Yeni Hamilelik Belirtileri

Ahmet

Yeni Hamilelik Belirtileri: Erkeğin spermi ile kadının yumurtasının birleşme sonrasında döllenmesi ile hamilelik dediğimiz olay meydana gelir. Hamileliğin tam olarak ne zaman olduğu her zaman net bilinmeyebilir. Gebelik dönemi genellikle kadınların adet görmelerine göre hesaplanır. Yani kadının görmüş olduğu son adet dönemine göre, kadının yumurtlama dönemleri hesaplanır buna bağlı olarak da gebeliğin ne zaman olduğu bulunur. Hamilelik genellikle 21. Günden sonra belirtilerini göstermeye başlar. Bu dönemde bebek hücre halindedir ve oluşuma yeni başlamıştır. Kadın ise hamileliğinden şüphelenmesi ilk olarak adet gecikmesi, mide bulantısı ve baş dönmesi gibi etkenlerden anlayacaktır. Gebelik döneminde kadınlar adet görmedikleri için cinsel bir ilişki sonrasında adet görülmemiş ise gebelik düşünülebilir.

Yeni Hamilelik Belirtileri
Yeni hamilelik dönemine girmiş bir kadının vücut yükü artar. Artık hormonsal değişimler yaşamasının yanında kişi biyolojik anlamda bir değişime girmiştir. Metabolizma çalışma hızından yeme içme isteğinize kadar bir değişim yaşarsınız. Bu dönemde bebeğinizin gelişimine bağlı olarak vücut daha fazla enerji ihtiyacı duyacaktır. Daha çok metabolizmanız çalışacaktır. Bu durum sizi daha yorgun ve bitkin hissetmenize neden olacaktır.

Gebeliğin ilk zamanlarında anne oldukça sık uyuma isteği duyar. Yorgunluk, uyuma isteği gebeliğin ilk belirtileri arasındadır. Bunun dışında da bazı hamilelik belirtileri oluşur. Hamilelik döneminde vücudun hormonsal değişikliğinden kaynaklı göğüz büyümesi, göğüz bölgesinde hassasiyet ve ağrı oluşmaya başlar. Bazı kadınların göğüs uçlarının renkleri de değişebilir. Bunun dışında çoğu kadının rastladığı bir durum mide bulantısıdır. Hormon düzeyinin değişmesinden kaynaklı oluşan bu durum genellikle sabah bulantıları şeklinde oluşur. Kokulara karşı aşırı duyarlılık gösteren anneler bu duruma bağlı da mide bulantısı yaşayabilirler. Kadın hamilelik döneminde aşırı iştahlı olur.

Sürekli açlık hissi duyar ve bazı besinleri özellikle tüketmek isteyebilir. Bu duruma aşerme demekteyiz. Bu durum elbette ki kişiden kişiye değişim göstermektedir. Bazı anne adaylarında tam tersi bir durum seyredebilir. Bazı sevdiğimiz yiyeceklerden iğrenme yaşayabilirsiniz.  Anne adayları bu dönemde çok sık tuvalete çıkarlar. Özellikle hamileliğin başladığı ilk haftalarda idrara çıkma oranınız artar. Gece uyanıp tuvalete gitme isteği duyabilirsiniz. Bu dönemde hormonlarınız değişmeye başladığı için metabolizmada hızlı çalışmaya başlar. Bu durumda sizi daha fazla tuvalete çıkartır.

Gebelik döneminde kadınların damar yolları genişler. Kan damarlarında meydana gelen bu genişleme tansiyon düşmesine neden olacaktır. Uzun süreli ayakta durduğunuz da ya da yorulduğunuz zamanlarda baş dönmesi gibi şikayetleri sıklıkla yaşayacaksınız.  Hamilelik ile birlikte değişmeye başlayan hormonlar ruh halini de etkilemektedir. Çok çabuk sinirlenme ve daha fazla stresli bir yapıya sahip olabilirsiniz.

Duygu geçişleri çok sık yaşanır. Aniden gülerken ağlayabilirsiniz. Hiçbir neden yokken ağlamaya başlayabilirsiniz. Hamilelik döneminde duygusal çalkantılar oldukça sık görülür. Bazı anne adaylarında hamileliğin erken belirtisinden birisi vajinal kanamalardır. Döllenme yaşandıktan 2 hafta sonrasında yaşanan ve kısa süren kanamalar yerleşme kanaması olarak tanımlanır. Döllenmiş yumurta rahim duvarına yerleşir.

İmplantasyon yani yerleşme kanaması genellikle regl dönemine denk geldiği zaman adet kanaması olarak düşünülebilir. Fakat adet döneminde yaşanan kanamaya oranla hafif geçen bir kanama olur. Adet döneminde yaşanacak olan çeşitli düzensizlikler bazı sağlık sorunlarından kaynaklı olabilir. Bu konuyu da es geçmemek gerekir.

Hamileliğin İlk Belirtileri Ne Zaman Başlar?
Hamilelik döllenme yaşandıktan 1 hafta sonrasında belirti göstermeye başalar. Döllenme itibari ile eğer ki gebelik oluşmuş ise annelik hormonları kendisini göstermeye başlar. İlk olarak zaten hormonsal belirtiler oluşur. Metabolizma da hızlanma, daha sık tuvalete gitme gibi. Hormonolojik olarak değişmeye başlayan vücutta yavaş yavaş belirtiler de kendisini göstermeye başlar. Hormon değişimine bağlı mide bulantıları da sık mide bulantısına neden olacaktır. Kısacası ilk haftadan itibaren hamilelik belirtileri oluşmaya başlar.

1 Haftalık Hamilelik Nasıl Anlaşılır?
Kadın ile erkeğin cinsel yaşantısından sonra spermler ile yumurta birleşmesi yaşanır. Binlerce spermin yumurtalar içerisinde bir oluşum evresi vardır. Bu evrede tutunabilen çok az sayıda sperm bulunur. Son alarak kalan sperm yumurta ile döllenme yaşar. Bu döllenme ile hamilelik oluşur ve bebek bir hücre şeklini alarak oluşmaya başlar. Bu aşamada kadının hormonları değişmeye başlar. Hormonlarının değişmesi ile göğüslerinde büyüme, adet görmeme, mide bulantısı, yorgunluk, aşırı uyuma ve sık idrar yapma gibi etkenler oluşmaya başlar. Bu belirtiler ile birlikte 1. haftada kadın hamile olabileceğini düşünebilir.

Hamilelik Testi Ne Zaman Yapılır?
Gebelik ya da hamilelik testi ev ortamında yapılabileceği gibi hastanelerde de yapılabilir. Ev ortamında yapacağınız gebelik testi aslında ön test olarak görülebilir. İdrar testi şeklindedir. Bu test idrarınızda ki hCG hormonunu ölçmektedir. hCG hormonu hamile kaldığınızdan itibaren bir hafta içinde salgılanmaya başlar. Fakat kesin sonuç vermesi için hamilelik testi 2. Hafta itibari ile yapılması daha doğrudur. Adet döneminden sonra olması ise kesinlik kazanması için daha doğru olabilir.

Ev ortamında uygulayacak olduğunu hCG testinin hormon hassasiyeti önemlidir. Bazı testlerde az düzeyde ki bir hCG hormon seviyesi ile hamilelik tespit edilebilirken bazı testlerde daha yüksek seviyelerde hCG hormonunun olup olmadığı tespit edilebiliyor. Yapmış olduğunu gebelik testi olumlu sonucu gösteriyor ise bu idrarınızda hCG hormonun bulunduğuna işaret eder. Erken dönemde yapmış olduğunuz bir ev testi yanıltıcı olabilmektedir. Özellikle regl döneminden önce bir test yapmış iseniz yanıltıcılık oranı yüksektir.

Yorum yapın