Sinir Sıkışması Belirtileri

Ahmet

Sinir Sıkışması Nedir: Sinirler, beyinden omurgaya kadar uzanan, vücudumuzun hayati fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için önemli mesajlar taşıyan yapılardır. Eğer sinir sıkışmasından müzdaripseniz, en basit belirtilerinden biri olan ağrılarla sık sık karşılaşırsınız. Hastalığın teşhisi için bu ağrıların türü ve şiddeti önemlidir.

Sinir sıkışmasının vücuda olan zararı, ufak çaplı ya da büyük çaplı olabilmektedir. Bu durumun cinsine göre, kısa süreli-geçici problemlere ya da uzun süreli problemlere neden olur. Tedavisi ve teşhisi için erken davranılması önemlidir. Fakat bazı tedavilerde, sinir sıkışmasının neden olduğu belirtiler ortadan kaldırılamaz. Ama ağrı veya başka belirtiler rahatlıkla tedavi edilebilirler.

Sinir Sıkışmasının Sebepleri
Sinir sıkışması genellikle , sinirlerde basınç meydana gelen yerlerde ortaya çıkar. Basınç ise, durmadan tekrarlanan hareketler sonucunda meydana gelmiş olabilir. Bazı durumlarda da; vücut uzun süre aynı durumda kalmış olabilir. Yatarken dirseğin üzerine yatmak ya da saatlerce aynı pozisyonda oturmak sinir sıkışmalarına sebep olabilmektedir.

Vücudun dar kısımlarından geçen en zayıf yapılar, sinirlerdir. Fakat küçük dokular onları bir nebze de olsa korumaktadırlar. Sinir sıkışması sıklıkla bu dokular arasında oluşur. Bu dokular ile; lifler, tendonlar ve kemikler arasında meydana gelen sinir sıkışmaları çok sık görülür.

Eldeki sinir sıkışmaları, beldeki sinir sıkışmaları ve bacaklardaki sinir sıkışmaları bunlara örnek olarak gösterilebilirler.

Sinir Sıkışmaları Belirtileri
Sinir sıkışmasının meydana gelmesiyle, oluştuğu bölgede bir takım ağrılar, sancılanmalar ya da acılar hissedilebilir. Bazen ağrı, tek belirti olabileceği gibi, ağrı dışında diğer belirtiler de meydana gelebilir. Yaygın olarak görülebilen belirtiler şunlardır :

  • Boyun ya da sırt kısmında ağrı
  • Gittikçe yayılan ağrı ya da sancılanma
  • Uyuşukluk ve karıncalanma
  • İğnelenme, batar ya da yanma hissiyatı
  • Güçsüzlük. (özellikle bazı aktiviteleri yaparken meydana gelir)

Elde Sinir Sıkışması
Elde sinir sıkışması, tıp dilinde ve halk arasında “karpal-tünel Sendromu” olarak bilinir. Bunun sebebi; el bileğindeki sinirlerin geçtiği yerin ismi olan karpal tünelidir. Dar bir yapıdır ve alt-yan kısımlarını karpal kemikler kaplamaktadır. Karpal tünel sendromunda kişi bileğinde ve elinin belirli kısımlarında ağrı hisseder. Bunun sebebi; elimizdeki karpal tünelinden geçen sinir ağının orta parmak,  işaret parmağı ve baş parmağın hareketinden sorumlu olmasıdır.

Elde Sinir Sıkışması Neden Olur?

  • Ailede genetiksel bir geçmişinin olması
  • Bazı hormonal hastalıklar olan troid, şeker hastalığı gibi hastalıkların neden olduğu doku zayıflıkları
  • El bileğinin kullanılmasıyla yapılan işler (klavye kullanımı, dantel işçiliği, halı dokumacılığı vb.)
  • İlerlemiş yaşlarda daha çok görülmektedir. (yapılan araştırmalara göre kadınlarda bu durumun görülme olasılığı erkeklerden çok daha fazladır.)

Elde Sinir Sıkışması Sebepleri

  • İlk parmaklar olan; baş parmak, işaret parmağı ve orta parmaklarda ağrı-sızı meydana gelmesi. Ağrıların daha çok batma veya uyuşma formunda olması.
  • Bilekler hareket ettirildiğinde ağrı ya da sancı olması.
  • Bileklerden-parmaklardan omuza veya dirseğe yayılan, yayılmacı ağrılar.

Elde Sinir Sıkışması Nasıl Tespit Edilir?
Doktor kontrolünde bazı kuvvet ya da dayanıklık testleri yapılarak sinir sıkışması olup olmadığı belirlenmeye çalışır. Kesin tanı için ise EMG incelemesine ihtiyaç duyulmaktadır.

Belde Sinir Sıkışması
Beldeki sinir sıkışmaları bir çok durumdan kaynaklanabilir. Kasların zarar görerek baskı oluşturması, disklerin zorlanması sonucu yırtık oluşturması gibi tıbbı durumlar söz konusudur. Vücudun hassas noktası olan belde meydana gelebilecek bir sinir sıkışması, çok ağrılı ve sancılı olabilmektedir. Belirtileri hissedildiği anda tedavi edilmelidir. Aksi halde daha kötü komplikasyonlara neden olabilmektedir.

Belde Sinir Sıkışması Neden Olur?
Ani ve dokulara ters hareket yapmak, yanlış bir şekilde spor yapmak, yanlış bir şekilde ağırlık kaldırmak. Bu sonuçlar çoğu zaman basit şekilde sinir sıkıştırması yaratırlar ve tedavileri basittir. Bazen de ciddi şekiller de ortaya çıkan sinir sıkışmaları ise uzun süreli sebepler yüzünden oluşurlar.

Belde Sinir Sıkışmaları Nasıl Anlaşılır ? Belirtileri Nelerdir?

  • Yayılmacı şekilde meydana gelen ağrılar – sancılar
  • Bel bölgesinde meydana gelen yoğun uyuşma veya güçsüzlük hissi
  • Yürürken ya da bele dayanan hareket yapılırken kasılma
  • Ayaklarda hissizlik gibi belirtilerdir.

Genellikle ilaç tedavisi ve dinlenme ile geçen bu belirtilerin cerrahi ameliyat ile de giderilmesi mümkündür. Özellikle kronikleşmiş ve uzun sürede bel kaslarını güçsüzleştiren sebepler ameliyat vasıtasıyla düzeltilmektedirler.

Bacak Sinir Sıkışması
Çok fazla sinir ve doku bulunduran bacaklarımız, sinir sıkışmasına en yatkın vücut kısımlarımız dandır. Bu yüzden bir çok sebep bacakta sinir sıkışmasına sebep olmaktadır. Sinir sıkışmalarının meydana gelmesindeki temel sebepler, bacaktaki sinir sıkışması için de aynen geçerlidir. Bacakların çok sık kullanılması, aşırı kilo (obezite), yaralanma veya incinme, duruş bozuklukları gibi nedenlerden ötürü bacaklarda sinir sıkışması meydana gelebilmektedir.

Bacakta Sinir Sıkışması Belirtileri Nelerdir?

  • Uyuşukluk ya da uyuşma hissiyatı
  • Kas çekilmesi
  • Güçsüzlük ve güçsüzlük hissi
  • İğnelenme
  • Kas yorgunluğu
  • Yayılan ağrı
  • Batar girmesi ve yanma hissi

Gibi belirtilerdir. Bacaktaki sinir sıkışmaları çoğu zaman kişinin hayatını zorlaştırır. Fakat tedavileri genellikle bok egzersiz ve diyet eşliğinde kilo vermeden ibarettir.

Sinir Sıkışması Ameliyatı Nasıl Olur?
Sinir sıkışmalar genellikle basit yapılı problemlerdir. Fakat bazı durumlarda kronikleşmiş, hastaya gündelik işlerinde büyük problemler çıkaran, bariz güçsüzleştiren ya da gece uykudan uyandıran raddeye varan ağrılar meydana gelebilir. Bu durumda vakit kaybı olmadan hasta ameliyat vasıtasıyla belirtilerden kurtarılmalıdır.

Sinir sıkışmalarının ameliyat yoluyla giderilmesi neredeyse yüzde 95’lere varan başarı oranlarına sahiptir. Fakat bazı durumlarda tüm belirtiler ortadan kaldırılmasına rağmen, kaslarda meydana gelmiş bazı erimeler geri gelmeyebilir.

Sinir sıkışması ameliyatı, genellikle meydana gelen bölgede lokal anestezi yapılarak gerçekleştirilir. Kolay ameliyatlar değillerdir ama buna rağmen etkilerini hemen gösterirler. Hastalar ameliyattan sonra, ameliyat olan dokuların kendilerini toparlaması için, ameliyat olan uzuvlarını en az 1 hafta süresince kullanmazlar. Bu 1 hafta süresince sabit bir şekilde dinlenmeleri gerekir. Daha sonra, bu dokuları kuvvetlendirmek için gerekirse fizik tedavi yöntemlerine başvurabilirler. Hastaya tüm bu işlemler için minimum 3 hafta gereklidir. Bu 3 hafta içinde hasta hiç iş yapmamalı ve beslenmesini ona göre ayarlamalıdır. Bu konuda doktorunuz size yardımcı olacaktır.

Sinir Sıkışması İbrahim Saraçoğlu Tavsiyeleri
Alternatif tıp konularında uzman olan İbrahim Saraçoğlu’nun, sinir sıkışması tedavisi için bazı tavsiyeleri mevcuttur. Kendisinin de belirttiği gibi, bu tedaviler hiç bir zaman kesin çözüm olmamakla birlikte ilerlemiş durumlardaki hastalarda kullanılmamalı ve acilen uzman doktorlara başvurulmalıdır.

Sinir sıkışması tedavisinde kiraz sapı kürü olarak da bilinen bu formül şu şekildedir:

  • 20-25 adet kiraz sapı
  • Isırgan otu
  • 2 su bardağı şaşal su

Hazırlanışı: Kaynamakta olan şaşal suya 25 adet kurutulmuş kiraz sapı atılır. Kısık ateşte 4-5 dakika ağzı kapalı olarak kaynatılır. Ardından 1 tatlı kaşığı ölçeğinde kuru ısırgan otu eklenip 3-4 dakika daha kaynatılır. Bu karışım kaynadıktan sonra ocaktan alınıp soğumaya bırakılır,soğuduktan sonra ise süzülür. Hazırlanan karışımdan 2 su bardağı miktarında çıkacaktır. 1 bardağını sabah kahvaltısından 1 saat sonra, diğer 1 bardağını ise öğlen yemeğinden 1 saat sonra içiniz ve bu işlemi 1 ay boyunca uygulayınız.

Sinir Sıkışması İçin Hang Doktora Gidilir?
Sinir sıkışması hastalığının belirtilerine maruz kalıyorsanız herhangi bir sağlık kuruluşunun “nöroloji” kısmına ve uzman nörologlara muayene ihtiyacınız var demektir.

Sinir Sıkışması Tedavisi 
Sinir sıkışmaları, vücutta meydana geldikleri yer ve kronik olup olmadıklarına göre değişik tedavi methodları içerirler. Kronik hale gelip kişiye gündelik hayatta sıkıntı yaratıyorlarsa cerrahi yöntem söz konusudur. Aksine, başlangıç seviyesinde olan hafif ağrılar; çoğunlukla antibiyotik veya muadili ilaçlarla tedavi altına alınmaktadırlar.

Sinir sıkışmalar, genel sebepleri itibariyle bazı dokularda meydana gelen aşırı baskılar sonucu ortaya çıkarlar. Genellikle bu baskıları gidermek ve sinirlerin eski halini almasını sağlamak, fizik tedavi ve düzenli egzersizlerle de mümkün olmaktadır.

“Sinir Sıkışması Belirtileri” üzerine 2 yorum

Yorum yapın