Wilson Hastalığı Belirtileri

Ahmet

Wilson Hastalığı Nedir ?
Wilson hastalığı, vücutta bakır birikimine bağlı ortaya çıkan genetik bir hastalıktır. Belirtileri yaygın olarak beyinde ve karaciğer de ortaya çıkar. Kusma, güçsüzlük, karında sıvı birikimi, bacaklarda şişme, sarıya kaçan vücut rengi ve kaşıntı, başlıca belirtileridir. İlerlemiş seviyelerinde titreme görülür.

Wilson hastalığı, Wilson hastalığı proteini olarak bilinen bir tür genetik oluşumun, mutasyona uğraması sonucu kişide meydana gelir. Hastalığın yüzde 94 oranında genetik olduğu ispatlanmışdır. Buna rağmen bazı ekstrem çevresel olaylarda da ortaya çıktığı görülmüştür. Genetik açıdan bazı testler, wilson hastalığının olası görülmesini tespit edebilmektedir.

Wilson hastalığı, genel olarak ilaç tedavisi ve beslenme türlerinde yapılacak düzenleme ile tedavi edilir. Wilson hastalığı diyeti, bakır içermeyen gıdaların tüketilmesine ve yiyeceklerin bakır kaplarda saklanmamasına-pişirilmemesine dayanan bir diyettir. Wilson hastalığı, her hastalıkta olduğu gibi ilerlemiş vakalarında bir çok komplikasyonlara sebep olabilir. Bu komplikasyonların başında karaciğer yetmezliği, karaciğer kanseri ve bir takım böbrek hastalıkları gelir.

Wilson Hastalığı Belirtileri
Wilson hastalığının belirtileri bir hayli fazladır. Fakat bu belirtiler, hastalığın oluşumuna neden genlerin yine aynı şekilde nasıl semptom vereceğine göre değişmektedir. Yani bazı wilson hastalarında belirti olarak aktif hepatit görülebileceği gibi, bazılarında da belirti olarak siroz hastalığı görülür. Bunlar hastalıkla beraber kişinin karaciğerinde ve böbreklerinde oluşan bir takım hastalıklar olabilmektedir.

Wilson hastalığının günlük ve kişinin yaşantısına engel teşkil edebilecek belirtileri ise aşağıda verilmiştir.

  • Güçsüzlük ve halsizlik
  • Göz beyazlarının sarıya kaçan bir renge bürünmesi ve sarıya kaçan vücut rengi
  • Vücutta yer alan, kolayca oluşan morluklar
  • Bacaklarda ya da karın kısmında sıvı birikmesi ve buna bağlı olarak karın şişmesi ( hastalık bu açıdan sirozla çok karıştılır.)
  • Konuşma veya yutkunma zorluğu
  • Kontrol etmekte güçlük çekilen bazı fiziksel istemsiz hareketler.

Wilson hastalığının Teşhisi Nasıl Olur ?
Wilson hastalığı, doktor tarafından kolayca tespit edilebilen bir hastalıktır. Çünkü karaciğerdeki bakır birikmesine bağlı olarak genetik sebepler yüzünden ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu bağlamda doktor, genetik bir takım testler ile birlikte vücuttaki bakırı ölçen bir kan testi yaptığı takdirde kesin teşhisi ortaya koyabilir.

Genellikle Wilson hastalığının teşhisinde EKG, MRI ve CT olarak bilinen medikal görüntüleme cihazlarından da faydalanılır.

Wilson Hastalığının Diyeti Nasıldır ?
Wilson hastalığının, hastaları zorlayan en büyük kısmı diyettir. Çünkü, wilson hastalığı bakıra bağlı olarak ortaya çıktığı için kişinin bakır içeren her türlü yiyecekten uzak durması gerekmektedir. Bakır da aşağı yukarı az da olsa her yiyeceğin içinde yer alacağı için, Wilson diyeti uygulayacak olan kişinin aşırı derecede seçici ve dikkatli olması gerekmektedir. Aşağıda yer alan bakır oranı bakımından yüksek ve düşük gıdalar verilmiştir. Wilson hastalığından müzdarip olan kişilerin bakır oranı bakımından düşük olan yiyecekleri tercih etmesi gerekmektedir.

Bakır Oranı Yüksek Besinler

  • Maydonoz
  • Patates
  • Taze fasulye
  • Bezelye
  • Kuru kayısı
  • Kuru üzüm
  • Kuru erik
  • Kuru incir
  • Mantar
  • Kabuklu deniz ürünleri
  • Koyun, dana, kuzu eti ve tavuk
  • Her türlü sakatat
  • Kuruyemişler
  • Baharatlar
  • Kahve
  • Şekerli ve işlenmiş paket ürünler

Bu listede yer alan besinlerin bakır oranı yüksektir. Dolayısı ile Wilson hastaları bu yiyecekleri tüketemezler. Daha ayrıntılı yiyecek ve içecek diyetleri için Wilson hastalarının uzman bir diyetisyen eşliğinde beslenmeleri tavsiye olunur. Bunların haricinde, süt, yoğurt, mandıra ürünleri ve doğal bal gibi besinler wilson hastaları için bir sakınca teşkil etmeyen ürünlerdir.

Wilson Hastaları Ne Yememeli
Wilson hastaları, bakır oranı bakımından düşük olan yiyecekleri tercih etmelidirler. Her besin az da olsa bakır içereceğinden, Wilson hastalarının tüketecekleri besinleri az ve dikkatli bir şekilde tüketmeleri gerekmektedir.

Çilek, greyfurt, karpuz, portakal, şeftali, kayısı, kiraz, muz, erik,  limon gibi meyveler, bunların başında gelmektedir.

Wilson Hastalarında Beyin Tutulumu
Wilson hastalığının önemli bir etkisi de halk arasında “beyin tutulumu” olarak bilinen, beyindeki tremor sinirlerinin düzgün çalışmaması sonucu ortaya çıkan durumdur. Beyin tutulumu denilen bu durum, sık olarak görülmese de, Wilson hastalarında konuşma bozukluğu, kontrol edilemeyen istemsiz hareketler ve sürekli olarak tekrarlayan istemsiz kasılmalar olarak ortaya çıkar. Bunun sonucunda hasta günlük işlerini yapamayacak hale gelebilir. Bu durumun tedavisi tam olarak tespit edilebilmiş değildir. Fakat bazı ilaç tedavisi uygulamalarında bu durumun aşıldığı ve bu belirtilerin minimum düzeye indirgendiği görülmüştür.

Wilson Hastaları Evlenebilir Mi ?
Her genetik hastalığa sahip,yatkın hastalar gibi, Wilson hastaları da evlenebilir. Wilson hastalığının genlerden ortaya çıkmasının bir sonucu olarak, çiftler evlenmeden önce Wilson hastalığına neden olan genin tahlilini yaptırmalı ve doğacak çocuklarında yüzde kaç oranda Wilson hastalığı meydana gelebileciğiyle ilgili fikir sahibi olmalıdır.

Wilson Hastalığının Bitkisel Tedavisi ?
Modern tıbbın bile henüz çaresini bulamadığı bir hastalık olan wilson hastalığı, bitkisel herhangi bir yöntemle tedavi edilememektedir. Bilinen tedavi yöntemlerinin başında beslenme ve ilaç tedavisi gelmektedir.

Wilson Hastalığının Tedavisi
Wilson hastalığının bilinen tedavileri; ilaç tedavisi, beslenme ve diyet uygulaması ve karaciğer naklidir. Bu konularla ilgili gerekli uzman doktorlardan bilgi alınabilmektedir.

Yorum yapın