Yirmilik Diş Belirtileri

Ahmet

Yirmilik Diş Belirtileri: 20 yaş dişi adı üstünde 20li yaşlardan itibaren çıkmaya başlar. Yirmilik diş problemi oldukça yaygındır. Ağrılı ve zorlu bir tedavi süreci vardır. Bazı durumlarda gömülü şekilde de çıkabilmektedir. Gömülü çıkan yirmilik dişler daha büyük problemler yaratabilir. Gömülü şekilde oluşan yirmilik dişlerde problemin nedeni bu dişe ihtiyaç olmamasından kaynaklı çenenin küçülmesi kaynaklıdır. Çene yapısı küçüldükçe yirmilik diş çıkacak yer arar. Yer bulamadıkça diğer dişleri zorlamakta ve diğer dişler gibi rahatlıkla çıkamamaktadır.

Yirmilik diş bu noktada diğer dişlere baskı uygulamakta ve ağız, diş yapısının bozulmasına neden olmaktadır. Yirmilik dişlerin durumu ağız röntgeni ile takipte tutulmalıdır. Tam gömülü olmaları sorun yaratmayacağı anlamına gelmez. Ön tarafta bulunan diş köklerine zarar verebilir. Bu nedenle yirmilik dişler cerrahi müdahale ile alınması gerekir. Yirmilik dişler büyük oranda sorunlu olarak ortaya çıkmaktadır. Tam olarak diş etinin üzerine çıkamadıkları için iltihaplanmaya neden olabilir. Bazı durumlarda da yirmilik diş içeride gömülü haldeyken çürüme yapabilir. Bu durumda iltihaplanmaya ve ağrıya neden olacaktır. Bu durumda da cerrahi bir müdahale zorunlu hal alır. Bazı yirmilik dişlerde sorunsuz ve ağrısız çıkabilir. Bu durumda yirmilik diş ağzın çok gerisinde bulunacağı için diş fırçalarken dikkatli olunmalıdır.

Yirmilik Diş Nedir?
Dişler ağız içerisinde dizili halde bulunurlar. Bu dizilerin en sonunda ki dişlere yirmilik diş denir. Çenenin darlığına bağlı olarak dişin çıktığı bölgede ki kemik dokularının yoğunluğuna bağlı olarak dişler ya tam olarak çıkar ya da kısmen kemikte gömülü kalabilir. Bu diş kökünün anatomik yapısına bağlıdır. Kemik yapısında gömülü kalan yirmilik dişler çıkmak istediği zaman üst çene, kulak bölgesi ve alt çeneden boyuna doğru geniş bir ağrı yaşanmasına neden olabilir. Yirmilik dişler bazen o kadar zorlar ki lenf bezlerinin zorlanmasına neden olduğu için bu bölgede şişme ve ağrı yaşanabilir.

Böyle sorunlar yaşandığı zaman muhakkak diş doktoruna başvurmanız gerekmektedir. Bu durumda doktorun yaptığı tetkiklere bağlı antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Eğer ki şiddetli bir ağrı duyuyorsanız ağrı kesici tedavisi de uygulanmaktadır.  Yirmilik dişler gömülü kaldığı durumlarda da ters, yatay ya da çene büyümesi sorunu yaşanabilir. Diş yapısının bozulması yirmilik dişlerde oldukça sık görülmektedir.

Yirmilik Diş Belirtileri
Yirmilik dişlerin çıkmaya başladığı dönem çok zorlu bir süreçtir. Yirmilik dişler ağız yapısının en arka kısmında oluşur. Bazen diğer dişlerimiz gibi çıkmaya başlayacaktır. Fakat yirmilik dişler o kadar farklı bir genetik yapıya sahiptir ki bu nedenden kaynaklı düz çıkmayabilir. Diğer dişleri zorlayacak ve çene yapısına baskı uygulayacaktır. Bu nedenle yirmilik dişler ağrı, şişlik, kızarıklık, çene altı bezesinin şişesi, yemek yemekte zorluk ve ağız açıp kapatmada zorlanma sorunları yaşanacaktır. Bu durum yirmilik diş belirtilerindendir.

Yirmilik Diş Kaç Tanedir?
Yirmilik diş alt sağ ve sol kısım da, üst sağ ve sol kısımda birer tane olmak üzere toplamda dört adettir.

20’lik Ameliyatı Nasıl Olur?
Yirmilik dişlerin ameliyat edilmesi genellikle gömülü kalan dişlerde ya da ağız yapısına zarar verdiği durumlarda gerçekleştirilir. Dişe bölgesel lokal anestezi uygulanır. Dişin etrafında bulunan kemikler tıbbi aletler ile o bölgeden kaldırılarak diş çekimi gerçekleştirilir. Diş çıkartıldıktan sonra bölgeye kemikler tekrar yerleştirilerek dikiş atılır. Atılan bu dikişler ağızda 1 hafta kadar kaldıktan sonra alınacaktır. Ameliyat sonrasında eğer ki gerek var ise antibiyotik tedavisi ve ağrı kesici uygulanır. Ameliyat esnasında hastanın ağrı duymaması için bazı önlemler alınır. Yirmilik diş ameliyatı oldukça zorlu bir ameliyat olduğu için önlem almak gerekir. Öncelikle ağız röntgeni çekerek ağzın yapısına bakılır ve buna bağlı olarak ameliyat gerçekleştirilir ve ağrısız olur. Ağız ameliyattan sonra hassastır. Ameliyattan sonra ki ilk gün çorba ya da lapa şeklinde besin tüketilmelidir. Çok soğuk ve sıcak besinlerden kaçınılmalıdır. Ameliyat sonrası bölgede şişme yaşanabilir.

Yirmilik Diş Ameliyatı Ne Kadar Tutar?
Vücudumuz büyüme ve gelişme evrelerinden geçmektedir. Fiziksel değişimler bu gelişime bağlıdır. Kemik yapımız da gelişme de önemli bir faktördür. Ağız yapımız da çene kemiğine bağlı bir gelişim yaşar. Yirmilik dişlerimiz, süt dişlerimiz gibi kolay bir evre yaşamazlar. Süt dişlerimiz ağrı ve zorlu bir süreç gerektirmezken yirmilik dişlerimiz daha farklı bir anatomiye sahiptir. Yirmilik diş ağrıları çok farklı gelişir. Diş başa ve boğaz bölgesine kadar birçok noktayı etkiler. Bu nedenle insanlar yirmilik diş çıkması ile bu dişlerden kurtulmak istemektedirler. Fakat her insanda bu süreç değişkenlik gösterir. Kimi insan kolay atlatırken kimi insan oldukça zorlanır.

Yirmilik dişler çıktıktan sonra bir doktor yardımına ihtiyaç vardır. Yirmilik dişler bazı durumlarda düz çıkmayabilir. Bu dişler yan ya da kancalı bir köke de sahip olabilir. Danışmış olduğunuz diş doktoru gerekli tetkiklerden sonra doğru bir tedavi sürecini başlatacaktır. Yirmilik diş tedavisi fiyatları ise yapılan yere göre değişir. Özel hastaneden, devlet hastanesine ya da özel poliklinik arasında fiyat farklılık gösterir. Yirmilik diş çekimi 50 TL ile 250 TL arasında değişir. Fakat bahsettiğimiz gibi diş yapınız normal değil ve cerrahi bir operasyon gerektiriyor ise bu fiyat artış gösterecektir.

Cerrahi operasyon gereken durumlarda 250 TL ile 1000 TL arasında bir fiyat çıkartılabilir. Yirmilik diş ile normal diş arasında bir tek farklılık dişin yapısıdır. Yapılacak olan cerrahi müdahalede ağrı duysanız da operasyon sonrasında yirmilik diş ağrınıza nazaran daha az bir ağrı duyacağınıza emin olabilirsiniz.

“Yirmilik Diş Belirtileri” üzerine 22 yorum

  1. Bugun sabah bi agri hissettim dişimin son tarafinda şişlik vardi 20 lik dişim olabilecegini düşünüyorum yasjm 18 erken mi sizce

    Cevapla
    • Kader hn,
      Erken değil. 20 lik dişin bir işe yaradığını görmedim. Benim 20 likler kolay alındı. Bazı 20 lik dişler için ameliyat bile gerekebiliyor. Rahatsızlık veriyor ise bir diş doktoruna gözükmenizde fayda var.

      Cevapla
  2. Merhabalar yaşım 15 ve 20lik dişim sallanıyor bu yaşta düşmesi sallanması anormal bir durum mu? Cevaplarsaniz Çok sevinirim.

    Cevapla
  3. Daha once agridigi icin cektirdigim yirmilik disimin ayni bolgesinde tekrar yirmilik dis cikiyor. Boyle bisey yasayan var mi acaba doktorlara soruyorum onlarda bilmiyor

    Cevapla
  4. benimde dişim agrıyo sol taraf yaşım 20 yirlik diş agrıyıyomu ki sankı çürük varmış gibi

    Cevapla
  5. Üst dişlerimin sağ dişimin bulundugu damak dokunun çook agrıyor dokundugum yer yani damağım siyahlaşmş yaşm 22 sizlerce 20lik dişmi bu amlyt olunca direk taburcu oluyoz mu

    Cevapla
    • Belirtileri genel olarak sıraladık ama bu dediğiniz belirtiler farklı bir hastalığın belirtisi de olabilir. Uzman diş hekimiyle görüşmeniz doğru olacaktır.

      Cevapla
  6. Çenemin sağ ve sol arka tarafı şişti ve ağrıdan duramıyorum yaşım 17 18 e 6 ayim var 20 lik diş mi acaba

    Cevapla
  7. Merhaba Ben henüz 17 yaşındayım Ve 20 lik dişlerim çıkıyor fakat ne bir ağrı hissediyorum nede başka birley henüz Tam patlamadı Çıkma aşamasında. Çıktığında dişlerim yaul dururmu

    Cevapla
  8. Gece 2 de bi anda dişime sanki bıçak vuruldu gibi bi agrı girdi ve devam etti sanki diş etimin içinde bi bıçak var çıkmaya çalışıo bu 20lik dişmi

    Cevapla
  9. Bu 20lik dişler nekadar sürede çıkar vrde antibiyotik ağrı kesici aldıktan sora diş tam çıkana kadar hergün acırmı

    Cevapla
  10. ben 16 yaşındayım azı dişimin olduğu kısım çok ağrıyor ve yemek yiyemiyorum yavaş yavaş ağrısı artmaya başladı acaba 20 lik dişim çıkıyor olabilir mi?

    Cevapla

Yorum yapın