Yeni Doğan Bebekte Sarılık Belirtileri

Ahmet

Yeni Doğan Bebekte Sarılık Belirtileri: Sarılık, Bilirubin olarak bilinen ve cildimize sarı rengini veren bir madden oluşur. Bu maddenin kanda ki seviyesi yükselir ve deride birikir bu nedene bağlı olarak da sarılık oluşur. Yeni doğan bebeklerde kırmızı kan hücrelerine bağlı olarak Bilirubin maddesi açığa çıkar ve bu nedenle gelişir. Bilirubin karaciğer temizlemesinde görevlidir aynı zamanda. Karaciğeri temizledikten sonra açığa çıkmış Bilirubin sarılığı tetikler.

Sarılık geçiren yeni doğan bebeğin ten renginde sararma yaşanır. Bu sararma kanda ki Bilirubin oranına bağlı olarak vücuda yayılır. Eğer i bu oran çok yüksekse ayaklara kadar sarılık belirtisi iner. Yeni doğan bebeğin idrarı renksiz bir yapıya sahiptir. Çünkü bağırsakları temizdir ve herhangi bir besin tüketimi yapmamıştır. Bu nedene bağlı olarak renksizdir. Fakat sarılık geçiren bebeğin idrarı sarı ve ya koyu renkte olacaktır.

Dışkı rengi de sarımsı olacağı için bu belirtilerde yeni doğan bebeğinizde sarılık olduğundan şüphelenebilirsiniz. Eğer ki bu belirtiler evde fark edilmiş ise hemen bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Sağlık kuruluşunda gerekli tedavi şekilleri uygulanacağı gibi gerekli kan ve idrar testleri de yapılır.

Yeni Doğan Bebekte Sarılık Belirtileri
Sarılık geçiren bebekler de bazı belirtiler görülmeye başlar. Bebeklerin gözlerinde hafif bir sarı renk oluşmaya başlar. Vücutta bir sararma söz konusudur. Bu sararma saç bölgesinden göbeğe kadar yayılır. Bebeğin beslenmesinde ve anne sütü almasında güçlük çektiği gözlemlenen diğer belirtilerdendir. Bebeğin kas sisteminde gevşeme ve uyuşma yaşanır. İdrar renginde koyulma ve sarı renk oluşumu görülür. Yeni doğan bebeklerde ki idrar renksiz olmaktadır. Dışkının rengi ise salık ve turumcumsudur.

Bebekte Sarılık Değerleri Kaç Olmalı?
Bebekte sarılık değeri bilirubine bağlıdır. Bilirubine oranı 5-8 mg/dl arasında ise baş ve boyun bölgesi sararmaya başlar. 8 – 10 mg/dl arasında gövde üstü, 10 – 13 mg/dl arasında gövde alt kısmı, 13 – 16 mg/dl arası kollar ve bacaklar sararmaya başlar.

Bebekte Sarılığın Geçmesi İçin Ne Yapmalı?
Yeni doğan bebeklerde sarılık tespit edildiği durumlarda kontrol edilmelidir. Bir doktorun muayenesi muhakkak gereklidir. Yeni doğan bebeğin neden sarılık geçirdiği belirlenmelidir ve buna bağlı olarak tedavi süreci başlamalıdır. Sarılık geçirmiş bebeğin anne sütü takviyesi alması önemlidir bu nedenle sık sık emzirilmesi gerekir. Sarılık seviyesinde bir artış yaşanıyor ise hastanede ışın tedavisi gerekir. Bu ışın tedavisinde bebeğin gözleri kapatılmalı ve öyle uygulanmalıdır. Güneşli ve sıcak havalarda sarılık geçiren bebek dışarıda dolaştırılmamalıdır. Eğer ki yeni doğan sarılığı anne sütünden kaynaklanıyor ise bu durumda anne sütü verilmeye devam edilmelidir. Bu sarılıklar hafif geçmektedir. Doktor bazen birkaç gün anne sütüne ara vermeyi önerir.

Bebeklerde Sarılık Ne Zaman Geçer?
Yeni doğan bebeklerde gelişen sarılık ilk 28 günde görülür yaygın olarak. Prematüre bebeklerde yeni doğan sarılığı görülme oranı %80’i bulur. Bu sarılık bebeğin bakımına ve neden oluştuğuna bağlı olarak uzayıp kısalabilir. Bebeğin doğmasından 1 hafta içinde görülen sarılıkta sarılığın iyileşmesi en geç 2 hafta içinde düzeldiği görülür. Yeni doğan bebeklerde sık rastlanan bir durum olduğu için doktorlar tarafından ilk bakılan hastalıklardan birisi sarılıktır. Bu nedenle doktorunuzun tavsiyelerine kulak veriniz. Bebeğiniz için gerekli önlemlerin alınması için size öneriler de bulunulacaktır. En doğru yapacağınız şey güneşten ve aşırı sıcaktan bebeği uzak tutmak ve sürekli olarak emzirmektir. Bunun dışında annenin tüketeceği besinlerde önemlidir. Bebeğin sarılığına iyi gelebilecek ve karaciğerini dinlendirecek besinler tüketmelidir. Bu besinlerde anne sütü ile bebeğe iyi gelecektir.

Bebeklerde Sarılık İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Sarılığa iyi gelen besinlerden bir tanesi domatestir. Likopen içerdiği için kanı temizler. Domates suyu karaciğer sağlığına yararlıdır. Domates böyle bir durumda bolca tüketilmesi gerekir. Domates parçalanarak kaynatılmış suya eklenir. Bu elde edilmiş su süzülerek içilmelidir. Yeni doğan sarılıklarında annenin tüketmesi gerekir çünkü anneden anne sütü yardımı ile bebeğe geçecektir bu etkenler. Bir diğer iyi gelen bitkisel yöntem zerdeçaldır.

Bir çay kaşığı zerdeçal su ile karıştırılır. Bu karışım günde üç kez tüketilir. 6-7 adet fındık, 3 kakule ezilir ve daha sonra karıştırılır. Bu karışıma şeker ve tereyağı eklenir ve hamur halini alana kadar karıştırılır. Sabahları tüketilir. Papatya da ezilerek bal ile karıştırılır ve tüketilir. Bir bardak kadar su kaynatıldıktan sonra limon yaprağı eklenir. Limon yaprakları da suyun içinde bir süre kaynar ve süzülür. Karışım soğuduğu zaman tüketilir. Limon suyu tüketmekte faydalı olacaktır. Bunun dışında zencefil tozuna bir çorba kaşığı kader nane eklenir ve suya atılır. Bu elde edilen su tüketilir.

Turpta sarılık için iyi gelen bir bitkidir. Birkaç adet turp yaprağı suda kaynatılır. Elde edilen turp suyu günde iki defa içilir. Yeni doğan bebeklerde en etkili yöntem anne sütüdür. Sarılığa karşı bağışıklık elde etmesi için anne sütü en önemli ve en temel besindir. Bu hastalığın tedavi edilmesinde en sağlıklı yöntemdir. Bu dönemde annelerin baharatlı yemek yemekten uzak durması gerekir. Annenin yediği içtiği her şey anne sütü ile bebeğinizi etkileyecektir.

Şekerlemeler ve aşırı şeker içeren besinler karaciğere zarar vermektedir. Sarılık zaten karaciğeri etkilediği için oluşmaktadır. Bu nedenle şekerden kaçınmalısınız. Şeker sarılığın ilerlemesini tetikleyecektir. Meyve ve sebze gibi besinler tüketerek karaciğeri temizleyebilirsiniz. Bol meyve tüketiniz. Anne bu oldukça sık emzirmelidir bebeği. Çünkü bu dönem sıkı beslenme gerektirmektedir. Besinlerin yetersizliği vücudu daha da yoracaktır. Limon suyu da yemeklerde bolca tüketilmelidir. Sarılığa iyi gelen besinlerden birisidir çünkü.

Yorum yapın