Vertigo Belirtileri

Ahmet

Vertigo kulak vurun ve boğaz, nöroloji, kardiyoloji branşlarını ilgilendiren bir hastalıktır. Vertigonun çeşitli sebepleri vardır. Vertigo sözcük olarak anlamı ise, baş dönmesi, denge ve kontrol kaybı olarak tanımlanır. Fiziksel nedenlere bağlı olarak görülür. Yükseklik korkusu ile genellikle karıştırılmaktadır. Fakat yükseklik korkusunda ki denge kaybı vücudun aşırı adrenalin salgılaması ile alakalı bir olaydır. İç kulak iltihaplanması, iç kulak sıvısı birikmesi ve migren gibi içsel döngülerin ani değişimi ile oluşabilir. Vertigo da dengelerin ani bozulması önemli faktörler arasında yer alır. İşitme kaybı, uzun süreli baş dönmeleri, kulak çınlamaları gibi sorunlar aynı anda yaşanıyorsa vertigo belirtisi olarak görülebilir

Vertigo Nedir?

Vertigo, vücudun denge sisteminin bozulması ya da sorun yaşaması sonucunda sorunların oluşmasıdır. Baş dönmesi gibi belirtiler bunun en başında gözlemlenir.  Tansiyon düşmesi sonucunda oluşan baş dönmesi, mide bulantısı vertigo ile alakalı bir sorun değildir. Kulak ve baş bölgesinde oluşan sorunlar vertigo ile bağlantılıdır. Kulak denge organı olarak bilinmektedir. İç kulak iltihaplanması ve iç kulak sıvısı birikmesi sonucunda denge sorunu yaşanabilir. Vertigo olduğunu düşünen hasta kendi kendine bazı testler uygulayabilir. Ayakta kendi etrafınızda dönün ve ya belden aşağı doğru eğilip kalkın. Etrafta ki şeylerin döndüğünü ve kendinizi oldukça kötü hissediyorsanız vertigo şüphesi ile uzmana başvurmanız gerekmektedir.  Vertigoya neden olan bazı sebepler vardır. Vestibüler Nörit olarak adlandırılan denge siniri iltihabı olarak bilinen rahatsızlıkla oluşur. Mevsim geçişleri sırasında bazı virüslerin neden olduğu düşünülür. Gösterdiği etkilerde vertigo atağı gözlemlenir. Bunun dışında beyinciği besleyen damarlarda aniden görülen tıkanıklık ya da beyin kanaması ile seyredebilir. Damar sertliği ve hipertansiyonu olan hastalarda gözlemlenir. Ense bölgesinde şiddetli ağrı ile birlikte denge kaybı yaşanır. Yürüme ve algı bozuklukları da bu tür nedenlerde görülür. Veriginöz migren rahatsızlığı da baş dönmesi ve migren ağrılarının oluşumuna neden olur. Beyin çevresinde gelişebilecek her türlü hasar da bunları tetikleyebilir. Tamamen sinir sisteminin yanlış yönlenmesi sonucunda beyinin dengeyi kuramaması ile gelişir. Tümör de bunlarda etkili unsurdur. Diğer nedenler arasında ise vitamin eksiklikleri bulunur. Özellikle B12 vitamini olmak üzere birçok vitamin eksikliği ve uzun süreli alkol tüketimi beyin zarına hasar verir.

Vertigo Belirtileri

Vertigo tamamen sinir sisteminin denge sistemini etkilemesi sonucunda ortaya çıkar. Vertigoya neden olabilen birçok faktör vardır. Özellikle beyin zedelenmeleri, kanamaları ve beyin hasarlarının yanı sıra kulak içinde ya da çevresinde oluşan rahatsızlıklar da vertigoyu tetikler. Denge sorunu ortaya çıkmaktadır. Vertigonun belirtilerinin başında baş dönmesi, mide bulantısı, migren ağrıları ve kusma hissi gelir. Günlerce geçmeyen baş ağrısı ve dönmesi varsa ve kulakta çınlama ve duyum kaybı yaşıyorsanız bir uzmana başvurmanız gerekmektedir.

Vertigo Egzersizleri

Baş dönmesi ile eşleştirilen bir hastalıktır, vertigo. Birçok hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Vertigo sorunu yaşayan hastalar bazı egzersizler yaparak bu sorunu hafifletebilirler. Vertigo egzersizleri,

  • Ayakta dururken denge kontrolü sağlanması
  • Sallanırken denge kontrolünün sağlanması
  • Yürürken dengenin kontrol edilmesi
  • Dönme koordinasyonlarının kontrol edilmesi
  • Baş hareketlerinin sağlanması

Vertigo da yapılan bu egzersizler yavaşça başlanmalıdır. Koordinasyonun sağlanması yavaş yavaş sağlanmalıdır. Düşme olasılığına karşı önlemlerin alınması sizin için gereklidir. Vücudun denge sinirlerinin uyarılmasını sağlar.

Vertigo İçin Şifalı Bitkiler

İnsanların denge merkezi kulak ve beyindir. İki merkezin zarar görmesi denge kaybı oluşturur ve vertigoya sebep olabilir. Gündelik hayatı da insan psikolojisini oldukça olumsuz etkilemektedir. Vertigo hastalığı demir eksikliği temelli oluştuysa ve kansızlık var ise bu vitaminin takviyesi yapılmalıdır. Demir içeriği bol olan ıspanak tüketimi sıklaştırılmalıdır. Kulak temelli olmuş ise, karayılan otu oldukça iyi gelmektedir. Demlenme yöntemi ile çay yapılır ve içilir. Ginkgo biloba adlı bitki de kulağın içince oluşabilecek iltihaplanmalara karşı yararlıdır.

Vertigo Testi Nedir Nasıl Yapılır?

Vertigo şikayeti ile giden hastalara ilk olarak denge hareketleri üzerinde çeşitli görsel testler uygulanır. Dengesini kurup kurmadığı gözlemlenir. Bu testler fiziksel olan ve ilk aşamada tanı koymak amaçlıdır. VNG adı verilen Videonistagmografi cihazı ile test edilir. Bu testte ise kişinin göz koordinasyonları takip edilerek belirlenmeye çalışılır. Denge ve sinir sisteminin hasar görmesini bu cihaz ile tespit etmektedirler. Baş dönmesinin kulak kaynaklı mı yoksa merkezi sinir sistemi hasarı ile mi alakalı olduğu tespit edilir.

Vertigo Tedavisi

Vertigo tedavisinde dört aşama yer alır. Tetikleyici faktörlerin yok edilmesi ilk aşamadır. Sigara, alkol, stres gibi eksenlerdir bunlar. İkinci olarak tetikleyici hareketlerden kaçınmaktır. Üçüncü egzersizlere yer vermektedir. Dördüncü olarak ise orta kulak ve ya beyin lezyonlarında operasyonlar olabilir. Vertigo rahatsızlığına takviye olarak vitamin kullanımı ön görülür. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirecek yiyeceklerin tüketimi de önemlidir.  Bol su tüketimi ve tuzlu besinlerin azaltılması da diğer uzmanlarca önerilen unsurlardır.

Yorum yapın