Yel Girmesi Belirtileri

Ahmet

Yel Girmesi Belirtileri: Halk arasında kulunç olarak da bilinen kaslar da ki doku sertleşmesidir. Kulunç tabiri kürek kemiği ile omuz başları arasında, sırtın üst bölgesinin ifade edildiği yerdir. Yel girmesi kasların ve kasların çevresindeki zarlarla alakalı bir sorundur. Genel olarak kol, bacak ve gövde gibi uzuvlarda nedeni tam olarak bilinmeyen bir neden ile ağrımasıdır.

Genellikle yel girmesi boyun ve sırt bölgesinde görülür. Yel girmesi soğuk durması olarak da düşünülebilir. Ağrı yapmaktan başka bir zarar vermez bedene.  Genellikle soğuk zamanlarda görülür. Kas ve eklem bölgelerinde bu ağrılar yaşanır. Sağlık kuruluşlarına romatizma türü bir rahatsızlık ile başvurulan şikayetlerin çoğu yel girmesidir.

Yel Girmesi Nedir?
Kulunç olarak da bilinen bu noktalar sert düğümlü yapılardır. Yel girmesi rahatsızlıkları hastaların düşündüğü gibi sadece soğuk nedenli gerçekleşmez. Bunun dışında hastanın gerginliğinden dolayı kaslarının kasılması da sebep olmuş olabilir. Yel girmesi dediğimiz sorunda bir merkez nokta bulunur.

En fazla ağrı o noktadadır ve diğer bölgelere bu ağrı yayılım gösterir. Bu şikayet hafif egzersiz yöntemi ile geçirilebilir. Hareketsizlik bölgede ki ağrıya daha fazla baskı yapacaktır. Hareket ederek kasların ısınmasını sağlayarak bölgeyi rahatlatabilirsiniz.

Yel Girmesi Belirtileri
Yel girmesi dediğimiz kas ve eklemlere soğuk durması durumudur. Bu durum kulunç ağrıları olarak da bilinir. Bu ağrılarda kas bölgesin de ya da eklemler üzerinde sebepsiz ağrı oluşmasıdır. Bir noktada yoğun bir ağrı mevcuttur. Kasların kasılması sonucunda oluşur.

Ayağa Yel Girmesi
Ayağa yel girmesi sorunu hareketsizlik ve kasların zayıflamasından kaynaklanabilir. Çünkü hareketsiz kalan kaslar zayıflar ve ani bir yüklenme de zarar görürler. Düzenli egzersiz yapmadan aniden yüklü bir egzersiz yapılırsa kaslara aşırı yük biner. Psikolojik temelli de olabilir bu sorunlar. Gerginlikten ve bazı psikolojik sorunlara bağlı kasılmış olan kaslar kasılır ve kas spazmları yaşanır. Soğuk algınlığı da diğer sebeptir. Ki zaten ismini de buradan alır.

Göğse Yel Girmesi
Göğüz kısmına yel girmesi de soğuk havalarda göğüs kısmında yoğun bir ağrı duyulması durumudur. Göğüs ağrılarını basit olarak değerlendirmeyin sürekli devam ediyor ise doktora görül melisiniz.

Gri-bal enfeksiyonlara bağlı olarak da göğüs bölgesi ağrıları yaşanabilir. Yel girmesi kaynaklı bir göğüs ağrınız var ise hastada iç üşümesi ve titreme sorunları da yaşanabilir. Genellikle göğüs kısmına iğne batar gibi olur. Yel girmesine bağlı bir göğüs ağrısı yaşıyorsanız sıcak tutulması gerekir. Ama göğüs ağrılarını siz yine de ihmal etmeden bir doktora danışmalısınız.

Yel Girmesine Bitkisel Çözüm
Yel girmesi için karabaş otu öneriliyor. 1 bardak kaynamış suyun içine bir tutam karabaş otu atılır ve bir süre kaynatılır. Gün içinde 4 bardağa kadar içebilirsiniz. Kimyon da oldukça faydalıdır. Yine kaynamış suyun içine bir miktar kimyon atıp 10 dakika kadar bekleyiniz. Bu karışımı da günde 3 kez içebilirsiniz. Kimyon gün içinde toz şeklinde de tüketilebilir. Kimyon yapı da ağrı geçirici özelliğe sahiptir bu yüzden masaj yağı olarak kullanınız.

Keten tohumu da ağrı kesici ce rahatlatıcı özelliğe sahiptir. Bölgeye sürülerek sarılması gerekir. Kırlangıç otu ise yine kaynatılmış su içerisine atılarak 10 dakika kadar demlenir. Yemeklerden önce tüketilmesi gerekir. Bayır turpu da oldukça etkilidir. Dilimlenerek ağrıyan bölgeye sarılmalıdır. Bu sargı 20 dakika kadar kişinin vücudunda bekletilmelidir.

Yel Girmesi Nefes Alamama Durumunda Ne Yapmalı?
Yel girmesi eğer ki göğüs bölgesinde yaşanıyor ise kuru öksürük ve nefes darlığı sorunlarına neden olur. Bu belirtiler aslında tüm solunum yolu hastalıklarında yaşanır. Hastalığın ilk belirtisi olarak göğüs duvarlarında ağrı yaşanır. Bu ağrı sırt bölgesine, göğüse ve göğüsün yan taraflarına yayılma gösterebilir.

Hastanın öksürme sinin bir diğer nedeni akciğer iltihaplanması olabilir. Çünkü yel girmesi dediğimiz durumda solunum yolları zarar görmüş ise zatürreye kadar ilerleyen bir hastalık oluşabilir. Hastanın eğer ki ciğerleri zarar görmüş ise öksürük çok derinden gelecektir. Bu göğüs bölgesinde daha da fazla ağrımanın oluşmasını sağlar. Akciğer zarlarının arasında biriken sıvının miktarına oranla nefes darlığı sorunu yaşanır. Sıvı miktarı çok olan hastalarda yatmakta ve hareket etmekte zorlanma yaşanabilir. Bu noktada hastanın akciğerleri ciddi anlamda zarar görmüş durumdadır.

Yel Girmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Yel girmesi şikayeti ile ağrı duyan hastalar öncelikli olarak bir doktora görünmeleri gerekir. Kendi isteklerine göre ilaç kullanmamalıdırlar. Doktorlar muayene ettikten sonra belli tetkikler yapacaktır. Eğer ki ağrılar göğüs bölgesinde ise hastanın kalp atışlarına bakılabilir. Çünkü kalp krizi habercisi de olabilir.

Eğer ki bir risk yok ise yel girmesinden şüphelenebilirler. Yel girmesine karşılık kas ve eklemlerde olan ağrılar için kas gevşetici ilaçlar önerilir. Daha çok rahatlama sağlanır ki ağrının şiddeti azalsın. Bunun dışında soğuk algınlığı temelli gerçekleşmiş ise çeşitli vitaminler verilebilir. Kasların kasılmasından kaynaklı olduğu durumlarda ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar önerilir.

Yorum yapın