Yaşlılık Belirtileri

Ahmet

Yaşlılık Belirtileri: Yaşlılık dediğimiz durum insanın gelişiminin durmasından sonra artık bu gelişimin gerilemeye başladığı noktadır. Vücudumuz bir anda yaşlanma geçirmez. Her bölgenin işlevini kaybetmeye başladığı bir dönem vardır. Sindirim sisteminin zayıflaması, gözlerde görme bozukluğu, duyu kaybı gibi belirtiler yaşanır. Bu bahsettiğim belirtiler biyolojik asıllıdır. Fakat bir fiziksek değişimler söz konusudur bu noktada da hastanın dış görünüşü değişir. Hastanın cildi kırışmaya başlar, yorgun ve soluk bir cilt görülür.

Yaşlılık Belirtileri
Yaşlanma belirtileri dönemsel farklılıklar gösterir. Aslına bakılacak olursa 20 yaşlarında ki bir birey en güzel çağlarını yaşarlar. Fakat bu biyolojik olarak yaşlanma yaşının başlangıcıdır. Vücut tam olarak 25 yaşında gelişimini tamamlar. Bu noktadan sonra zamanla bazı işlevlerin eskisi kadar iyi çalışmamasına neden olur. Fakat bu belirtiler 60 yaşından itibaren kendisini göstermeye başlar. Cilt eskisi gibi canlı ve parlak değildir. Bu karaciğerin işlevini yitirmeye başlamasından kaynaklanır. Karaciğer atıkları ve kanda ki fazla sıvıyı temizlemeye yarar. Bu atıklar idrar yardımı ile vücuttan dışarıya boşaltılır. Fakat karaciğer bu işlevi zamanla yerine getiremez ise bu fiziksel etkilerde yaratır. Bu da cildinizin normalden daha soluk ve gri renk almasını sağlar. Zamanla bazı duyuları da kaybedersiniz. Mesela koku kaybı bunlardan birisidir. Çok yakınınız da bulunan kokuları dahi almakta zorlanıyorsanız bu durumda koku kaybı yaşamaya başlamışsınızdır.

Kişiler yaşlandıkça zamanla sinir sistemini de kaybetmeye başlar. Bu durum kişiden kişiye farklılık gösterir. Sinir sitemi zarar görmesi ile birlikte kişi el, ayak ve vücut koordinasyonunu sağlamak da başarısız olur. Yaşlanmaya bağlı olarak kıllanma azalır. Saçlarda dökülmeler meydana gelir. Kıl kökleri kan damarlarınca beslenmektedir. Eğer ki kalp ve damar hastalıkları sorunu gelişmeye başlamış ise hasta bu durumda saç dökülmeleri yaşayacaktır. Doğru beslenmemek damar tıkanıklığı yaşanmasını sağlar. Yaşlanmanın bir olumsuz tarafı ise kişinin vücudunun direnci eskisi kadar güçlü değildir. Bu yüzden oluşabilecek olumsuzluklara karşı vücut direnç gösterip savaşamamakta.

Akciğerin yaşlanmaya bağlı sorun oluşması mevcut ise parmaklarda çarpıklaşma yaşanacaktır. Vücudun oksijen dolaşımları yetersiz olacağı için parmaklarda şekil bozuklukları oluşmaya başlar. Biraz önce duyu kayıplarından bahsetmiştik. Koku duyusunun kaybedilmesinden sonra bir diğer sorunda işitme kaybının yaşanmasıdır. Yaşlılar ile konuşurken bağırarak konuşuruz bazı şeyleri duymakta güçlük çekerler. Bu durum yaşlılığa bağlı oluşan durumlardan bir tanesidir. İşitme kaybının yaşanmasının nedenlerinden birisi de Alzheimer başlangıcı olabilir.

Beyin zamanla fonksiyonlarını kaybetmeye başladıkça bazı bölgeler bu duruma bağlı zarar görmekte. Beyinin işlev kaybetmesi de duyu eksikliklerine, hafıza zayıflamalarına sebebiyet vermektedir.  Alzheimer hastalığında da beyinde ki sinir hücrelerinde plak oluşumu neden olur. Bu plaklar beyinde ki hücrelerin düzgün çalışmasını engeller. Vücuda gerekli sinyalleri vermeyi zorlaştırır sonuçta da beyin hasar gördüğü için çeşitli sorunlar yaşar.

Yaşlanma Belirtileri Kaç Yaşında Başlar?
Yaşlanma dediğimiz durum insan yaşantısının gelişmesinin durduğu ve bu gelişimden sonra gerilemeye başlayan insan evriminin son noktasıdır. Zaman etkisi ile insanın bedeni ve varlığı morfolojik ve fizyolojik değişmeler yaşar. Gizli seyreder ve geri dönülmez bir döngüdür. Oluşması da kaçınılmazdır. Yaşlanma aslında insanda erken yaşta başlar. 25 yaşından sonra insanların gelişimleri durur. Bu nedenle yaşlanma başlangıcı olarak 25 yaşını görebiliriz. 60 yaş civarında yaşlılık dönemi son bulur. 30 yaşından sonra yaşlanma olayı hız kazanır. Biz 60 yaşına kadar olan evreyi gençlik ve orta yaş olarak tanımlasak da bilimsel olarak bu dönemlerde yaşlanmaya girer.

İnsanın yaşlanması, yıpranması önlenebilecek bir olay değildir. Fakat yaşlanma ve yıpranma süreci kişilere göre farklılık gösterir. Bazı insanlarda yıpranma payı diğer insanlara göre daha az olabilir. Bu genetik yapının özelliğine ve kişinin yaşamı boyunca vücuduna iyi bakmasından kaynaklıdır. Kişi yaşlanma ile birlikte bazı destekler alabilir. Bu destekler mineral, vitamin gibi ilaç şeklinde dış yardımcı unsurlardır. Vücut bağışıklık sistemi zayıfladığı için dışarıdan takviye almalıdır bunlar da ilaçlar ile oluyor. Kalsiyum kullanımı da yaşlılık döneminde gereklidir. Çünkü yaşlılıkta kemik erimesi en çok görülen sorunlardandır. Bu nedenle kalsiyum kullanarak kemik erimesinin yavaşlatılması sağlanabilir.

Yaşa Göre Yaşlanma Belirtileri

İç salgı bezlerinde yaşlanma döneminde değişiklikler gözlemlenir. Tiroid bezleri ısı üretimini azaltmakta ve vücut ısı dengesini korumakta görevlidir. Cinsel bezlerin salgıları 20 yaştan sonra azalma gösterir. Sindirim sisteminde de ilk başlarda dişlerde sorun oluşturur. Tükürük bezlerinin salgılanmasında ki azalma ise 30 – 35 yaşlarından itibaren başlar. Duyusal yıpranmalar ise 60 yaş itibari ile zarar görmeye başlayacaktır. Yaşlanma bir anda gelişen bir durum değildir. Bu farklı organlarda farklı noktalarda farklı zamanlarda gerçekleşecektir.

Yorum yapın