Üre Yüksekliği Belirtileri

Ahmet

Üre Yüksekliği Belirtileri: Üre bir protein çeşididir. Böbreklerden yardım alarak idrar yolu ile dışarı atılır. Aynı zaman da üre suda eriyebilmekte ve azot içermektedir. Üre karaciğerde oluşma gösteren bir maddedir. Böbrekler ile alakalı bazı testler yapıldığı zaman üre değerine de bakılır, üre değeri bu testlerde önemli bir değere sahiptir. Yapılan üre ölçümü testlerinde bu oran 5 mg/dl ila 25 mg/dl arasında olduğu zaman normal kabul edilir. Üre miktarı yapılan aktivitelere göre değişkenlik gösterebilir. Gün içinde tüketilmiş su oranı, idrar yapma oranınız, idrar yapımında ki hızınız vücudun üre oranını değiştirecek etkenlerdendir.

Üre Yüksekliği Hastalığı Nedir?
Yediğimiz ve içtiğimiz besinler ile vücut gerekli vitamin, mineral vb. maddeleri karşılar. Vücut tükettiği besinlerle aldığı azotu yakması ile üre oluşturur. Oluşmuş olan bu üre de idrar yolu ile kişinin vücudundan dışarı atılmış olur. Peki ya üre dışarıya atılmaz ise ne olur? İşte o zaman üre veyahut tıp alanında ki ismi ise üremi sorunu ortaya çıkar.

Üre dediğimiz bu madde kanda birikme gösterir ve üre hastalığının oluşmasına neden olur. Ürenin vücuttan atılması gerekmektedir. Eğer ki üreyi vücuttan atmayı sağlayamıyorsak üre vücuda zarar vermeye ve belli bölgelerde tahribat oluşturmaya başlar. Eğer ki üre idrar yolu ile atılamıyorsa vücutta artan ve yer eden üreler böbreklere zarar verecektir bu da böbreklerin zamanla işlevini kaybetmesine neden olacak ve kişinin hayati fonksiyonlarını durduracaktır.

Üre Yüksekliği Belirtileri
Vücutta ki ürenin idrar yolu ile atılamıyorsa bu vücutta oluşturduğu zararın tepkilerini vücut belli etmeye başlar. Herhangi bir nedene bağlı gelişen üre birikimi ya da vücuttan atılamaması kişinin halsizleşmesine neden olur. Kas yapıları güçsüzleşir ve kaslar da zayıflama yaşanır. Vücutta ki üre miktarında ki yükseliş baş ağrısına neden olur. İştah kaybı yaşanır ve bunun beraberinde mide bulantısı sorunu oluşur.

Üre miktarı yükseldikçe böbrekler zarar görecek ve bu durumda cilt ve ağız kuruluğu sorununu getirecektir. Hastanın uyku düzeni bozulur ve uykuları bölük pörçüktür. Solunum düzensizliği ve nefes darlığı problemleri kendisini göstermeye başlar. Eğer ki üre oranı çok yükselmiş ise kişi bilincini kaybedebilir ve koma halini almış olabilir. Vücutta ki üre oranının yükselmesi diğer hastalıklara da zemin hazırlar, örneğin zatürre gibi hastalıklar buna bağlı yaşanabilir. Yüksek oranda bir kansızlık yaşıyorsanız da üre yüksekliğine bağlı oluşmuş olabilir.

Üre Nasıl Düşürülür?
Üre miktarını düşürmek için bazı bitkisel yöntemler bulunur. Örneğin güzelce temizlediğiniz salatalıkları sıkıp suyunu her gün içebilirsiniz. Bir tutam maydanozu, bir su bardağı suya koyarak 5 ila 10 dakika arasında kaynatınız. Bir süre dinlenmeye bırakınız. Her gün düzenli olarak 5 bardağa kadar içebilirsiniz. Bunun dışında kaynatılmış olan bir bardak suya bir miktar rezene eklenerek 10 dakika kadar bekletiniz. Bu hazırladığınız kürü de gün içinde 3 bardak kadar tüketebilirsiniz.

Evde kaynattığınız nohuttun suyunu da düzenli olarak gün içinde tüketebilirsiniz. Bir başka yöntem ise yine kaynatılmış olan bir bardak suyun içine bir miktar kiraz sapı koyarak dinlendiriniz. Bu hazırlanan karışımı da günde birkaç bardak içmeniz sizin vücudunuzda ki ürelerden kurtulmanıza yardımcı olacaktır. Bir diğer ve son çözüm yolu ise kaynattığınız bir miktar suya ardıç tohumu ekleyiniz ve on dakika kadar bekletiniz. Bu hazırladığınız içeceği de gün içinde bir miktar tüketebilirsiniz.

Üre Kaç Olmalı?
Üre miktarı yaş oranına göre değişkenlik gösterebilir. Eğer ki 7 günlük veya 6 aylık bir dönemde ise 5 mg/dl ile 15 mg/dl olabilirken 60 yaşın üzerinde bu oran 7 ila 28 mg/dl olabilir. Yaş arttıkça vücutta ki ürenin miktarı artış gösterebilmektedir. Bu değerlerin üstünde bir miktarda üre bulunur ise böbrekleri yıpratmaya başlayabilir.

Üre Neden Yükselir?
Üre miktarının yükselmesi böbrekler ile alakalı bir durumdur. Böbrekler üreyi süzmektedir. Bu oran ne kadar fazla olur ise üre miktarı o kadar azalır. Kişi günlük yaşamında yeteri miktarda su tüketmiyor ise vücudunda ki üre oranı o kadar artar. Çünkü tüketilen su vücutta ki ürenin dışarı atılmasında etkilidir. Az tüketildiği zaman bu durum sekteye uğrar. Vücuttan atılamayan üre de birikmeye başlar ve böbreklere zarar verir. Bir süre sonra böbrekler de işlevini yitirir.

Üre Değeri Kaç Olursa Diyaliz Gerekir?
Üre değeri yaş grubuna göre değişkenlik gösterir. Eğer ki çocukluk döneminde ise kişi 5 mg/dl ile 15 mg/dl arasında normaldir. Yaşlılık döneminde ise 7 mg/dl ile 28 mg/dl’e kadar bir problem yoktur. Fakat u oranın üstünde sorun yaşanır.

Üre Tedavisi
İlk olarak üre vücuttan neden atılmıyor sorusu yanıtlanır. Daha sonra tedavi aşamasına geçilir. Kişinin vücudunda ki su ve elektron oranı izlenir. Gerektiği durumlarda böbrek nakli ya da diyaliz tedavisi uygulanır.

Yorum yapın