Yumurtlama Dönemi Belirtileri

Ahmet

Yumurtlama Dönemi Nedir: Yumurtlama dönemi, yumurtlamak için hormonsal değişimlere sebep olan, her adet döneminde bir kere meydana gelen bir olaydır. Bu durum genelde diğer adet dönemi başlamadan 12 ila 16 gün öncesinde meydana gelir. Yumurtlama dönemine yaklaşırken, vücut dişilik hormonu olan Östrojen salgılar. Bu yüksek Östrojen hormonu seviyesi, LH (Luteinising Hormone) olarak bilinen hormonun ani artışına neden olur. Bu LH hormonu, olgunlaşmış olan yumurtaları taşıyarak, yumurtalığa bırakılmasını sağlar. Bu işleme yumurtlama denir. Yumurtlama normal olarak, LH hormonunun yumurtaları taşımasından 24 ila 36 saat sonra meydana gelir.

Yumurta, yumurtlamadan yalnızca 24 saat sonra döllenir. Eğer döl yatağı 24 saatten sonra döllenmezse, yumurta düşer. Bunun sonucunda diğer adet dönemi başlar.

Yumurtlama Dönemi Belirtileri

Yumurtlama Dönemindeysem Bunu Nasıl Anlayabilirim?

1) Takvimi kontrol etmek: Yumurtlama döneminizi tespit etmek istiyorsanız, bir kaç ay boyunca adet takvimi kullanın. Bu sayede sizin için normal olan ne ise onu anlamış olursunuz. Eğer adet periyodunuz düzensiz ise, bu dönemi anlayabilmek için adet takviminden daha fazla şeylere ihtiyacınız var demektir.

2) Vücudunuzu dinleyin ve kendinizi takip edin: Kadınların yüzde 20’sinin vücudu, yumurtlama dönemindeyken bir takım ipuçları gönderir. Alt karın bölgesinde bir takım sancılar, ağrılar ya da ciddi kramp atakları meydana gelir. Bunlara “orta bölge ağrıları” da denir. Bunlar aylık döllenmenin bir hatırlatmasıdır.

3) Ateşinizi ölçün: Normal vücut ateşi basit bir termometre yardımıyla ölçülür. Esas alınan değer sabah yataktan kalktığınızda ölçtüğünüz değerdir. 3 ila 5 saat sonra ya da yatmadan önce tekrar ölçtüğünüzde, ateşinizin, hormonlarınız da ki dalgalanmalar doğrultusunda değiştiğine şahit olursunuz. Yumurtlama döneminin ilk yarısı östrojen hormonunun üstünlüğüyle geçer. İkinci yarısında ise aniden yükselen Progesteron isimli hormon bulunur. Bu kısımda yumurtlama meydana gelir. Bu kısımda ani ateş değişiklikleri meydana gelir. Yani, yumurtlama döneminin ikinci yarısındaki ateş değerleriniz, ilk yarısındaki ateş değerlerinizden daha yüksek olursa, yumurtlama döneminde olduğunuzu anlayabilirsiniz.

4) Rahim girişiniz de ki belirtiye dikkat: Yumurtlama tamamen gizli ya da anlaşılamayan bir süreç değildir. Vücudunuz yumurtlama dönemine girdiğinde, yumurtaları en iyi şekilde alabilmek için kendini ona göre ayarlar yani ayak uydurur. Bu yüzden en anlaşılabilir bir ayrıntı olan Serviks adı verilen, Türkçesi rahim boynu olan kısmın, yumurtlama esnasında kendine göre şekil almasıdır. Bu sayede kadınlar kendilerinin yumurtlama döneminde olduğunu anlayabilirler.

5) Yumurtlama dönemini tahmin eden test kitleri edinmek: Bu testler sayesinde, en az hatalı şekilde yumurtlama dönemini tahmin etmek mümkündür. Bu testlerin temel mantığı, vücudunuzdaki LH hormonunun seviyesini, idrar yoluyla ölçerek size söylemektir. LH hormonu, vücut yumurtlama dönemine girmeden önce en yüksek değerine ulaştığı için, bu testlerin tahminlerinin doğrulukları yüzde 96-97 oranlarına ulaşmaktadır.

Yumurtlama Dönemi Kaç Gün Sürer?
Sıradaki adet döneminizden geriye doğru 12 ila 16 gün saymak, size tahmini bir yumurtlama periyodu tarihi verir. Eğer, tam olarak 28 günlük bir adet dönemine sahipseniz, yüksek ihtimalle bu dönemden önceki 14. gün sizin yumurtlama gününüz olmaktadır. Eğer, 25 günlük bir adet döngüsüne sahipseniz ise, muhtemelen bu periyottan önceki 11. gün sizin yumurtlama döneminizdir. Yine aynı şekilde, eğer 35 günlük bir adet döngünüz var ise, çok yüksek ihtimal yumurtlama döngümüz bu dönemden önceki 21. gündür. Ek olarak; adetiniz düzenli değilse bu uygulama sizin için net bir gün veremeyebilir. Bu tarz durumdalar da herhangi bir mağduriyet yaşamamanız için doktorunuzla görüşmeniz tavsiye olunur. Ayrıca unutulmamalıdır ki burada yer alan bilgiler genellenmiş bilgiler olup; yaş, cinsiyet, kilo vb. gibi durumlara göre değişkenlik gösterebilirler.

Yumurtlama Dönemi Testi Nasıl Yapılır?
Bu testlerin yapılış şekilleri markalara göre değişir. Temel mantık; kadının idrarından, LH hormonunun düzeyine bakarak en yakın yumurtlama dönemi tarihini tahmin etmektir. Bazı testlerde, idrar kaba aktarılır ve test bunun içine batırılır. Bunun sonucunda bir tarih elde edilir. Bazı testlerde de, test idrar atımına değdirilerek sonuç almak hedeflenir.

Bu sonuçları alınan ilaçlar, tedaviler, alkol, sigara gibi maddeler etkilemez. Fakat, çok su içmek, aşırı sıvı tüketmek ya da vücudu susuz bırakmak testte yanıltıcı olmaktadır. Tam sonuç almak için idrardan 2 saat önce herhangi bir sıvı almamak idealdir. Ayrıca sabah idrarı bu iş için kullanılmaz. Çünkü, yanıltıcı olduğu kanıtlanmıştır.

Yumurtlama testleri, doğum kontrol yöntemi olarak kullanılamaz. Çünkü diğer günlerde de hamile kalınma şansı az da olsa vardır. Bu testlerin okunuş yöntemleri markadan markaya göre değişir. Fakat ortak olan bir durumlar da şunlardır: iki pembe çizgi çıkması, yumurtlama gününün olduğunu gösterir. Tek pembe çizgi çıkması ise yumurtlama olmadığını gösterir. Eğer yumurtlama günü tespit edildiyse, bundan en az 24 saat sonra ilişkiye girmek hormonların uygunluk durumları için ideal olmaktadır.

Yumurtlama Dönemi Dışında Hamile Kalınır mı ?
Bu ihtimal çok az da olsa her zaman vardır. Fakat en yüksek hamile kalma oranı, yumurtlama günü, onu önünden takip eden 5 gün ve yumurtlama gününden 24 saat sonrasındadır. Bu zamanlar haricinde hamile kalmak için çok düşük bir şans olsa bile imkansıza yakındır. Bilinen şöyle bir tablodan da bahsedebiliriz :

Yumurtlama gününden 5 gün önce – %0

Yumurtlama gününden 4 gün önce – %11

Yumurtlama gününden 3 gün önce – %15

Yumurtlama gününden 2 gün önce – %20

Yumurtlama gününden 1 gün önce – %26

Yumurtlama günü – %15

Yumurtlama gününden 1 gün sonra – %0.9

Yumurtlama gününden 2 gün sonra – %0.5

Yumurtlama gününden 3 gün sonra – %0

Yorum yapın