uyarılır. Bu sayede felç tedavisi uygulanır. Dışarıdan aldığı sinyaller ile iyileşme gösterir ve elle uygulanan bir yöntemdir. Yüz felci için genel olarak, fizik tedavi, steroid tedavi yöntemi ve antiviral tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Göz koruması felç geçiren yüz için oldukça önemlidir. Reflekslerde azalma gözlemlendiği için göz kapakları bazen kırpılmaz ve göz de kuruma yaşanır. Bunun için ek olarak gözyaşı damlası, antibiyotikli göz pomadları kullanılması gerekir. Uyurken de göz kapaklarını elleriniz ile kapatmanız önerilir. Felçli yüze masaj yapmakta oldukça yararlıdır. İleri derece felçlerde ise sinir sistemini uyarmak için elektriksel uyarı verilir. Bu yönteme de elektro terapi yöntemi denmektedir.

Yorum yapın