Ebola Virüsü Belirtileri

admin

Updated on:

Ebola Hastalığı Belirtileri

Makalemizde Ebola Virüsü Belirtileri ve Ebola Hastalığı hakkında genel bilgiler verilmektedir. Ebola nedir? Ebola virüsünden korunma yolları ve tedavisi hakkında bilgiler.

Ebola virüsü; İnsanların “ebola kanamalı ateşi” “ebola hastalığı” ya da “kongo ebola” isimleriyle de bildiği bu tehlikeli virüs ölümle sonuçlanan, bulaşıcı ve son derece tehlikeli bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. İyi haber ise ülkemizde “Ebola belirtileri” yaşayan bir hastaya henüz rastlanmamasıdır.

Ebola Nedir?
Ebola virüsü ilk olarak 1976 yılında Sudan ve demokratik Kongo cumhuriyetin de meydana gelen salgınlarda ortaya çıkmıştır ve adını da Kongo da bulunan bir nehirden almış bulunmaktadır. Ebola virüsü, ipliksi bir yapıya sahiptir ve 80 cm boyundadır. Ayrıca genetik yapısı da RNA dan oluşmaktadır.

Ebola virüsü belirtileri 2014 yılına kadar 2615 kişide belirlenmiş ve bu hastaların 1427’si ölmüştür. Dünya sağlık örgütünün verileri arasında bu güncel bilgiler her zaman yer almaktadır. Ebola virüsü, insanlar ve maymun, goril, şempanze gibi hayvanlarda ortaya çıkabilecek oldukça ciddi bir hastalıktır.

Ebola Virüsünün Çeşitleri: Bilinen dört çeşidi bulunan bu ebola virüsünün, bir tanesi insanlar da görülerek hastalığa yol açmaktadır. Diğer üçü de maymun, şempanze, yarasa ve gorillerde sıklıkla görülerek insanlara bu hastalığı bulaştırmaktadırlar.

Ebola virüsü belirtileri olduğu zamanlarda mutlaka o bölge de %90’lık bir ölüm gerçekleşmektedir. Ebola virüsü belirtileri ilk olarak Gine, Liberya, Nijerya ve Sierra Leone olmak üzere birçok Afrika ülkelerin de ilk olarak görülmeye başlamıştır. Bu hasta ile temasta bulunan herkese bu hastalık bulaşıyor.

Ebola Virüsü Belirtileri
Ebola Virüsü Belirtileri

Ebola Virüsü Belirtileri Nelerdir?

  • Gözlerde Kızarıklık
  • Kaşıntı
  • Boğazda gıcıklı öksürük
  • Nefes darlığı
  • Vücut içinde ve dışında bazı kanamalar
  • İshal
  • Sürekli kusma
  • Mide ağrısı
  • İştahsızlık
  • Aşırı halsizlik
  • Yüksek ateş
  • Çok fazla baş ağrısı
  • Eklem ve kas ağrıları
  • Deride döküntü
  • Yutkunma zorluğu
  • Kanlı ishal
  • Son safhalarda böbrek ve kalp yetmezliği görünmektedir.
Ebola Nedir?
Ebola Nedir?

Ebola Nasıl Bulaşır: Ebola, hava dolayısıyla ve solunum olayları ile ortaya çıkmış bir hastalık değildir. Yiyecek ve sulardan geçebilecek bir hastalık değildir. Bir bakıma ebola hastalığına yakalanan kişilerin yanında durunca da geçmiyor, sadece temas halinde bu bulaşıcı hastalık bulaşabiliyor.

Aslında grip gibi hemen bulaşan bir hastalık değildir. Ebola hastası olan hayvan ve insanlarla organ, kan ve vücut sıvıları ile yakın temas yolu ile geçmektedir. Ebola virüsü belirtileri gösteren kişiye hemen müdahale edilmelidir.

Ebola Virüsü Öldürür Mü?

Ebola virüsü temastan sonra ki 2-21 gün arasında 8-10 günde bu hastalığa tutulabilmektedir. Bu hastalıkla alakalı tam bulgular yoktur. İçeriği tam olarak bilinmediği için de bazı hastalar yaşıyor, bazıları ise ölebiliyor. O yüzden Ebola virüsü belirtileri görünen hastalara acil müdahale ediliyor.

Ebola virüsü belirtileri görülen kişilerin % 90’ı kurtarılamıyor. Bu hastalık için yapılmış herhangi bir aşı ya da iğne bulunmamaktadır. Ama çalışmalar sürmektedir. Kanada bu hastalığın önlenmesi amacı ile aşı üretmektedir. Şimdilik sadece sıvı takviyesi yapılabiliyor.

Ebola Tedavi Süreci
Ebola virüsü belirtileri rastlanan hastalara henüz yüzde yüz bir tedavi süreci uygulanamıyor. Hastalığın ilk başladığı günlerde belirtiler çok az olduğu için hasat hemen izole edilerek korumaya alınır ve destek tedavisi yapılır. Hastanın elektrolit ve sıvı dengesi korunur, tansiyon dengelenir ve oluşabilecek diğer belirtiler içinde kısmen tedbirler alınmaya çalışır.

Ebola Virüsünün Olduğu Ülkeler
# Liberya
# Sierra Leone
# Gine
# Nijerya
# Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DRC)
# Gabon
# Güney Sudan
# Fildişi Sahilleri
# Uganda
# Kongo Cumhuriyeti (ROC)
# Güney Afrika (importe olmuş)
# Mali

Üst kısımda yer alan ülkelere gittiğinizde dikkatli olmanızı öneririz. Eğer ebola virüsü belirtileri içerisinden herhangi bir semptomla karşılaşırsanız acil olarak tedavi olun. Hastalığın erken teşhisinde tedavi olma şansınız çok yüksek. Kaynak: Seyahatsagligi.gov.tr

Ebola Virüsünden korunmak için neler yapılmalıdır?
Oldukça bulaşıcı bir hastalık olduğu için Ebola virüsü belirtilerinin en çok görüldüğü Afrika da çok dikkatli olmak gerekir. Bunun için de bazı önlemler almanız gerekebilir.

  • Diğer bulaşıcı hastalıklarda olduğu gibi hijyen kurallarına çok dikkat etmek gerekir, özellikle eller sıklıkla sabunlanmalıdır.
  • Ölü hayvanlarla özellikle primatlarla yani goril, kirpi, yarasa, şenpaze gibi. Bunlarla temas etmekten kaçınmalısınız. En çok bu hayvanlarda bu hastalık görülmektedir.
  • O bölgede bulunan köy pazarların da bulunan primat diye adlandırdığımız bu hayvanların etini de yemekten kaçınmalısınız.
  • Bu hastalığa yakalanmak istemiyorsanız bu hastalık riski taşıyan insan ya da hayvanlardan olabildiğince uzak olmalısınız. Çünkü yapacağınız en ufak bir temas hayatınıza mal olabilir. Unutmayın sağlığınız her şeyden daha değerli.
  • Ebola virüsü belirtileri arasında yer alan en ufak bulgulara rastlandığında mutlaka sağlık kuruluşlarına tedavi olmanız gerekmektedir.

Ebola Ne Demek?
Ebola bir virüs ismidir. Çok tehlikeli olan bu virüs ismini Afrika’da bulunan bir nehirden almıştır. İnsanlarda ve insandışı primatlarda ortaya çıkmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından 4. risk grubu patojen olarak kabul edilmiştir. Kaynak: Wikipedia

Ebola Virüsü Türkiye
Bazı medya organlarında Ebola virüsü Türkiye’de şeklinde haberleri görmüşsünüzdür. İnsanlarda, ülkemize Afrika’dan gelen vatandaşlardan ebola virüsünün gelebileceği endişesi taşımaktadır. Ebola virüsü belirtileri taşıyan Burkino Faso uyruklu bir vatandaşın Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisinde tedavi altına alınması ve sonucun Sıtma hastalığı olması bizlere rahat bir nefes aldırmıştı.

Ebola Virüsü Zombi
Hastalığın ilerleyen süreçlerinde insanların yüzlerinde ve vücutlarında çıkan yaralar adeta o kişiyi zombiye çeviriyor. Bu yüzden bu terim kullanılmıştır.

Ebola Hastalığı Belirtileri
Ebola Hastalığı Belirtileri

Bu Makale Yazılırken Kullanılan Yabancı Kaynaklar
http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs103/en/
http://www.cdc.gov/vhf/ebola/index.html

Yorum yapın