Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

Ahmet

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Belirtileri: Üst solunum yolu enfeksiyonları alt ve üst solunum yollarını etkilemektedir. Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklar üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı gelişir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında ilaç tedavisi dışında evde uygulanabilecek yöntemlerde etkilidir.

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Nedir?
Üst solunum yolu enfeksiyonuna 200 üzerinde virüs neden olabilir. Bu virüsler bulaşıcıdır ve hızlı bir yayılma gösterirler. Kişiler arasında ki ufak bir mesafeden bile bulaşma özelliğine sahiptirler. Öksürme, hapşırma da en yaygın bulaşma türüdür. Vücut bağışıklık kazanamaz çünkü çok fazla virüs neden olmaktadır. Grip, farenjit, soğuk algınlığı, bademcik iltihaplanması üst solunum yoluna bağlı gelişen hastalıklardandır.

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Belirtileri
Üst solunum yolu enfeksiyonlarında üşüme, öksürme, boğazda ağrı, burun akıntısı, burun tıkanması, ateşlenme, kulak ve göğüs ağrısı, hapşırma gibi belirtiler görülür. Kişi virüs ile temas ettiği andan itibaren 3 gün içinde hastalık belirtiler göstermeye başlar. Hastalığın kişide gösterdiği etki bir hafta ile 10 gün arasında sürebilir. Eğer ki hastanın kapmış olduğu enfeksiyon daha fazla ise bu süre daha da uzayabilir. Üst solunum yoluna bağlı birçok hastalık gelişir. Soğuk algınlığı bunlardan bir tanesidir. Hapşırma, öksürme, nezle, boğaz ağrısı ve burunda tıkanıklık en çok yaşanan belirtilerdendir. Grip belirtilerine göre ise herhangi bir belirti olmadan bit çok üst solunum yolu hastalığını bir anda yaşayabilir.

Grip olan hastalarda ateşlenme, baş ağrısı, kas ağrıları, yorgunluk ve halsizlik hissi yoğun yaşanır. Larenjit hastası olan bir kişi de ise belirtiler ses kısıklığı şeklinde kendisini gösterir. Durum  farenjitte döner ise boğaz ağrısı da yaşanır. Sinüzit geçiren bir hastanın ise baş ağrısı çok fazla olur. Yanaklarda ve burunda basınç yaşar. Bademciklerinde iltihaplanma yaşayan hastanın ise boğaz ağrısı olurken yutkunma zorluğu da çektiği belirtilmektedir. Kuş palazı yani difteri enfeksiyonu kapan bir hasta da ise solunum sırasında hırıltı oluşur. Bu genellikle çocukluk dönemlerinde daha sık görülür.

Bebeklerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Nasıl Düzelir?
Bebeklerde yaşanan üst solunum yolu enfeksiyonlarında iyi bir ev tedavisi gerekir. Bebeğin ılık su ile duş aldırılması ve iyi bakılması gerekecektir. Eğer ki yaşını doldurmamış bir bebek ise anne sütü en faydalı tedavi yöntemidir. Bunun dışında vitamin takviyesi de önerilir. Bir çocuk doktoruna mutlaka danışılıp tedavi uygulanmalıdır.

Üst Solunum yolu Enfeksiyonu Bitkisel Tedavisi
Üst solunum yolu enfeksiyonu yaşayan bir hastada sarımsak tüketimi önerilebilir. Çünkü doğal antibiyotik özelliğine sahiptir. Çocuklarda ise bunun tüketimini yemeklere takarak sağlayabilirsiniz. Şekeri, zerdeçalı, toz biberi bir bardak içine karıştırıp süt ekleyerek içebilirsiniz. Zerdeçal bu tür hastalıklara iyi gelmektedir. Kuru öksürüklere ise süt ve sade yağ tüketerek engelleyebilirsiniz. Meyan kökü ve balı kaynatarak da balgamı sökebilirsiniz. Öksürük için bir diğer iyi gelen bitkisel yöntem de pekmez ya da bal içerisine karabiber eklenerek yenmesidir. Bu ciğerlerinize iyi gelecektir ve öksürüğün şiddetini azaltacaktır.

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Tedavi Yöntemleri
Üst solunum yolu enfeksiyonları evde iyi bir istirahat ya da iyi bir bakım ile geçebilecek hastalıklardandır. Fakat ilerlemiş bir üst solunum yolu şikayetiniz var ise ve belirtileri çok yüksek yaşıyorsanız bir uzmana danışmanız önerilir. Genellikle uzmanlar antibiyotik kullanımını pek önermiyorlar. Antibiyotikler iyileşmeyi kolaylaştırdığı kadar bağışıklığa da bir o kadar zarar vermektedir. Sıvı tüketimini artırmanız gerekmektedir. Bunun dışında bol vitamin tüketimi yapmalısınız. Özellikle C ve A vitamini size iyi gelecektir. Taze portakal suyu ya da narenciye tüketimini bu dönemde artırınız.

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Doğal Tedavi
Üst solunum yolu enfeksiyonlarının geçmesi için uygulanabilecek birçok yöntem vardır. İlaç tedavisine alternatif olarak evde de kendinize tedavi yapabilirsiniz. Şeker ve rafine edilen tahıl türlerinden uzak durunuz. Bol meyve sebze tüketimine dikkat ediniz. Bu dönemde ihtiyacınız olan en önemli şey meyve ve sebzedir. Ilık su içine limon suyu ve limon kabuğu ekleyiniz. Bunu gün içinde belli aralıklar ile içiniz. Çocuklarda ise zerdeçal ve bal karıştırarak tükettiriniz. Eğer ki burun tıkanıklığı yaşıyorsanız buhar tedavisi uygulayınız. Sıcak suyun üzerine örtü örterek örtünün altında bir süre beklerseniz iyi gelecektir. Bu suya mentollü bir ürün de atabilirsiniz.

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Doğal Tedavi Reçetesi
Eğer ki boğaz ağrınız ve balgam sorununuz var ise üst solunum yolu enfeksiyonu için önerilen en etkili yöntemlerden bir tanesi tuzlu su ile yapılacak bir gargaradır. Bunun dışında çorba tüketmekte size iyi gelecektir. Özellikle çorbanıza acı biber ekleyip limon sıkarsanız daha iyi olacaktır. Bu dönemde meyve ve sebze dışında balık ve deniz ürünleri tüketmeye de özen gösteriniz. Bu dönemde protein tüketmeniz de hastalığın iyileşmesi için iyi bir takviye olacaktır.

Yorum yapın