Armutun Faydaları

admin

Armutun Faydaları

Armutun faydaları nelerdir? Armutun cilde faydaları. Armutta hangi vitaminler bulunur? Bu makalemizde armutun insan vücuduna olan faydalarından bahsedeceğiz.

Armut Hakkında Genel Bilgi

Armut Türkiye ikliminde her yerde yetişebilen bir meyvedir. Her mevsim ürün alınabilmesine rağmen özellikle sonbahar ve kış aylarında daha yoğun hasadı mevcuttur. Armudun küçük çekirdekli bir özellik göstermesinin yanı sıra sulu ve lezzetli olması da diğer özelliklerindendir. Armut elma ve ayva ile aynı özelliklere sahip olarak nitelendirilen bir meyvedir. İçinde bulunan vitaminler A, B1, B2 ve C vitaminleri sayesinde hem besleyicidir hem de yendiğinde ferahlık hissi yaratır. Tazesinin tüketiminin mümkün olmasından ziyade pekmez, reçel ve mayalandırma gibi bir yöntemle şarap yapımına kadar uzanan kullanım alanı mevcuttur.

Armutun Faydaları

Armudun sağlık açısından birçok faydasının ortaya koyabilmek mümkündür. İçerisinde bulunan lif miktarının fazla olmasından ötürü sağlıklı bir meyve olduğunu söylemek doğru bir çıkarımdır.

Armudun tüketimi mevsiminde gerçekleştiği takdirde hava koşulları sonucunda ortaya çıkan hastalıklardan bireyi koruma olasılığı artmaktadır.

Şifa olabileceği durumlar ise kalp sağlığı, kan şekerinin kontrol altına alınması, kanser ile mücadele ve güçlü bir bağışıklık sisteminin oluşmasına kadar uzanan bir yelpazedir.

Yapılan araştırmalarla ortaya konan son bulgular göstermiştir ki armut 33’den daha fazla derde şifa bir besindir. Bu sebeplerden ötürü armutu özellikle mevsiminde tüketmek hazır gıdaların her an hayatımızdaki etkisini azaltmak adına önemlidir. Bu diğer meyveler için de geçerli bir husustur. Meyve sebzeyi taze tüketmek sağlığımız açısından geleceğe bir yatırım demektir.

Armut, vücuda verdiği zarar açısından bakıldığı takdirde serbest radikallerin oluşumunu azaltmaktadır. Serbest radikaller vücuda en çok zarar vermesinin yanında birçok hastalığa neden olmaktadır.

İçerisinde bulunan lif miktarının yüksek olmasından ötürü armut kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir. Kemik sağlığını koruduğu kanıtlanmış olan bu meyve vücudun ihtiyacı olan pH dengesini yeterli seviyede tutarak osteoporozu önler.

Bu kadar faydasına ek olarak ateş düşürücü özelliği de mevcuttur. Cilt sağlığına iyi geldiği bilindiği için kozmetik ve bakım ürünlerinde de kullanılmaktadır.

Armut suyu eklem ağrılarına şifa olan bulmasının özelliği iltihaplara iyi gelmesinden kaynaklanmaktadır. Kadınların bu meyvenin tüketimine özen göstermesi tavsiye edilmektedir.

Menopoz dönemindeki kemik erimesi gibi durumlarla karşılaşılma riskini azaltmaktadır. Döneminde tüketiminin faydalarından bir diğeri ise antioksidan özelliği taşımasındandır.

Armutun Faydaları
Armutun Faydaları

Armutun Cilde Faydaları

Doğal yöntemlerin yaygın bir şekilde uygulandığı günümüzde armut bu işlevi rahatlıkla görebilecek niteliktedir. Cilt problemlerine yönelik kullanıldığı takdirde sonuç alınabilir. Kişi güzel bir cilde sahip ise her halükarda cildin korunması görevini de üstlenir. İçinde bulunan lif oranın yüksek olması aynı zamanda şekerin kana karışmasını önlemektedir. Ani şeker artışları cildin pürüzsüz ve dolgun gözükmesini engellemektedir. Kırışık oluşmasını önleme özelliği ile içinde bulunan C vitamini de bu görevi üstlenir.

Yağlı ciltlere de iyi gelmektedir. Yağlı bir cilt bilinenin aksine yaşlanmayı geciktirir. Fakat yüzün aşırı parlaması gibi bir durum içinde bulunmak istemeyen yağlı ciltli insanlar bu özelliğe sahip bakım ürünlerinde de yararlanabilir. Bunlara ilave olarak armut akne tedavilerinde de kullanılmaktadır.

Armutun İçinde Bulunan Vitaminler

İçindeki vitaminlerin başlıcaları fosfor, kalsiyum ve potasyumdur. Kalp kaslarının çalışmasında düzenleyici bir rol üstlenir. C vitamini açısından zengin bir meyve olan armudun asıl tüketilmesi gereken kısmı ise kabuğudur. C vitaminin armutta bulunduğu kısım kabuğu olmasından ötürü önem taşımaktadır. İçinde bulunan pektin oranının yüksek olması nedeniyle de bağırsak hareketlerine artıran bir işlev üstlenmektedir.

Kanın pıhtılaşmasında rol üstelen K vitamini açısında da zengin bir meyvedir. Tıbbi açıdan Çin armudu faydası en yüksek olan olarak bilinmektedir. Bu durumda diğer çeşitlerini tüketmemek yanlış olacaktır. Sağlığa yararı açısından yadsınamayan bir özelliktedir. İçindeki demir oranı çeşitler arasında farlılık göstermektedir. Armudun rengi şayet kahverengiye dönüyor ise demir oranı yüksek demektir.

Armut Kaç Kaloridir?

Kalori hesabı açısından bakıldığında ortalama 200 gr bir armut 104 kaloriye denk gelmektedir. Buna ek olarak lif oranının yüksek olması da meyvenin tüketiminin gönül rahatlığı ile olabileceğini ortaya koymaktadır. Bu sebepten ötürü kolit ve kabızlık gibi rahatsızlıklarda tüketilmesi de tavsiye edilir.

Armut Nerede Yetişir?

Armudun anayurdu Orta Asya ve Güneydoğu Avrupa olarak geçmektedir. Türkiye’de her yerde yetişme alanına yayılmış olan bu meyve her bölgede yetişebilme iklim özelliğine sahiptir.

Armudun bu özelliğinin yanı sıra en çok ağaç bulanan bölge ise Ege Bölgesi’dir. Bunu sırasıyla Marmara Bölgesi izler. Meyveden alınan verim açısından bakılacak olursa Marmara’da yetişen armudun verimi Ege Bölgesi’ni geçmiştir. İl bazında bakılacak olduğunda Bursa birinci sırada yer alırken onu Akara takip etmektedir. Ülkemiz diğer ülkeleri ile üretim kapsamında sıralandığında ilk sırada yer alır.

Ülkemizden sonra gelen ülke ise Çin Halk Cumhuriyeti’dir. Sırasıyla Birleşik Krallık ve İtalya meyvenin üretiminde ön plana çıkmaktadır. Bu kadar yaygın yetişme alanı olmasının sebebi ise iklim ve toprak seçme gibi bir özelliğinin olmamasındandır. İlkbaharda mevsim sıcaklıklarının artması ile birlikte çiçek veren meyve cinsine göre değişmek koşulu ile yaz aylarında tüketilmeye başlanır.

Armut Çeşitleri

Herkes tarafından sevilen ve bilinen bir meyve olmasının yanı sıra 60 çeşidi olduğu ortaya konmuştur. Armut ağacı özelliği itibariyle 14 metrekareye kadar uzanabilen bir yapıdadır. Meyve gülgillerden gelmektedir ve rengi hasattan önce yeşildir. Olgunlaştığı zaman sarıya döner.

Armut çeşitlerine bazı örnekler vermek gerekirse: “ akça armut, june beauty armut, tosca armudu, etruska armudu, santa marina armudu, abete fetel armudu, Williams armudu, Ankara armudu, kış armudu ( gelin yanağı), bal armudu ( Akçadağ armudu), sarı armut, deveci armudu, Jeffer armudu, limon armudu ” diye devam ettirmek mümkündür.

Yorum yapın