Hipertiroidi Belirtileri

Ahmet

Hipertiroidi olan hastalarda tiroid bezleri normal seyirden fazla çalışması sonucu oluşur. Yüksek değerlerde tiroid hormonu salgılanır. Farklı nedenlerde kan içinde bulunan tiroid hormonu artış gösterir buna da tirotoksikoz denir. Hipertiroidi olan kişilerde boğaz bölgesinde şişlik yani guatr, vücutta titremeler, avuçta kızarmalar, kaygı bozuklukları, asabiyet gibi de bunalımsal ruh halleri gözlenir.

Hipertiroidi Nedir?

Kanda bulunan tiroid miktarını artması sonucunda oluşan bir hastalık şeklidir. Tiroid bezleri normal çalışma seyrinden daha hızlı çalışır. Bu da hipertirioid hastalığına neden olur. Hipertiriodi hastalarında kilo kaybı, aşırı sinirli olmak, çarpıntı, ellerde ve ayaklar da titremeler, vücut ısısının yükselmesi, tahammülsüzlük hissi gibi genel belirtileri vardır. Hipertirodi olan kişilerin tüm organları ve vücut sistemlerinin işleyişi bu durumdan etkilenir. Gözler ve tüm duyu organlarından organlara kadar ciddi etkiler görülebilir. Bu rahatsızlık hormonsal bozuklukları da tetikler. Erkeklerin göğüs bölgelerinde büyümeler ve süt gelmesi gibi hormon bozuklukları buna örnek olabilir. Kadınlarda ve erkekler de cinsel anlamda bozulmalar ve düzensiz belirtiler etki etmeye başlar. Gebe kalma sorunu da oluşturmaktadır. Bağışıklık sistemini de etkileyen hipertirioid yaşam kalitesini düşüren hastalıklara sebep olmaktadır. Hipertirioidi gözlenen kişiler hemen tedavi sürecine başlamalıdır. Hastalık tedavi sürecinde hızla iyileşme gösterir. Çok nadir olarak bu hastalıkta cerrahi boyutta müdahaleye ihtiyaç duyulur. İlaç tedavisi uzun süreçlidir fakat etkileri hızlı görülür.

Hipertirioidi Belirtileri

Tiroid bezlerinin çok hızlı çalışması sonucunda hipertiroidi oluşur. Hipertirioidi belirtilerinde;

  • Tiroid bezlerinde büyüme sonucunda boğaz bölgesinde guatr oluşumu
  • Düzensiz nabız seyri
  • Vücut sisteminde titreme
  • Ciltte sıcaklık değerinin yüksek olması
  • Kurdeşen
  • Saç dökülmeleri
  • Aşırı hareket etme hissi
  • Kaygısal bozukluklar, sinirlilik, ruhsal çöküntüler
  • Uyku bozuklukları
  • Yorgunluk ve halsizlik hissi
  • Kaslarda güçsüzlük
  • Tuvalet ihtiyacının daha fazla olması
  • Kilo kaybı yaşanması
  • Kısırlık gözlenmektedir.

Hipertiroidi Beslenme

Hipertiroidi hastalarında hormonsal salgılar fazla çalışmaktadır. İyotsuz tuz yemek ve sigara kullanmamak en başka geliyor. Sarımsak, mantar ve brokoli gibi bağışıklık sistemini güçlendiren yiyecekler tüketilmesi oldukça etkilidir. Bağışıklık sisteminin direnci bu noktada azalacağı için takviye besinler almak hasta için tedavi yoludur. Yoğurt tüketimi ve zeytinyağı kullanımı önerilmektedir. Omega 3 besininin oldukça zengin olduğu balık tüketilmelidir. Eğer tüketim fırsatı yok ise omega 3 vitamin takviyesi yapılmalıdır. Tiroid hastaları sıvı tüketimi yaşarlar bunu da sık su tüketimi ile dengeleyebilirler. Karbonhidrat içerikli yiyeceklerden de uzak durmaya dikkat etmelidirler. Beyaz un, işlenmiş gıda kullanımı hastalık için önerilmemektedir. Tam buğday, kepek, çavdar içerikli ekmek tüketimine dikkat edilmelidir. Sebze ve meyve tüketimi, yağsız süt ve süt ürünleri, vitamin takviyesi, kırmızı et tüketimi hipertiroidi hastalarına önerilen besinlerdir. Hipertiroidi hastaları beslenme diyeti yapabilirler.

Hipertiroidi Neden Olur?

Hipertiroidi hastalarının bünyelerinde hormon üretimi düzensizdir. Kaza ve ya radyoaktif maddelerin etkisine maruz kalmış olmak tiroid bezlerine zarar vermiş olabilir. Beslenme ve iyot eksikliği bu sorunu yaratmış olabilir. Tiroid bezleri bazı sebeplerden dolayı çok hızlı çalışır ve bu da vücudun işleyişine zarar verir. Organlar, aşırı tiroid üretiminden etkilenir.

Hipertiroidi Tedavi Edilmezse Ne olur?

Tedavisi gerçekleştirilmeyen hipertiroidiler, kalp hastalıklarına, enfeksiyon kapılması yaşanır. Kalp kapakçıklarında sorun yaşanabilir, kalp yetmezliği gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Enfeksiyon sonucunda yüksek travma yaşanabilir. Ameliyat sonrasında krizler gözlenebilir ve ölüm ile sonuçlanabilir.

Hipertiroidi Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Dereotu hastalık için önerilen bitkilerin başında gelmektedir. Dereotu çay olarak tüketilir. Yarım kaşık dereotunun kaynatılması ve daha sonra tüketilmesi gerekmektedir. Oğul otu olarak da isimlendirilen melisa çayı olarak da bilinen bu bitki tiroid bezlerinin normal çalışmasını sağlar. Melisa çayı hipertiroidi oluşmasını engeller. Çay olarak demlenen bitki her gün bir bardak tüketilir. Brokoli, tiroid hormonunun üretilmesini engellemek için yardımcı olur. Brüksel lahanası, karnabahar, şalgam, alabaş, turp gibi turpgiller familyasına ait bitkilerin tüketimi önerilen diğer bitkilerdendir. Protein içerikli besinler hipertiroidiye iyi gelmektedir. Soya ürünleri, fındık, yumurta ve baklagiller gibi protein içerikli besinler tiroid hormonunu dengeler. Omega 3 içerikli besinler ve deniz ürünleri de bu hastalığın en iyi dostlarıdır.

Hipertiroidi Tedavisi Nasıl Olur?

Hipertiroidi tedavisinde 3 yöntem uygulanır. İlaç tedavisi, radyoaktif iyot tedavisi ve cerrahi müdahale ile tedavi yöntemi. İlaç tedavisinde, tiroid bezlerinin yavaş çalışmasını sağlayan ilaçlar kullanılır. Tionamid ilaçlar olarak adlandırılır bu ilaçlar. Beta bloker ilaçlar, taşikardi, Hiperaktivite gibi nedenlerin ortadan kalkmasını sağlar. Hastalık teşhis edilene kadar hastalık kontrol altına alınır. Bu esnada bu ilaçlar kullanılır. Radyoaktif iyot tedavisi uygulanan hastalarda, tiroid bezinin küçülmesi sağlanır. Cerrahi müdahale yöntemlerinde ise tiroid bezlerinin bir kısmı ya da yarısı alınır. Tedavi yöntemlerinde ilaç tedavileri yan etki gösterebilmektedir. Radyoaktif iyot tedavi yöntemleri ise, hem daha kesin sonuçlar vermekte hem de yan etkileri daha az. Cerrahi müdahale yöntemi ise en son tercih edilen yöntemdir.

Yorum yapın