İdrar Yolları Enfeksiyonu Belirtileri

Ahmet

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir: İdrar yolu enfeksiyonu, vücudun sindirim sisteminde ve idrar kanallarında meydana gelen enfeksiyon sonucu meydana gelen hastalıktır. Bu enfeksiyon alt idrar yolunu etkilerse, mesane enfeksiyonu olarak adlandırılır. Üst idrar yollarını etkilerse, böbrek enfeksiyonu olarak adlandırılır. İdrar yolu enfeksiyonunun belirtileri; idrar atımında ağrı,sık sık idrar yapmak ve sürekli idrar yapacakmış gibi hissetmektir.

Tedavisi basittir. Antibiyotik vasıtasıyla 2-3 gün içerisinde kontrol altına alınabilir. İdrar yolu enfeksiyonu, erkeklerde meydana geldiğinden daha fazla oranda kadınlarda meydana gelir. Bu hastalık tedavi altına alındıktan sonra, oluşumunu engellemek için kişinin kendi başına alabileceği bir takım önlemler vardır. Bunlar; az baharatlı yemek, bol su içmek, alkol-kafein-sigara tüketmemek, karbonatlı içecekler içmemek ve C vitamini tüketmek gibi önlemlerdir. Kişi bu önlemleri bir hayat tarzı haline getirdiği takdirde bu hastalığın oluşumunu büyük oranda engellemiş olacaktır.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri
İdrar yolları enfeksiyonunun belirtileri basittir ve bu yüzden kişi kendiliğinden bu hastalığı anlayabilir. Ve belirtileri kadında ve erkekte farklı olabilmektedir. Bunları genelleştirirsek ortak belirtiler şu şekilde olabilmektedir ;

  • Normalden daha fazla idrar yapma ihtiyacı hissetmek
  • İdrar yaparken ağrı veya rahatsızlık hissetmek
  • İdrarda kan görülmesi ya da bulanıklık oluşması
  • Aniden gelen ve yoğun bir idrar yapma hissiyatı
  • Sürekli bir yorgunluk ve halsizlik durumu

Bu tür belirtileri fark ettiğinizde en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız tavsiye olunur. İdrar yolu enfeksiyonu aşırı derecede tehlike bulundurmaz. Fakat, böbrek sağlığı ve üreme fonksiyonlarının kötü etkilenmemesi için ne kadar sürat le tedavi altına alınırsa o kadar iyidir. Çünkü, bu duruma sebep olan bakteriler, kontrol altına alınmadan çoğaldıkları takdirde böbrek tahribatına ve cinsel güce karşı negatif etkilere yol açabilir.

Erkeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu
Her ne kadar idrar yolu enfeksiyonu hastalığının meydana gelmesi kadınlarda oransal olarak daha fazla olsa da, erkeklerde de bu hastalığın görülmesi hiç de azımsanacak düzeyde değildir. Ülkemizde her yıl yetişkin binlerce erkek idrar yolu enfeksiyonu sebebiyle hastanelere başvurmaktadır. Bu hastalığın bu kadar yaygın olmasının sebebi şu maddelerle açıklanabilmektedir.

  • Hijyen olmayan cinsel ilişki veya ters ilişki sonrası idrar kanalına yerleşen bakterilerin giderek çoğalması
  • Prostat büyümesi (özellikle erkeklerde çok sık görülür)
  • Kişisel hijyene yeteri kadar önem vermeme
  • Uzun süre idrar tutmak ve bunu alışkanlık haline getirmek

Kadınlarda İdrar Yolu Enfeksiyonu
Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu çok daha fazla ve sık görülür. Bunun sebebi ise kadınların Vajinal bölgesinin, bakterilere karşı daha hassas ve savunmasız olmasıdır. Belirtileri ise mesanede ağrı, idrar yaparken zorlanma ve ağrı, idrarda kan görülmesi ve sürekli bir ağrı,halsizlik ve ateş durumudur. Tedavisi; düzenli antibiyotik kullanımı ve hijyen kurallarına riayet etmektir.

Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu
İdrar yolu enfeksiyonu bebeklerde de oldukça sık rastlanan bir hastalıktır. Bebeklerde bu hastalığın anlaşılması oldukça güç olup, böbreklerin zarar görmemesi için acil olarak müdahale edilmesi gerekir. Bazı belirtiler idrar yolunu düşündürse de kesin teşhis uzman doktorlar vasıtasıyla yapılır. Bu belirtiler; düşmeyen ateş, bebekte sürekli olarak huzursuzluk hali, kilo alamama ya da çok yavaş alma, idrarda koku ve renk değişikliği gibi belirtilerdir.

En Belirgin İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

Bebeklerde idrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Oluşur?
Doğum sonrası oluşan bakterilerin yayılması sonucu ya da hijyenik olmayan ürün kullanımı sonucu idrar yolu enfeksiyonu oluşabilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonuna İyi Gelen Bitkiler
İdrar yolu enfeksiyonunun, alternatif tıp olarak tedavisi ve kontrol altına alınmasını mümkündür. Bu bitkiler ve doğal ürünler şunlardır:

  1. Gün içinde bol bol su tüketmek
  2. Limonlu su içmek
  3. Elma sirkesi tüketmek
  4. Sarımsak suyu
  5. Papatya çayı
  6. Kızılcık suyu
  7. Yaban mersini suyu

Gibi bilinen ürünler, tedavi amaçlı ve kontrol altına almada kullanılabilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu İbrahim Saraçoğlu Tavsiyeleri
Bitkisel tedavi uzmanı olan İbrahim Saraçoğlu tarafından önerilen bazı bitkiler ve bitki kürleri mevcuttur. Bu bitkiler idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelmektedirler.

Karnabahar Tedavisi
Kronik idrar yolu tedavisi ve sistit şikayetlerine birebir olarak iyi gelen karnabahar tedavisi bu yöntemlerin başında gelmektedir. Tarifi : 250-300 gr. Karnabaharı kaynamakta olan suya atıp,ağzı kapalı olarak 5-7 dk arası yüksek ateşte kaynatınız. Haşlanmış olan karnabaharın suyunun yarısını sabah, yarısını da akşam olmak üzere günde 2 defa içiniz. Bu uygulamayı 7 gün uygulayıp, 3 gün ara verip kullanınız. Toplam 21 gün uygulamak gerekir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi
İdrar yolu enfeksiyonu için ilk olarak antibiyotik tedavisi uygulanır. Bunun sebebi, antibiyotikler doğrudan mesanede ve idrar yollarında çoğalmış olan bakterileri temizlerler. Bunun sonucunda hastalık ortadan kaldırılır. Fakat, bu durum hastalığın tekrar nüksetmemesini maalesef engelleyemez. Bu yüzden, beslenme alışkanlıklarının ve kişisel hijyen anlayışının değişmesi, hastalığın tekrarlanmaması için gereklidir.

Yorum yapın