Vitamin Eksikliği Belirtileri

Ahmet

Vücudumuz vitamin eksikliği olduğu durumlarda bazı belirtiler gösterir ya da hastalıklar ile dışa vurur. Vücut direncini vitamin ve mineraller ile sağlamaktadır.  Tırnakların uzayışından sağlığından, iç organlarımızın işleyişine kadar her konuda rol alırlar. Bebeklik döneminden itibaren vitamin kullanımı önemli yer alır. Beslenme şeklinden, alınan besin maddelerinden, içilen içeceğe kadar her şeyde vitamin ve mineral vardır. Fakat düzenli beslenilmediği ve yetersiz besin tüketimi söz konusu olduğunda bu eksiklik dışa vurur. Her vitamin eksikliğinin belirtisi farklıdır. Farklı reaksiyonlar gösterir. Örneğin; B12 eksikliği gözlemlenen kişide yorgunluk ve halsizlik önemli rol oynar. Vitaminsiz kalmış kişileri pili bitmiş oyuncak arabaya benzetebilirsiniz.

Vitamin Eksikliği Nedir?

Vitamin eksikliği olduğu durumlarda vücut direncini yitirir. Vücutta kaybedilen enerji kişinin günlük hayatını etkiler. Vitamin eksikliği vücut işleyişini baltalar. Vücudumuz da vitaminin önemi oldukça büyüktür. Bağışıklık direncini artırır, enerji sağlar, hastalıklara karşı antikor üretir. Vitaminler hastalık dönemlerin kolay atlatılmasını sağladığı gibi yeterli tüketildiği zaman hasta olmamanıza da sebep olmaktadır. Düzenli beslenme ile vitamin eksiklikleri giderilebilir. B12 eksikliği olan bir birey tahıl ürünleri tükettiği zaman B12 takviyesi alır. Bunun gibi her besinde saklı vitamin ve mineral bulunur. Tüketilen besinler yolu ile yeterli vitamin alınamıyor ise doktora başvurulmalı ve vitamin testi yapılmalıdır. Yapılan vitamin testlerinin sonucuna göre de vitamin takviyesi uygulanır.

Vitamin Eksikliği Belirtileri

Vitaminler tırnaklardan deriye, deriden beyne kadar işlev gösterirler. Vitaminlerin işleyişinin azalması ve ya vücutta yeteri kadar depolanamaması kişinin direncini sarsar ve çeşitli sorunlar oluşur. A vitamini eksikliğinde görme bozuklukları, diş problemleri ve cilt kurulukları gibi belirtiler gösterir. C vitamini eksikliğinde bağışıklık sistemi zarar görür ve kanda ki şeker miktarı azalır. Genellikle kış aylarında oldukça etkilidir. Portakal, mandalina ve limon gibi kış meyvelerinde bulunur. Eksikliği durumunda vücut direnci düşer. E vitamini eksikliği damar ve kalp hastalıklarına neden olabilir. K vitamini eksikliğin de ise yaralarda geç iyileşme belirtileri gözlemlenir. Bağışıklık sistemi ile alakalı olan K vitamini, daha sık hasta olmanıza neden olabilir.

B Vitamini Eksikliğinde Ne Olur?

B vitamini oldukça çeşitli bir vitamin türüdür. Sinir, DNA ve kan hücrelerini besleyen vitamin türüdür. Bazı vitaminler vücutta üretilir fakat B vitamini bu tür vitaminlerden değildir. Ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Tüketilen gıdalar yardımı ile B vitamini depolanır. Sıkı vejetaryen diyeti uygulayan kişilerde, aşırı kilo kaybetmiş, mide ameliyatı geçirmiş kişilerde görülme olasılığı yüksektir. Çölyak ve diyabet hastalığına da neden olmaktadır. El ve ayaklarda karıncalanma hissi, depresyon, yürüme zorluğu, halsizlik, kas zayıflaması ve erken bunama görülür. B vitamini eksikliği yaşayan kişiler bir yere çarptığı zaman aniden morarır, diş eti kanamaları yaşar, ciltte solgunluk gözlemlenir.

C Vitamini Eksikliğinde Ne Olur?

Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Kanda şeker miktarını azaltır ve hastalıklara karşı direnç gösterir. Enerji üretir ve strese karşı hormonları uyarır. Kemik, diş, cilt ve diş etlerinin güçlenmesini destekler. C vitamini genel olarak, yeşil biber, çilek, maydanoz, yeşil renkli bitkiler, domates ve turunçgiller ailesinde bulunur. Her gün alınması gereken bir vitamindir. Diş etlerinde çekilme, halsizlik, geç iyileşme durumu, ağız yaraları, romatizma ve kas hastalıkları gözlemlenen belirtiler arasındadır. Selülit oluşumu da gözlenmektedir. Kış aylarında tüketilmesi oldukça önemlidir. Grip ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda ilk akla gelen vitamin türü C vitaminidir.

D Vitamini Eksikliğinde Ne Olur?

Osteoporos ve kemiklerin yumuşamasına neden olan bir hastalık osteomalasi riski bulunur. Çocuklarla büyüme sorunları ve gelişim geriliği gözlemlenir. Yorgunluk hissi yaratır. D vitamini eksikliğine bağlı yorgunluk çok önemlidir. Yorgunluk hissi çok ciddi ise D vitamini eksikliğinden şüphelenebilirsiniz. D vitamini eksikliği yaşayan kişilerde depresyon, kas ağrıları, soğuk algınlığı, kaslarda zayıflama, kalp krampları, halsizlik ve aşırı kilo kaybı görülmektedir. D vitamini yolu ile fosfor ve kalsiyum alınır. Kalsiyum ve fosforu yeterli seviyede alamayan vücutta kemik erimeleri yaşanır. Kemiklerin gelişiminde de oldukça etkin rol oynar.

B12 Vitamini Eksikliğinde Ne olur?

B12 eksikliğinde uyuşukluk, yorgunluk, kolay hasta olabilme, iştahsızlık ve depresyon eğilimi gözlenir. B12 vitaminin uzun süreli eksikliği Alzheimer gibi kalıcı sonuçlara neden olur.  B12 eksikliklerin de kansızlık, yorgunluk, halsizlik, sinir sistemi bozuklukları, hassas cilt problemleri yaşanır. B 12 tüketimi ileriki yaş gruplarında oluşabilecek rahatsızlıklara karşı önlem niteliği taşır. B12 eksikliği ileri yaşlarda erken bunama, kas ve sinir dokularında hasarlara neden olur.

B12 Vitamini Kaç Olmalı?

Vitamin eksikliğinin tespit edilebilmesi için kan testleri yapılmaktadır. Kolunuzdan alınan kanlar analiz edilerek hangi tür vitaminlerin eksik olduğu gözlemlenir. Her vitaminin vücutta olması gereken bir değer vardır. B 12 vitamini için de değer aralığı ise 220 – 940 pg/ml şeklindedir. 500 civarlarında seyir etmesi normal olarak nitelendirilir.

Yorum yapın