Yemek Borusu İltihabı Belirtisi

Ahmet

Yemek Borusu İltihabı Belirtisi
Yemek borusu iltihaplanmaları genellikle midede oluşan reflüden kaynaklanır. Yemek borusu iltihaplarında hasta beslenmesine dikkat etmesi gerektiği gibi ilaç tedavisi de almalıdır.

Yemek Borusu İltihabı Nedir?
Yemek borusunda yaşanan iltihaplanma ağzınızdan midenize yemek taşımaya yarayan kanalda oluşmuş iltihaplanma türüdür. Yemek borusunda iltihaplanma yaşanıyor ise yutkunma zorluğu yaşanır. Göğüs bölgesinde ciddi ağrılar hissedersiniz. Soğuk algınlığını andırabilir. Yemek borusuna midenden gelen mide asitleri neden olmuş olabilir. Bu mide asitleri enfeksiyona neden olabilir. Bunun dışında ağızdan alınan ilaçlar ve alerjik sorunlarda neden olabilir. Yemek borusu iltihabının tedavisinde dokuda ki hasara ve nedene bakılır.

Tedavi edilmeyen yemek borusu iltihaplanmaları ciddi bazı sorunlara neden olabilir. Aslında bakılacak olursa en büyük neden reflüdür. Reflünün oluşmasında da aşırı sigara tüketimi, bazı ilaçlar, yemeklerin yağlı olması, gebelik durumu, yüksek stres, aşırı kahve ve çikolata tüketimi neden olmaktadır. Bakteriler, virüsler yemek borusunun iltihaplanmasına neden olmaktadır ve bu bölgede enfeksiyon oluşumunun yolunu açmaktadır. Bu durumda kişinin bağışıklık sistemi zayıflayacaktır. Kusmakta iltihaplanma için başka bir nedendir. Çünkü bu notada mide asitleri bölgeye zarar verir. Aşırı alkol tüketmek ve alerjik durumlarda diğer tetikleyici unsurlardır

Yemek Borusu İltihabı Belirtileri
Yemek borusu iltihaplanması yaşayan hastalarda sigara kullanımı, alkol tüketimi en aza indirilmelidir. Reflü var ise tedavi edilmelidir. Yemek borusunda iltihaplanma yaşayan hastanın yutkunması zorlu olur. Yutkunurken ağrı hissedilir. Mide yanmaları ve karın ağrıları da oluşmaktadır. Yemek borusunda ki rahatsızlık iştah kaybına neden olacaktır. Mide bulantısı kusma ve öksürme kendisini gösterir.

Yemek Borusu İltihabı İçin İbrahim Saraçoğlu Tavsiyeleri
Küçük lokmalar ile yemek yemeye, alkol ve sigara tüketmemeye özen göstermelisiniz. Asit salgılaması artacağı için yemek borusunun alt kısmında ki kasların basıncı zayıflayacaktır. Midenin sindirmede güçlük çekeceği şeyler tüketmeyiniz. Yüksek yağ oranına sahip besin tüketiminden de kaçınmalısınız. Sigara kullanmayınız çünkü nikotin mide asidini daha da artırmaktadır. Vücudumuzda bulunan büzücü kasların azalmasına mani olur. Belli kilo üzerinde olan kişilerin kilo vermesi gerekir. Mide yanmaları için su içiniz. Naneli ürünler yiyebilirsiniz. Nane midenizi rahatlatacağı için yemek borunuzu da zorlamayacaktır. Bunun dışında iltihap engellemekte etkili olan sarımsak gibi besinler tüketilebilir.

Yemek Borusu İltihabında Antibiyotik Kullanılır mı?
Yemek borusu iltihabı olan kişilere tetrasiklin ve doksisiklin içerikli antibiyotikler önerilmektedir. Her antibiyotik türü de önerilmemektedir çünkü olumsuz sonuç doğurabilir. Bunu doktorunuza danışarak kullanınız.

Yemek Borusu İltihabına İyi Gelen Bitkiler
Enginar, sinir otu gibi bitkilerin çayı enfeksiyon gidermekte oldukça önemlidir. Enfeksiyonu karaciğer dağıtmakta yetersiz kalabilir. Bu nedenle bazı ilaçlar ile ya da bitkisel kürler ile destekleyebilirsiniz. Günümüz de bu tür iltihaplanmaların neden olduğunu öğrenmemiz için hemen kan ve idrar tahlilleri yapılır. Yanlış kullanılacak ilaçlar bu bakteri ve iltihaplanmayı tetikleyebilir. Yemek borusu iltihaplanmasını engellemek için enginar tüketmek ya da enginar kürü hazırlayıp içmek faydalı olacaktır.

Yemek Borusu İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?
Yemek borusu iltihaplanması yaşayan hasta az yağlı besinler tüketmelidir. Yağı az ama protein oranı yüksek besinler tüketmeniz gerekir. Baharatlı ve asit içerikli gıdalar zarar verir. Çünkü yakıcı etkiye sahip oldukları için yemek borusundan geçerken iltihabı yayabilir. Soğan ve çikolata da yine iltihabı kötü etkileyecek bir besindir. Yemek yedikten sonra uyumak reflüyü tetikleyecektir. Bu da yemek borusu iltihabı üzerinde olumsuz etki oluşturacaktır. Sigara içilmemelidir. Yemekler ufak lokmalar halinde var çok çiğnenerek yutulmalıdır. Aşırı kilo ve uyurken yatma bozukluğu da midenizi ve yemek borunuzu olumsuz etkiler. Uygulanacak olan ilaç tedavileri ise ilk olarak antibiyotiklerdir.

Bakteriden kaynaklı bir iltihaplanma olduğu için antibiyotik kullanımına gerek vardır. Reflü kaynaklı bir iltihaplanma oluşmuş ise antiasitler rahatlamaya yardımcı olur. İltihap geçene kadar kullanılmalıdır. Proton pompa inhibitörleri de mide asidinin daha az salgılanmasına yardımcı olur. Uzun süreli sonuçlar verir. Kortikosteroitler alerjik kökenli iltihaplanmalarda kullanılan ilaç çeşididir. Son olarak da cerrahi bir operasyon gerekebilir. Mide fıtığından kaynaklı ya da reflü oluşumundan iltihaplanma oluş ise ameliyat gerekebilir. Yapılan cerrahi müdahale sonrasında mide kapakçığı ameliyatı yapılır. Bu sayede mide asitlerinin yemek borusuna çıkması engellenir. Bu sayede iltihaplanma engellenmiş olacaktır.

Yorum yapın