Yoksunluk Sendromu Belirtileri

Ahmet

Yoksunluk Sendromu Belirtileri: Yoksunluk sendromu genellikle bu durumla karşılaşmamış olan kişilerin çok bilmediği ama aslında oldukça ciddi sonuçların ortaya çıkabileceği bir durum olmaktadır. Kişinin maddeye yada ilaca karşı olan bağlılığı söz konusudur kişi bu maddelere karşı adapte olmuş durumdadır. Dolayısıyla bu maddeleri yada ilaçları almadığı durumlarda oldukça zor olan krizlere girme söz konusu olmaktadır.  Kişi bu maddeler olmadığında yoksunluk sendromu adını verdiğimiz bir durumla karşılaşmaktadır ve tedavisi oldukça zor olabilecek bir durum olarak bilinmektedir. Bu maddeler sigara gibi daha yaygın kullanılan maddeler olabildiği gibi eroin gibi oldukça zor bırakılan maddeler de olabilmektedir. Örneğin sigarayı uzun süreçte kullanılmış ve alışmış olan bir kişi , sigarayı bıraktığı durumda sigaranın eksikliğini hissetmeye başlayacak ve fiziksel olarak birçok anormal durumlarla karşılana bilinilecektir. Aynı belirtiler hatta daha fazlası ise eroin de de görülebilen  durumlar olmaktadır.

Madde den ayrılan kişide birçok fizyolojik ve psikolojik sorun birlikte görülebilmektedir.

Bu konuda kişilerin bilinçli olması ise problemleri olan kişiye oldukça büyük destek sağlamaktadır ve psikolojik desteğin bu maddelerin bırakılmasında etkisi yadsınamayacak kadar büyük olabilmektedir.

Yoksunluk Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Yoksunluk sendromu belirtilerinin görülmesi genellikle kişiden kişiye değişebilmektedir ve yaygın olarak 5 ila 10 saat arasında görülen belirtiler aşağıda verilmiştir;

  • Kişide aniden olan duygu değişimleri
  • Kişinin kendini devamlı olarak yorgun ve halsiz hissetmesi
  • Sık olarak görülen ağrılar ve sonrasında kramplar
  • Kişinin nefes darlığı çekmesi yada kalp ağrısı olması
  • Sindirim sisteminde olabilecek bir çok problem
  • Aniden gelen titreme
  • Ağız da kuruluk hissedilmesi
  • Dikkat eksikliği ve kısa süreli hafıza problemlerinin yaşanması
  • Aniden sinirlenme ve öfkelenme
  • Genellikle uyku problemlerinin yaşanması

Yoksunluk Sendromu Ne Kadar Sürer?
Genellikle psikolojik ve biyolojik faktörler yoksunluk sendromunun ne kadar süreceğini etkileyen etmenler olmaktadır. Ayrıca hangi maddeye karşı bağımlı olunması ise genellikle bu konuda bir belirteç olmaktadır. Yaygın olarak 5 ila 10 saat arasında kendini gösteren bir sendrom çeşidi olmakla birlikte değişik aralıkta görülen yoksunluk sendromları da bulunabilmektedir.

Yoksunluk Sendromu Tedavisi Nasıl Olmaktadır?
Genellikle hastanın durumunun ne olduğu tedavi sürecini belirlemede kullanılan bir durum olmakla birlikte aynı zamanda kişinin psikolojik olarak desteklenmesi de bu sendromun etkilerini azaltmaya yönelik olan bir etkendir. Kişinin neye bağımlı olduğu ve hangi aşama da olduğu tespit edildikten sonra klinikte ya da evde tedavi olacağına karar verilmektedir. Ayrıca ilaç tedavisinde kişinin diğer organlarının zarar görüp görmemesi de dikkate alınacak olan bir diğer faktör olmaktadır.

Kişinin durumunun çok ağır olmadığı durumlarda genellikle evde tedavi yöntemleri tercih edilmektedir ve bu durumda kişinin yaşadığı çevresel faktörler de tedavi aşamasında oldukça önemli olabilmektedir.

Ağır olan hastalarda ise genellikle klinikte tedavi şekli uygun olmaktadır ve bu durumda da kişi psikolojik olarak da desteklenmektedir çünkü bu kişinin psikolojik sorunlarının devam etmesi hastalığının artmasına yol açabilmektedir. Kişinin yaşam şekli ve çevresi onun için uygun bir düzene getirilmeye çalışılır ve kişiye uygun ilaç desteği de verilmektedir.

Kişinin alkole bağımlı olması ise oldukça tehlike yaratabilecek bir durum olmakla birlikte kişinin hem kalp hemde beyinde oluşan problemleri düzeltilmeye çalışılmaktadır. Bu durumda ise kişinin elektrolit düzeni ve kan basıncı uygun seviyede tutulmaya çalışılmaktadır.

Bu sendromda olduğunu düşünen kişilerin, zaman kaybetmeden doktora başvurmaları hastalığın başlangıcından itibaren bir tedavi süreci verecek ve aynı zamanda kişinin evde tedavi şansını da artırabilmektedir.

 

Yorum yapın