Ürtiker Belirtileri

Ahmet

Ürtiker Belirtileri: Ürtiker ataklar ile bilinen ve genellikle genç yaşta olan kişiler ile kadınlarda sık görülmektedir. Nedeni kesin bir netlik kazanmamıştır ve 6 haftadan daha uzun sürebilmektedir. Hastalıkta uzun dönemli ataklar var ise kronik bir hastalık hali almıştır. Hastalığın tedavisinde immünoloji ya da alerji uzmanlarından yardım almak gerekmektedir.

Ürtiker Nedir?
Ürtiker dediğimiz sorun deride kaşıntı yapmakta olan küçük kızarıklar dır. Bu kızarıklık ve kabarcıklar belli bir noktada olabileceği gibi tüm vücutta da olabilir. Mukozalarda görülür ise tehlikelidir nedeni ise Glottis ödemi boğulmaya sebebiyet vermektedir.

Ürtiker Belirtileri
Ürtiker genel olarak ciltte oluşan kaşıntılar olarak meydana gelir. Bulaşıcı bir hastalık değildir. Döküntüler çoğaldığı zaman birbiri ile birleşebilir ve daha büyük döküntü halini alabilir. Döküntüler devamlı ise İdiyopatik ürtiker oluşabilir. Gece daha fazla kendisini gösterir. Yanma, kaşınma ve ağrı gibi belirtiler gösterir. Alerjik bir reaksiyon gibi düşünebilirsiniz.

Ürtiker Neden Olur?
Alerjik nedenler arasında alerji aşıları, hayvan alerjileri, polenler, böcek ısırması, bazı besin alerjileri ya da ilaçlar etkili olabilir. Kozmetik ürün kullanımında da sık görülmektedir. Bunun dışında genetik faktörler, çeşitli bitkiler, bağırsak parazitleri, enfeksiyon oluşumu, cildin zarar görmesi, doğum yapma, sıcak ya da soğuğa fazla maruz kalmak, giyilen kıyafetler, sırt çantaları, güneş ışınları, kimyevi maddeler ile temas, stres gibi nedenlere bağlı birçok sebebi olabilir.

Ürtikere Ne İyi Gelir?
Ürtiker alerjisine meyve tüketmek iyi gelecektir. Özellikle muz, kivi ve çilek. Bunun dışında kuru yemiş, soda, baharat, deniz ürünleri, süt temelli ürünler, çay, çikolata tüketilebilir. Yiyeceklerin içerisinde bazı koruyucu maddeler, gıda boyaları ve katkı maddeleri olabilir. Bu maddeler immünolojik yol ile birçok mekanizmayı harekete geçirebilir ve istenmeyecek sorunların oluşmasına neden olabilir.

Ürtiker Alerji Bulaşıcı Mıdır?
Ürtiker hastalığı vücudun belli yerlerinde ya da tamamında kabarcık ve kızarıklık şeklinde ortaya çıkan bir alerjik reaksiyondur. Bu hastalığa halk arasında kurdeşen de denilebilir. Bu alerjik kabarcıklar pembemsi renktedir ve küçük olabileceği gibi büyük ebatlarda da oluşabilir. Bu rahatsızlık kadınlarda ve orta yaş grubunda ki kişilerde sık görülmektedir. Bulaşıcılığı olan bir hastalık değildir. Bu kişinin vücudunda bazı etkenlere bağlı olarak vücudun tepki vermesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Yediğimiz, tükettiğimiz besinler ya da temas ettiğimiz maddelere karşı vücudun bunu kusması da denilebilir.

Ürtiker Çeşitleri
Ürtiker çeşitleri; akut ürtiker, dev ürtiker, dayanıklı kalıcı kronik ürtiker, kronik nüks ürtüler ve güneş ürtiker olarak gruplandırılabilir.

Ürtiker Bulaşıcı Mıdır?
Ürtiker hastalığı bulaşıcılık gösteren bir etkene sahip değildir. Hastalık kişinin temas ettiği maddelere karşı vücudun savaş açması sonucunda oluşur. Bunun dışında kişinin tükettiği maddelere karşı vücut bazı tepkimeler göstermektedir. Bu durum besin alerjisi olarak değerlendirilebilir. Bu durum kronik olarak nüks edebilir. Hasta bazı zamanlarda güneşe çıktığında bile karşılaşabilir. Kesin bir nedeni yoktur birçok nedene bağlı olarak vücudun dışa vurduğu bir durumdur. Bu nedenle bulaşıcılık taşımaz. Kişinin vücudunu tahriş etmemesi için sürekli önlem almalı ve dikkatli olmalıdır. Temiz çamaşırlar kullanmalı, temizliğine dikkat etmeli ve vücudunu nemlendirmelidir.

Ürtiker Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Ürtikeri tedavi etmekte işe yarayan bitkiler; papatya, yabani mercan, sedef otu, fesleğen, ekinezyalı, rezene, incir, greyfurt, tarhun, çay, kekik ve son olarak civan perçemi kullanılır. Bir diğer bitkisel yöntem zencefil kürüdür. 250 gram kadar zencefil 4 litre kadar su ile karıştırılır. Bir süre bekletilir. Demlendirilen su ya vücuda pansuman yapılır ya da banyo küvetine dökülerek içinde beklenilir. Bu işlemden sonra vücuda papatya çayı dökerek hem vücudunuzu temizlemiş hem de dinlendirmiş olacaksınız. Bir diğer yöntem süpürge otu tohumudur. Bir yemek kaşığı kadar otu ezilir, günde iki kez açken su yardımı ile yutulur. Bunun dışında eğrelti otu su içine ufalanır. Ayva ağacı toprağı alınır ve bir avuç kadar eklenir. Bu su ile haftada bir gün ara ile banyo yapılır. Maydanoz suyu, havuç ve domates ile de bir sıvı karışım hazırlanarak vücuda uygulanır. Son olarak önerilen bitki ise domuz otudur. Tohumları kullanılan bu ot ürtiker, egzama ve sedefe iyi gelmektedir. Çay halinde hazırlanır. Dinlendirilir ve vücuda solüsyon gibi uygulanır. Bu hazırlanan kürler ürtiker içi fayda sağladığı kanıtlanmıştır.

Ürtiker Tedavisi
Ürtiker tedavisinde vücuda salınmış olan bir histaminin etkileri hedef alınmaktadır. Bu nedenle tedavinin ilk aşamasında H1 antihistaminik kullanılır. Bu ilacın etkisini ölçmek için epikutan histamin testi uygulanır. Bu uygulanan tedavi yöntemi ile bu rahatsızlığın gerilediği tespit edilmiştir. Ama bu ilaçlar uzun süreli kullanılacak ise epikutan histamin testi yapılmadan 10 gün öncesinde ilaç kullanımı bırakılması gerekir. Vücut bu sayede teste doğru yanıt verebilmektedir. Bu sayede de doğru tedavi uygulanmış ve hastalığa çözüm sağlanmış olur.

Yorum yapın