Bel Fıtığı Belirtileri

Ahmet

Updated on:

Bel Fıtığı Bozuk Diskin Sinire Baskısı

Omurga yapımız çok fazla sayıda kemiklerden oluşmaktadır. Omurgamızın esnek bir kabiliyette kalmasını sağlayan ise işte bu kemiklerin aralarındaki disklerdir. Dairesel biçimli bu disk yapıları omurlarımızın aralarında bir yastıklanma işlemini yerine getiriler.

Disklerdeki güçlü Fibröz yapıda dış kısmı ve jöle kıvamında “Nucleus pulposus” isminde orta bölgeleri bulunur. İşte bel fıtığı da tam burada yastıklanma görevi yapan ve omurgamıza esneklik kazandıran bu disk oluşumlarının yerlerinden kayması veya oynaması neticesinde vuku bulmaktadır.

Yerlerinden oynamış disk yapıları, omuriliğin iç bölgesinden geçen ve vücudumuzun pek çok farklı yerine beynimizden gelen mesajları ileten sinirlerimize baskısı olur. Bu baskı neticesinde çok şiddetli ağrılar meydana gelebilir.

“Disk Kayması” olarak da bilinen bel fıtığı genel olarak omurgamızın alt taraflarında görülür. Fakat omurgamızın herhangi bir diskin de de oynama hadisesi neticesinde disk yerinden kayabilir.

Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
Bel fıtığının belirtilerini açıklayacak olursak. Daha çok bel, bacak da oluşan ağrılar en çok bilinen belirtiler arasındadır. Fakat bel fıtığı kaynaklı ağrıların sebebinin kesin olarak bel fıtığından dolayı oluşup oluşmadığını öğrenmek için mutlaka MR veyahut röntgen çekimi yapılmalıdır.

Belimizde oluşan bir ağrı, bel bölgemizde bulunan kasların ve bağ dokularının diğer bir nedenle (kasların ani veya fazla zorlanması gibi) oluşabilir.

Bel Fıtığı Nedeniyle Oluşan Ağrılar: Bel fıtığı ile oluşan ağrılar genel olarak şiddetlidir ve sancılıdır. İnsanı ağrı kesicileri kullanmaya zorlayabilir. Ağrıların aniden vuku bulması, herhangi bir öksürme, hapşırma veya ani yaptığımız hareketler ile olan ağrımız iki katına çıkabilir. Bu şekilde şiddetlenen ağrıları sert ve düz zemine sırtüstü biraz yatarak hafifletebiliriz.

Sinir Köklerinde Oluşan Ağrılar: Toplumda “siyatik ağrılar” isminde bilinmektedir. “Siyatik” yani sinir kökünde oluşan ağrılar yerinden oynayan diskin iltihaplanmış dış katmanı sinir köküne baskı yapabilir veya tahrip edebilir. Sinir kökü kaynaklı ağrıları yalnızca bel etrafında değilde, aynı zamanda kalça kısmında, bacaklarda dik olarak ayakta dururken hissedebiliriz. Bu bölgelerdeki ağrıların asıl nedeni büyükçe bir sinir olan ve kendinden küçük sinirleri bünyesinde taşıyan siyatik sinirinin bel etrafında başlayıp kalça mızın içinden  geçerek bacağımızın arka tarafına kadar gitmesidir.

Bel Fıtığı Bozuk Diskin Sinire Baskısı
Bel Fıtığı Bozuk Diskin Sinire Baskısı

Sağ ve sol bacaklar için farklı siyatik sinirleri mevcuttur. Bu nedenle yerinden oynayan diskin hangi sinirlere baskı yaptığına bağlı olarak sinirin ulaştığı tek bacağımız da ağrı oluşabilir, uyuşmalar olabilir veya karıncalanmalar oluşabilmektedir.

Sinir Kökü ile İlgili Başka Belirtiler: Bel fıtığının başlıca sebebi olan diskler yalnızca siyatik sinirine baskı yapmaz. Ayrıca başka omurga etrafındaki başka sinirlere de baskı yapabilir. Eğer ki omurga etrafında başka sinirler kaymış diskten etkilenmekte ise bu kısımda iğne batması gibi bir acı oluşabilir. Bölgede uyuşma ve karıncalanma görülmesi mümkün olabilir.

Belirti Göstermeyen Bel Fıtıkları: Bel fıtıkları her daim yukarıda belirtilen belirtilere sebep olmaz. Yapılmış araştırmalar gösteriyor ki, periyodik kontrollere başvuran insanların bel kısımlarında herhangi bir şikayetleri olmasa da yine de bel fıtığı görülmesinin mümkün olduğunu gösteriyor.

Tabi ki bel fıtıklarının bir rahatsızlık vermeden olması pek te sık görülen bir durum değildir. Fakat bir kontrol sırasında uzman doktorlar siz de bel fıtığı olduğunu belirtirse buna şaşırmayınız. Bu tarz bel fıtıkları genel olarak disklerin çok az bir şekilde kayma yaptığı ve sinirlerimize herhangi bir baskı da olmadığı durumlarda görülmesi muhtemeldir.

Bel Fıtığı Tedavisi Nasıl Olur?
Bel fıtıklarının tedavilerinde ilk yapılması için önerilen şeyler; düzenli olarak egzersiz yapılması ve bel kısımları mızı güçlendiren hareketlerin (en etkilileri süper men ve kobra hareketi) yapılmasıdır. Eğer yaşamınızda hareket yok ise, hem fazladan kilolar hem de güçsüz olan bel kaslarınız birde kayan diskinizin sinirlere yaptığı baskı ve akabinde ağrı otomatik olarak artacaktır.

Bel kaslarını güçlendirmek ve bel kısmına en fazla ağırlık yapan göbek yağlarını yok etmek, yapacağınız en güzel ilk adımlar olacaktır. Gerçekten de 2 ay bu bel kaslarını kuvvetlendiren süpermen ve kobra hareketi ile bacak uyuşma sorunum tamamen ortadan kalktı. 2 Senedir çok şükür bir şey yok. Fakat size tavsiyem bu hareketleri bir yaşam tarzı haline getirip sürekli olarak yapmanızdır. Bel fıtığı için bel kaslarını kuvvetlendirmede yapılması gereken hareketleri mutlaka bir fizik tedavi uzmanını danışınız.

Eski zamanlarda bel fıtığı mızın ağrıları arttıkça olan bu ağrıların tekrardan geçene kadar dinlenme tavsiyesi yapılmaktaydı. Fakat son senelerde bu bel fıtıklarından dolayı oluşan ağrıların yer etmeyip kronikleşmemesi için dinlenmenin tam tersi bel hareketleri önerilmektedir.

Sonuç itibari ile bel fıtığı başlangıç safhasında ise kesinlikle düzenli bir hareket, egzersiz yapmanızı tavsiye ediyoruz.

Bel fıtığının sebep olduğu ağrıların bazen günlük yaşamımızı kötü yönde etkiyecek kadar şiddeti artabilmekte ve insanların hareket etmelerini kısıtlayabilir derecelere ulaşabilir.

Doktorunuzun tavsiye ettiği ağrı kesicileri ve kas gevşeticileri veya kremleri kullanmanız iyi gelebilir. Kas gevşetici ilaçların gene olarak konsantrasyonu negatif yönde etkilediği için dikkatimizin gerekli olduğu işlerde veya böyle işlerimiz var ise kullanmanızı tavsiye edilmez. Bu tarz durumlar da kas gevşetici ilaçlar yerine hariçten ağrıların bulundukları bölgelere sürülecek krem kullanmanı mümkündür.

Bel Fıtığı Ameliyatı Nasıl Olur?
Disklerin sinirlere çok fazla baskı yapması sonucu ve bel fıtığı kaynaklı ağrılarımızın dayanılmaz olduğu zamanlarda ameliyatı düşünebiliriz.

Doktorumuzun, operasyon kararını vermek için fiziksel muayenenin hemen ardından MR veyahut röntgeninizi isteyebilir. Bununla beraber siniler de oluşan tahribatın belirlebilmesi adına birtakım sinirsel deneyler kullanılabilmekte.

Bel fıtıklarının operasyonlarında amaçlanan, diskin bulunduğu yuvadan çıkmış, dışarı taşmış kısmın kesilmesi alınmasıdır. Diskin problem yaratan kısımı kesildiğinde bununla beraber oluşan şikayetlerde sona erecek veya önemli derecede azalacaktır.

Fakat bazı bel fıtıkların da operasyon için uygun olmaz. Bel fıtığı operasyonlarının size avantajları ve dezavantajlarının neler olduğunu daha detaylı bir şekilde doktorunuz anlatacaktır. Bunu doktor anlatmaz ise siz mutlaka sorup öğreniniz.

Bel Fıtığı Hangi Aşama da Doktora Görünmeli?
Bu hemen aşağıda belirlenen maddeler sizde bulunuyorsa mutlaka tedavisi için bir uzman doktora görünmemiz gereklidir.

  • İki bacağımız da birden uyuşukluk oluşmuşsa ve bağırsaklarımızın hareket kabiliyetinde normal olmayan bir şeyler varsa.
  • Kalça bölgesinden başlayan bir uyuşmanın bacaklarımıza kadar yayılmış uyuşukluk hissiyatı.
  • Uyuşukluk ve karıncalanma parmaklarımızın uç kısımların ve kolumuz da oluyorsa.
  • Sırt bölgemiz de hareket etmemizi zorlaştıran çok ağrılı bir durum oluyorsa.
  • Kafamızın bir bölümün de çok ağrılı bir durum oluyorsa.
Bel Fıtığı Dengeleri
Bel Fıtığı Dengeleri

Bel Fıtığı Rahatsızlığı Bulunan Kişilerin Mutlaka Dikkat Etmesi Gereken Hususlar;

  • Bel fıtıklarının belirtilerini yaşamımız da uygulayacağımız bir takım farklılıklarla önemli derecede hafifletebiliriz. Bel fıtığımız var ise ve ilerlemesini ve oluşan ağrıların şiddetlenmesini istemiyorsak aşağıdaki maddelerde belirlenen hususlara mutlaka dikkat ediniz.
  • Oturma pozisyonlarında belimizin boşlukta kalmamasına dikkat etmeliyiz. Hatta sertçe bir yastık ile desteklemeliyiz.
  • Ağır yükleri kaldırmamamız gerekiyor. Eğer kaldıracaksak tek elimize yüklenmeden kaldırmalıyız. Örnek verecek olursak market poşetlerini tek bir el ile taşımaktansa iki el ile eşit ağırlıklara dağıtmalıyız. Yani ağırlıkları her zaman eşit miktarlara dağıtarak taşımalıyız.
  • Yerden birşey kaldırırken belimizi bükerek eğil memeliyiz. Doğru olan dizlerimizi bükerek yere çömelmeyi ve kaldıracağımız şeyi kaldırmalıyız veya almalıyız.
  • Bir yere yatarken veya uzanırken sol ve sağ taraflara yatmaktansa sırt üzeri yatmalıyız. Ayrıca yattığınız yerin sert olmasına özen göstermeliyiz. Yüz üzeri yatmamalıyız.
  • Masa başında olan çalışmalarımızı dik bir şekilde oturarak yapmalı ve belimizi her zaman destekleyerek oturmalıyız. Mutlaka masa başı çalışmalara 30 dakikada 1 ayağa kalkarak veya yürüyerek esneme hareketlerimizi yapmalıyız.
  • El çantası kullanmaktansa bunun yerine mutlaka sırt çantası kullanmalıyız.
  • Bel ve sırt bölgesini güçlendirici hareketleri mutlaka düzenli bir şekilde yapmalıyız.
  • İnternet’ten veya kulaktan duyma ilaçlar kullanmayınız. Mutlaka doktor tavsiyesiyle ilaçlarınızı kullanınız. Çünkü bazı ağrı kesici ve kas gevşeticiler in sık sık kullanımında yan etkiler görülebilmekte.
  • Belimizin ağrımasını bütün gün hareketsiz yatarak dinlenerek geçirmek yerine hareket ederek ve egzersiz yaparak dindirmeye çalışmalıyız. Ağrılı olduğunuz zamanlarda uzunca bir süre hareketsiz kalmak size bu ağrıların tekrardan oluşmasına sebep olmaktadır.
  • Topuklu ayakkabılardan uzak durunuz.
  • Ağrınız arttığı zaman ağrıyan bölgenize sıcak ve soğuk kompres uygulayabilirsiniz.
  • Dik bir biçimde oturunuz. Güzel bir pozisyonda durmak omurganızın ve fıtığa binen yükleri hafifletecektir.
  • Fazla kilonuz var ise mutlaka bunlardan kurtulmanın bir yolunu bulun. Unutmayın, her bir kilo omurga yapısına ve fıtıklara binen yükleri arttıracaktır.
  • Ağrı yapan kısımları kas gevşetici kremler ile hafifçe bir masaj yaparak dindirebilirsiniz.

Bel Fıtığının Diğer Önemli Belirtileri
Günümüzde sıklıkla rastlanılan sağlık sorunları ve hastalıkları incelediğimiz , kıymetli bilgiler verdiğimiz sitemizde bugün yeni ve farklı bir rahatsızlığı ele alacağız. Bugün ki değineceğimiz rahatsızlık ise bel fıtığıdır. Bel fıtığı rahatsızlığı bildiğiniz üzere günümüzde sıklıkla görülen bir hastalıktır. Bu hastalığa cinsiyet farketmeksizin erkeklerde kadınlarda yakalanabilmektedir. Çünkü bel fıtığı rahatsızlığı insanların bel ve sırt bölgesinde oluşmaktadır. Yani bel fıtığı rahatsızlığına herkes yakalanabilir. Bu nedenle oldukça dikkatli bir şekilde hareket etmeliyiz.

Bel fıtığı rahatsızlığını kısaca şöyle ifade edebiliriz. Bildiğiniz üzere insanlarda omurga bulunmaktadır. Bu omurgada insanın rahat hareket etmesini sağlayan diskler bulunmaktadır. Omurgada bulunan bu diskler kendi yerlerinden çıkarak yer değiştirebilmektedir. Bu disklerin yer değişmesiyle birlikte disklerin sinirlere gelen teması ile bel fıtığı rahatsızlığı meydana gelmektedir. Genellikle diskler bacak ve bel bölgesine giden sinirlere temas etmektedir. Gerçekleşen bu temas sonrası kişilerde şiddetli ve sancılı bir şekilde bel, bacak bölgesinde ağrılar oluşmaktadır. Bu ağrılar kişileri oldukça fazla rahatsız edecek boyutlara ulaşabilmektedir. Bu nedenle bel fıtığı rahatsızlığının üzerinde durarak mutlaka profesyonel bir tedavi uygulanmalıdır.

Günümüzde çoğu kişide bulunan bel fıtığı rahatsızlığının nedenleri ise şöyledir;

  • Bel fıtığı ağrılarının sebebi olarak ilk neden ağırlık kaldırmaktır. Bel fıtığı rahatsızlığı yaşayanlar bu rahatsızlığın nedeni olarak ağırlık kaldırma önemli bir rol oynamaktadır. Çünkü ağırlık kaldırırken omurgamızda bulunan disklerin yer değiştirmesi oldukça muhtemel bir durumdur.
  • İkinci olarak ise bel fıtığı nedeni ters hareket etmektir. Ters bir hareket bel fıtığı hastalığına yakalanmanıza neden olabilir. Çünkü insan vücudu ısınmadan ani bir hareket yapınca bazı rahatsızlıklar yaşanabilmektedir. Bu rahatsızlıkların başında ise bel fıtığı gelmektedir.
  • Son olarak ise bel fıtığı rahatsızlığının nedeni çok fazla oturmaktadır.

Bel fıtığı hastalığının belirtileri ise şöyledir;

  • Bel fıtığı rahatsızlığı yaşayan hastalarda genellikle omurgada disklerin yer değişikliği yapmasına bağlı olarak bel ve bacak bölgesinde ağrılar meydana gelir. Bel ve bacak bölgesindeki ağrılar deişiklik gösterebilir. Diskin siniri yapmış olduğu baskıya göre ağrı şiddeti değişiklik göstermektedir. Ancak her bel ve bacak ağrısı  bel fıtığı hastalığının göstergesi değildir. Bazı nedenlerden dolayı bel ve bacak bölgesinde farklı ve çeşitli rahatsızlıklar meydana gelmektedir. Bu nedenle bel ve bacak bölgesinde ağrılar yaşıyorsanız mutlaka uzman bir doktora başvurmanız gerekmektedir.
  • Bel fıtığı rahatsızlığının belirtileri arasında öksürme , hapşırma gibi anlarda bel ve bacak bölgesinde hissedilen ağrılardır.
  • Son olarak ise bel fıtığı hastalığının belirtileri arasında özellikle bacak bölgesinde gerçekleşen ve hissedilen uyuşmalar, karıncalanmalardır. Bu uyuşma ve ağrılar bacak arkasından ayak ucuna kadar ilerleyebilmektedir.

Bel fıtığı hastalığına çok önem verilmelidir. Aksi takdirde bel fıtığı rahatsızlığı yaşamınızı etkileyecek şekilde ilerde kalıcı rahatsızlıklara neden olabilir. Bu nedenle mutlaka uzman ve profesyonel doktora görünmeli , erken teşhis konularak tedaviye başlanmalıdır. İlerlememiş bel fıtığı rahatsızlığı içn ağrı kesiciler ve kas gevşeticiler yeterli bulunmaktadır. Ancak ilerlemiş bel fıtığı rahatsızlığına ağrı kesiciler ve kas gevşetici ilaçlar yeterli değildir. Bu boyutta fizik tedaviye başvurulabilir. Fizik tedavi boyunca mutlaka düzenli bir şekilde bu tedaviye uyulmalıdır. Hasta bu bel fıtığı ağrılarına dayanamayacak pozisyona geldi ise cerrahi bir müdahale yapılabilir.

Bel fıtığı rahatsızlığı olan kişiler gündelik hayatlarında da oldukça dikkatli ve özenli hareket etmelilerdir. Aksi takdirde ağrıları şiddetli bir hal alacaktır. Bel fıtığı rahatsızlığı yaşayanların dikkat etmesi gereken hususlar ise şöyledir;

  • Bel fıtığı hastası ağırlık kaldırmamalıdır. Fazla ağırlık belini zorlayacak ağrının şiddetlenmesine neden olacaktır.
  • Bel fıtığı hastası mutlaka fazla oturmamalıdır. Uzun bir süre oturduktan sonra mutlaka kısa bir yürüyüşe çıkmalıdır. Böylece bel ve bacak bölgesinde rahatlama hissedecektir.
  • Bel fıtığı hastalığını tetikleyen unsurlardan biride kilodur. Fazla kilolar bel ve bacak ağrılarının arttırmaktadır. Bu nedenle bel fıtığı hastalar kilo almamaya dikkat etmelidir.
  • Sigara sağlığa çok zararlıdır. Sigaranın bel fıtığı hastalığına da olumsuz etkiler bir haylı bulunmaktadır.
  • Bel fıtığı hastaları yattığı yatağa çok dikkat etmelidir. Yattığı yatak ne çok sert ne de çok yumuşak olmalıdır. Kişiler kendilerini rahat hissettikleri ve kaliteli bir yatakta yatmalıdır.
  • Ayrıca bel fıtığı hastaları spor yapmalıdırlar. Sporu hayatlarına yer edindirmelidirler. Spor sayesinde bel ve bacak bölgesindeki ağrıların şiddetini azaltabilirler.
  • Bel fıtığı rahatsızlığı yaşayanlar mutlaka bel ve bacak bölgelerini sıcak tutmalılar. Bu rahatsızlığı soğuk olumsuz etkilemektedir. Ayrıca mevsim geçişlerinde bu rahatsızlık tetiklemektedir. Bu nedenle mevsim geçişlerinde daha dikkatli hareket etmelisiniz.

Bel Fıtığı Belirtileri
Vücudumuzun eşkil almasını ve dik durmamuzı sağlayan bir kemik sistemine sahibiz. Bu kemik sistemine omurga adını vermekteyiz. Omurgalarımız birçok kemiğin birleşmesi sonucunda oluşmaktadır. Omurgaların esnekliğini saplayan bazı diskler vardır ve bu diskler dairesel yapıya sahiptir. Dairesel biçiminde ki diskler destek görevi görür. Bel fıtığı dediğimiz hastalıkta destekleme görevine yarayan ve omurganın esnekleşmesini sağlayan disklerin yerinden kayması ile gerçekleşir. Yerinden kaymış olan diskler omurilik içinden geçerek beyne giden mesajları göndermeye yarayan sinir sistemine baskı yapmaya başlar. Disklerin oluşturduğu baskılar ile birlikte ağrıların şiddeti de artmaya başlar. Bel fıtığı genel olarak omurganın altında görülür.

Bel Fıtığı Nedir?
Yetişkin kişilerin %80’i bel fıtığı şikayetinden dolayı şikayet etmektedir. Bel fıtığı sorunu çoğunlukla 30 ile 60 yaş arasında ki yaş grubunda sıkça görülmektedir. Fakat bu sadece bu yaş grubunda görüldüğü anlamına gelmemelidir her yaş grubunda karşınıza çıkabilir. Bel fıtığı sorununun oluşmasının yanında bel fıtığının oluşmasına neden olan faktörler dikkat edilmelidir. Bel fıtığı oluşumunu, bele fazla yük bindirmek, bele şiddetli bir darbe almak, kaza geçirilmesi sonucunda ya da duruş bozukluğundan kaynaklı çeşitli nedenlere bağlı olarak geliştiği bilinmektedir. Obezite fel fıtığı için en büyük etkendir. Fazla kilolu kişilerde bel fıtığı sık görülmektedir be vücudumuzun ağırlığını omurgalarımız taşımaktadır. Omurgaların esnekliğinden görevli olan disklerin yüksek bir baskıya ve ağırlığa maruz kalması sonrasında diskler zarar görerek bel fıtığını tetikler. Doğal şeklini kaybetmeye başlayarak dış kısma doğru kabarma gösterir. Baskı gören disklerde sinir fonksiyonları değişim gösterir. Genel olarak gebelik döneminde bu sorunun gelişmesi de çok sık olur. Çünkü vücudun ağırlığının öne doğru yönelmesi omurgalara yük yükleyecektir. Vücudumuzun tüm kas ve iskelet sistemlerinde diskler görev görmektedi.r Hareketsiz bir yaşam sürmek ve yeterli egzersiz yapmamak kasları güçsüzleştirir ve vücudun ağırlığı artış gösterir. Bu durumda omurgaya ağırlık bindireceğinden dolayı fıtık oluşumu tetiklenmiş olur. Günlük yaşamda temizlik yaparken, bir eşya taşırken ya da buna benzer nedenlere bağlı olarak yük kaldırır ya da bir nesnenin yerini değiştiririz. Bu durumlarda omurgamıza zarar vermeyecek hareketler yapmalıyız. Yerden yük kaldırılacak ise muhakak yükü dizlerimizi kırarak kaldırmamız gerekmektedir. Bir dolaptan bir şey alınacak ise uzanılmamalı bir merdiven yardımı ile eşya alınmalıdır. Masa başı çalışmakta olan kişiler dik bir pozisyonda durmalı ve eğilmeden iş yapmalıdır. Kullanılan sandalyelerin bel oyumu bulunması gerekir.

Bel Fıtığı Belirtileri
Bel fıtığı belirtilerinde bel ve bacak ağrılarına sık rastlanılır. Bel fıtığı ağrıları çoğunlukla çok şiddetlidir. Kişinin ağrı kesici ve kas gevşetici kullanması gerekebilir. Hastanın öksürmesi, hapşırması gibi ani gelişen dürtüler ağrının şiddetinin artmasına neden olabilmektedir. Bel fıtığı ağrısını geçirmek için düz ve sert bir zemine yatarak geçirebilirsiniz. Sinir kökü ağrıları da bir disk kayması sonucunda gelişir. Halk arasında siyatik ağrısı olarak da bilinir. Ayrıca düzeni bozulan diskin dış bölgesinde iltihaplanmalar ve sinir kökü tahribatı görülür. Sinir köklerinde ki ağrılar tek bel bölgesinde değil bacaklarda, kalçada ya da ayaklarınızda olabilir. Bunun nedeni siyatik en büyük sinir dokusudur be bir çok sinir dokusunu etkilemesinden kaynaklıdır. Siyasit siniri belden başlayarak kalçadan geçer ve ayaklara kadar uzanır. Her bacaktan geçen ayrı bir siyatik siniri bulunmaktadır. Bel fıtığında etkili olan diskler sadece siyatik sinirini etkilemez omurga ve etrafında ki diğer bir çok siniri de etkiler. Omurga bölgesi dışında ki bir noktada destekleme görevi gören disklerin sorunundan etkilenmekteyse bu bölgelerde karıncalanma dediğimiz uyuşma hissi oluşur. Bel fıtığı her zaman belirti göstermek zorunda değildir. Bazı hastalarda bel fıtığı bel bölgesinde bir ağrı belirtisi göstermeden gelişmiş ve doktor tarafından teşhisi konulmuş olabilir.

Bel Fıtığı Nasıl Geçer?
Bel fıtığında düzenli egzersiz, bel bölgesini iyileştirmeye yarayan hareketler yapmak ve fazla kiloluysanız fazla kilolarınızdan kurtulmanız gerekir. Hareketsiz bir yaşama ve fazla kilolara sahipseniz bel fıtığının dışında da başka hastalıklara da sahip olabilirsiniz. Öncelikli olarak zayıflamış olan kasların güçlendirilmesi gerekmektedir. Bel bölgesine baskı yapmakta olan göbek için diyet uygulanabilir. Bel fıtığı ağrılarının şiddetinin geçmesi için öncelikli olarak bir süre istirahat etmek gerekir. Daha sonra gerekli hareketler ve egzersizler yapılmalıdır. Bel fıtığı tanısı konulduğu zaman hastanın hangi evrede bir bel fıtığı sorununa sahip olduğu ve buna bağlı nasıl bir tedavi uygulanacağı belirlenir. Bel fıtığı ağrılarını geçirmek için ağrı kesiciyi bilinçsizce kullanmamalısınız. Doktor kontrolünde bir ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar kullanarak ve bölgeyi rahatlatacak kremler sürerek kısmı rahatlamalar yaşayabilirsiniz.

Bel Fıtığına Ne İyi Gelir?
Bel fıtığının günlük yaşamımızda yapacağımız eylemleri büyük oranda etkileyebilir. Bel fıtığının ilerlememesi açısından bazı tedbirler alınması gerekir. Otururken bel oyuğunuzun bir yastık ile desteklenmesi gerekmektedir. Bel oyuğu boşlukta olmamalıdır. Ağır eşyalar kaldırmamanız gerekmektedir ve kaldırmanız şart ise o zaman tek elinizle değil iki elinizle birden yükü kaldırmaya çalışınız. Özellikle alışveriş torbalarını eşit olarak iki elinize bölüştürünüz. Yerden ağır bir eşya örneğin bir koli kaldırırken belden bükülerek değil yere eğilir gibi dizleri bükerek kaldırmak gerekir. Uzanırken ya da uyurken sırt üstü yatmaya özen gösteriniz. Yatağın çok yumuşak olmamasıda önemlidir. Masa başında bir işiniz olduğu durumda dik oturarak işinizi yapınız ya da sırtınıza bir destek alarak yastlanınız. Masa başında uzun süreli bir çalışma geçiriyorsanız arada kalkarak esneme hareketleri yapmanız önerilmektedir. Tek omza yük bindiren omuz çantaları yerine iki tarafa da eşit ağırlık yükleyen sırt çantaları tercih ediniz. Bel bölgesinin gelişimini destekleyen egzersizlerin yapımına önem veriniz. Ağrı kesici, kas gevşetici ve türevinde ki ilaçların kullanımını kendi başınıza yapmayınız. Bu ilaçlar size daha ciddi sorunlar yaratabilir. Bel ağrısı yaşadığınız günlerde tüm gününüzü yatarak geçirmeyiniz gün içinde hareket etmeye çalışınız. Bel ağrısı yaşandığı durumda hareketsiz kalmak kemikleriniz ve vücudunuz ısınmadığı için ağrıyı daha da şiddetlendirir. Daha rahat ayakkabı giymeye dikkat ediniz, topuklu ayakkabı giymemeye özen gösteriniz. Ağrınızın olduğu bölgeye sıcak bir su ya da sıcak bir havlu koyarak bölgenin rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz.

Bel Fıtığı Tedavisi
Bel fıtığı şikayeti için yapılması gereken tedavi süreçleri düzenli egzersiz ve bel bölgesini çalıştırıcı hareketlerdir. Hasta bunun dışında ağrılarını gidermek için ve kaslarını rahatlatmak için ilaçlar kullanabilir. Fakat ilerlemiş bir bel fıtığı sorunu varsa hasta ilaçlara devam edebilir ama bunun yanında fizik tedavi de görmelidir. Fizik tedavi için muhakkak uzmanın yardımı alınmalıdır. Bilinçsiz yapılan fizik tedavilerinde hastanın durumu kötüye gidebilir. Fizik tedavinin başlandığı ilk günlerde şiddetli ağrılar yaşanması söz konusu olabilir. Fizik tedavi yöntemi başarılı olmamış ise nükleoplasti yöntemine başvurulabilir. Bu yöntem yaseyinde ileri bir dereceye ulaşmamış fıtığın diskine röntgen ile bakılır ve bu noktaya iğne yardımı ile girilir. Diske ulaşan iğne radyofrekans dalgaları ile dikin ısınmasına yardımcı olur. Nükleoplasti yöntemi lokal anastezi uygulanarak yapılan bir operasyon türüdür.  Tedavi sürecinde uygulanan en son çözüm yolu ameliyattır. Disklerin sinire aşırı baskı yapmaya başlaması ve ağrıların şiddetinin çok yükselmeye başlaması sonucunda ameliyat edilmesi düşünülebilir. Gerekli yapılan tetkikler sayesinde ameliyat kararı alınır. Bel fıtığı ameliyatında diskin yerinden oynamış olan ve dışarıda kalan kısmı kesilir.

Yorum yapın