Yılan Sokması Belirtileri

Ahmet

Updated on:

Yılan Sokması Belirtileri: Yılan sürüngen ailesine ait bir canlıdır. Birçok çeşidi de bulunmaktadır. Genellikle yılanlar ısırdıkları zaman o canlıya zehir salgılar. Türkiye’de de engerek, çıngıraklı yılan olarak adlandırdığımız yılan türleri ısırdıkları zaman anında zehir enjekte ederler. Bu zehir öldürücülük taşır.

Yılanlar ısırdıkları anda zehir salgılamaya başlarlar ve oldukça tehlikelidirler. Zehirli yılanları bir betimlemeye tabi tutacak olursak eğer ki gözleri çizgisel yapıdadır ve ovaldir. Baş kısımları üçgene benzer. Başlarından başlayarak tam orta noktadan göz ve burun deliğine kadar inen ince çukur bir çizgi mevcuttur. Bu nedenle bu yılanlara çukurlu zehirliler denilmektedir. Çıngıraklı yılanlar ise isimlerini kuyruk kısımlarından çevreye yaydıkları çıngırak sesine benzer sestir. Su yılanlarının ağızları pamuğa benzer beyaz bir tabakaya sahiptir.

Çamur yılanları ise kırmızı, sarı ve siyah renklerden oluşan halkalara sahiptir. Türkiye’de bulunan yılanların birçoğu zehirsizdir. Fakat ısırdıkları zaman canınız oldukça fazla yanabilir. Tedavi edilmesi gerekir eğer tedavisini önemsemezseniz farklı hastalıklara zemin hazırlayabilir. Örneğin organ kaybı yaşayabilirsiniz. Yılan ısırdığı zaman yılanın üst çenesinde bulunan zehir, kaslarının kasılması ile boşalacaktır. Bu dişlerini geçirmiş olduğu noktalardan enjekte edilir. Isırık yerleri diş izlerinin olduğu noktalardır ve zehir bu noktalardan girmiştir.

Yılan Sokması Belirtileri
Yılan sokmalarında görülecek olan belirtiler yılanın özelliğine göre değişecektir. Yılanın cinsi, türü, boyutu bile etkilidir. Yılanların bir kısmı zehirli yılanlarken bir kısmı da zararsızdırlar. Bazı yılanların etkisi o kadar güçlüdür ki saniyeler içerisinde öldürücülük gösterebilir. Eğer ki yılanın vücuda enjekte ettiği zehir dışarı atılmaz ve kana karışır ise nefes darlığı çekebilirsiniz. Bunun dışında baş dönmesi, göz kararması, baş ağrısı, kaslarınızda kasılma, susama hissi ve bilinç kaybı yaşayabilirsiniz.

Alerjik reaksiyon gösterecek bireylerde ise koma durumu hatta ölüme sebebiyet vermiş olabilir. Yılan bir kişiyi soktuktan sonra oluşabilecek belirtiler şu şekilde kendisini gösterir; morarma, şişkinlik, bölgede şiddetli ağrı, karıncalanma hissiyatı, ısırılmış bölgede yanma ve kanama, bölgesel duyu kaybı, kızarıklık, iltihaplanma ve kaşıntıdır.

Yılan Sokması Nasıl Anlaşılır?
Yılan bir kişiyi soktuğu zaman canınız acır. Bu acı bir sinek ısırığı ya da arı ısırığı kadar hafif değildir. Muhtemelen o acı ile yılanı fark edeceksinizdir. Eğer ki yılanı fark edemediyseniz de ısırılan bölgede bir ısırık izi oluşmuş olacaktır. Bu bölgede kanama, morarma, şişme ve kızarıklık da kendisini gösterecektir.

Yılan Sokması Panzehri Nasıl Yapılır?
Panzehir dediğimiz şey bağışıklık sistemimizin desteklemediği ve vücudumuza temas ettiği zaman ani müdahale gerektirilen durumlarda başvurulan bir yöntemdir. Bu dış etkene karşı vücudumuz bağışıklık oluşturmaya fırsat bulamayabilir. Bu durumlarda panzehir dediğimiz faktöre başvurulur.

Panzehir serum şeklinde üretilir. Sizi yılan ısırmış ise yılanı öldürebilir ya da yakalayarak sağlık kuruluşuna götürebilirsiniz. Bu sadece yılan değil aynı zaman da akrep gibi zehirli böceklerde de olabilir. Bu zehir güçlü bir hayvana yapılır. Genellikle bu hayvan at olacaktır. Bu zehir düşük doz halinde hayvana enjekte edilir. Yavaş ve az doz ile enjekte edilen zehir karşı hayvanın bünyesi bağışıklık oluşturmaya başlayacaktır.

Vücut bu zehire karşı antikor üretmeye başlayacaktır. Bu hayvanın vücudunun ürettiği antikorlar serum şeklinde ondan alınır. Bu durum biyoteknolojik yöntemle yapılmalıdır. Çünkü bu antikorlar ve vücutta bulunan bazı maddeler alerjik tepkime oluşturabilir.

Yılan Sokması Tedavisi
Yılan ısırdığı durumlarda hayati tehlikenizin olup olmadığını belirlemek o anda mümkün değildir. Yılan ısırıklarının etkisi oldukça farklı olabilir. Yılanlar çok farklı çeşitlere ayrılır. Bu yüzden her çeşidin işlevi farklıdır. Boyutundan, çene yapısına, yaşam koşullarına göre her şey etkilidir. Yılan ısırıklarında yapılabilecek ilk tedavi şekli ilk yardımdır. Panzehir bulunabilecek bir sağlık kuruluşuna götürmek gerekir. Isırılmış olan bölgeyi kalpten aşağıda tutmak gerekir. Zehir kalp ve diğer organlara daha zor ulaşır. Yılan tarafından ısırılan kişiye hiçbir besin verilmemelidir.

Hastaya kesinlikle ağrı kesici türde ilaçlar da verilmemelidir. Isırılan bölgenin yakınından bir bez ile sıkın. Isırılan bölge ya da uzuv sabitlenmelidir. Bölge hareketsiz tutulmalıdır. Isırılmış olan bölgenin herhangi bir madde ile yıkanması ve ya kesilmesi de olumsuz bir davranıştır. Acil servise getirilen hastaya daha önce böyle bir olay yaşayıp yaşamadığı, tetanos aşısının olup olmadığı, alerjik bir sorunu var mı gibi sorular sorulur. Isırık durumu tespit edilerek, kan örneği alınır. Bununla kan sayılı yapılır. Hastanın ne boyutta zehirlendiği ile ilgilenmeksizin 3 – 4 saat gözlem altında tutulması gereklidir. Bu durum derecelendirilir. En az etki gösteren zehirlenmeler 0. Derecedendir. Yılan abtivenomu uygulanır. 0. Ve 1. Dereceden ısırıklara sahip lan hastanın sağlık kuruluşunda tutulması önemlidir. 2. Ve 3. Derecede bir zehirlenme tespit edilmiş ise hastanın yoğum bakım ünitesine alınması gerekir. Acil tedavi şekilleri uygulanmaya başlanır. Kuru ısırıklı zehirlenmelerde vardır. Bu tür zehirlenmelerde daha çok desteklemeyi amaçlayan tedavi şekilleri uygulanır. Yılan ısırığı yaşamış tüm kişilerde tetanos proflaksisi uygulanır. Lokal komplikasyon geliştiği durumlar haricinde antibiyotik tedavisinin uygulanması oldukça muallaktadır. Tartışmalı bir konudur.

Yorum yapın