Hipertansiyon Belirtileri

Ahmet

Hipertansiyon Belirtileri: Kan basıncı yüksekliği olarak bilinir ve birçok sebebe bağlıdır. Ülkemizin 3/5’inde bu rahatsızlık görülmektedir. Yüksek tansiyon olarak da adlandırılan hipertansiyon, baş dönmesine, kafada zonklamalara, ense ve boyun bölümlerinde ağrı, kulak çınlamaları ve bazı durumlarda burun kanamaları görülür. Hipertansiyon, çoğu zaman geç belirtiler gösterir ve bir anda etkisini göstermeye başlar. Tansiyon ölçülmeden yüksek tansiyon olduğu kolay kolay anlaşılmaz.

Hipertansiyon Nedir?

Damar içinde ki kanın damar çeperlerine yapmış olduğu basınç hipertansiyon olarak adlandırılır. Kanın damarların içinden baskı yapması damar içinde zedelenmelere ve hasar görmesi gibi sorunlara neden olur. Hipertansiyon rahatsızlığı olan kişilerin iç organlarına giden damarlarda tıkanmalar oluşur. Hipertansiyon, kan akışını bozar ve organlara giden damarlarda sorun yaratması ile organ yetmezliğine neden olduğu gözlenir.  Sessiz ve sinsi ilerleyen bir problemdir hemen fark edilemez. Kalp, damar ve böbrekler üzerinde ciddi hasarlar oluşturabilir. Hipertansiyonun damarlara ve organlara verdiği zarar zamanla gerçekleşir. Bir anda olan bir olumsuzluk değildir. Uzun yıllar fark edilmeyen yüksek tansiyon kalp krizi, beyin kanaması ve felç geçirme riski oluşturur. Tansiyonu yüksek olan her insan yüksek tansiyon hastası değildir. Yüksek tansiyon hastası olan kişilerde genel olarak tansiyon normalden yüksek çıkmakta ve hep yüksek seyirler izlemektedir.

Hipertansiyon Belirtileri

Yüksek tansiyon, hipertansiyon ve ya sessiz düşman olarak adlandırmaları vardır bu hastalığın. Damar yollarını zorlamasından dolayı beyin, kalp, damar ve böbrek sistemi üzerinde ciddi hasarlara neden olur. Hipertansiyon belirtilerinin en belirgin olanı yüksek değerlerde kan basıncına sahip olmaktır.

Hipertansiyon hastası olan kişilerde gözlenen belirtiler;

  • Baş ağrısı
  • Baş dönmeleri
  • Nefes alışlarda zorluk
  • Göğüs ağrısı ve kalp çarpıntısı
  • Görme bozuklukları
  • Halsizlik ve yorgunluk hissi
  • Burun kanamaları
  • Bacaklar da şişlik oluşması

Hipertansiyon belirtileri gözlemleyen kişiler doktora başvurmalı ya da tansiyon seyirlerini sürekli olarak gözlemelidirler. Yüksek tansiyon yani hipertansiyon erken fark edilmez ise tedavisi gecikir ve ileri ki dönemlerde hastalara ciddi başka sağlık sorunları yaşanır.

Hipertansiyon Nasıl Düşürülür?

Hipertansiyonu olan hastalarda sık sık tansiyon yükselmesi gözlenir. Tansiyonun yükseldiği anladığınız durumlarda yapılması gereken bazı önlemler vardır. Hasta yüksek tansiyon belirtisinde başını soğuk su ile yıkamalıdır. Soğuk su sinirleri uyarır ve tansiyonu düşürür. Soğuk su ile duş almakta etkili olacaktır. Limon suyu da tansiyonu düşürmekte oldukça etkili bir formüldür. Yarım limonu sulandırarak içen hasta tansiyonunun düşmesini sağlar. Nar suyu da yüksek tansiyona iyi gelen bir meyvedir. Nar tüketimi hem tansiyonu düşürür hem de tansiyonun uzun süre istikrarlı kalmasını sağlar. Greyfurt suyu da tansiyon için etkilidir. Fakat ilaç kullanılıyor ise ilaç ile greyfurt çabuk tepkimeye girebilmektedir. Greyfurt suyu tüketecek hastalar ve ya kişiler buna dikkat etmelidir. Tansiyon için sarımsak tüketimi de önerilen başka bir yiyecektir. Tuz hipertansiyonu tetikler ve tansiyon hastalarının kaçmaları gerekir. Tuzsuz ayran ya da yoğurt hızlı sindirildiği için olumlu sonuç verecektir. Tansiyonun yükselmesi ciddi riskler taşır. Son zamanlarda görülen beyin kanamalarının büyük çoğunluğu hipertansiyona bağlıdır.

Hipertansiyon Tanısı

Hipertansiyon sfigmomanometre adı verilen bir tansiyon cihazı ile ölçülür. Bu alet kolunuza takılarak şişirilir ve kan akışının yavaşlaması sağlanır. Kan akışı yavaşça serbest bırakılarak stetoskop yardımı ile nabız dinlenir. Dijital olarak da tansiyon ölçen aletler mevcuttur. Düzenli olarak tansiyonu gözlem altında tutulmalı ve bu yöntem ile tansiyon ölçümü gerçekleştirilmelidir. Sürekli yüksek seyirlerde yaşanıyor ise bu hipertansiyona işaret eder. Tanı düzenli tansiyon ölçümleri sayesinde korunur.

Hipertansiyonda Beslenme

Yıl içinde belli aralıklar ile tansiyon ölçümleri yapılmalıdır. Sürekli tansiyon ölçümü de yararlı değildir. Bu yüzden gün içinde de yüksek tansiyona sahip olan kişilerde tansiyon yükselmesi rastlanabilir. Bu yüzden beslenmeye dikkat etmek önemlidir. Tansiyonu kontrol altında tutmak isteyen hastalar fazla hareket etmelidir. İleri kiloları olan kişilerin spor yapması ve kilo vermeye çalışması gerekmektedir. Özel diyet yöntemi ile de bu desteklenmelidir. Fazla yağlı gıdaların tüketimi azaltılmalıdır. Tuz oldukça az kullanılmalıdır. Tuz hipertansiyon ile düşmandır. Hazır gıdalarda bu hastalığı tetikler çünkü fazla yağ ve tuz barındırırlar.

Hipertansiyon Tedavisi

Hipertansiyon saptanan hastalar hayat standartlarını değiştirmelidir. Düzenli beslenmeye ve düzenli spor yapmaya özen göstermelidir. Orta ye da yüksek boyutlarda tansiyon yükselmeleri varsa uzman yardımı almak en önemlisidir. Doktorlar bu derece hastalara genel olarak ilaç tedavisi uygularlar. Anjiyotensin dönüştürücü enzim içeren ilaçlar verilir. Bu ilaçlar tansiyonun düzenli seyir almasını sağlar. Kanda ki sıvının azaltılmasını da sağlanarak atardamar genişletilir. Bu sayede kan akışını ve damarlarda ki hasar engellenmeye çalışılır.

Yorum yapın