Verem Belirtileri

Ahmet

Verem (Tuberculosis-Tüberküloz) Nedir: Verem, “Mikobakteryum Tüberküloz” isimli bakterinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Bu yüzden diğer halk arasındaki ismi de tüberkülozdur. Verem doğrudan vücutta akciğerleri etkiler. Bazen az da olsa vücudun başka kısımlarını da etkilediği görülür. Verem, verem hastası insandan hava yolu ile başka insanlara bulaşır. Verem, ortaya çıktığı anda tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. İlerlemiş vakalarda ölüm oranları yüzde 50’nin üzerindedir. Diğer hastalıklarla karşılaştırdığımızda, dünya üzerindeki en yüksek 2. ölüm oranına sahip hastalıktır. Verem, her açıdan ciddi bir hastalıktır.

Verem, bilindiği formu ile iki çeşittir. Latent tüberküloz ve aktif tüberküloz olarak ikiye ayrılırlar. Laten tüberküloz bakterileri, vücutta inaktif bir şekilde yer alır. Herhangi bir belirti ya da bulaşıcılık göstermez. Fakat, bazı etmenlere göre vücutta aktif olabilmektedir.

Aktif Tüberküloz ise, adından da anlaşılacağı gibi belirtiler ve bulaşıcılığı son derece yüksek olan bildiğimiz verem hastalığıdır. Dünyada yaşayan her 3 insandan 1’inde latent tüberküloz enfeksiyonu olduğuna inanılıyor. Fakat ortaya çıkma oranının yüzde 10 civarında olması hastalığın anlaşılmasını güç kılıyor.

Verem tedavileri çoğu zaman ilaç ve beslenme takviyesi şeklinde olur. Verem hastaları, veremi önlemek için uzun bir dönem boyunca antibiyotik tedavisi uygulamaktadırlar. Fakat, antibiyotik direnci oluşmaması için de belli bir zaman aralığında ara vermek zorundadırlar.

Veremin Sebepleri Nelerdir ?
Verem hastalığına, mikobakteriyum tüberküloz isimli bakteri sebep olur. Veren çok kolay ve hızlı yayılabilen bir hastalıktır. Verem hastaları; öksürük, konuşma, burun çekme, ya da gülme gibi aktivitelerle farkında olmadan verem bulaştırabilirler. Verem bulaşıcıdır fakat vereme yakalanmak zordur. Yabancı bir insandan verem bulaşması ihtimali her zaman düşüktür. Genelde verem yakındaki insanlardan, iş arkadaşlarından ya da beraber yaşanılan insanlardan daha sık bulaşmaktadır. Çoğu veremli hastanın bulaşıcılığı, tedaviye başladıktan en geç 2 hafta sonra sona ermektedir.

Kimler Verem Riski Altında
Verem akciğerleri doğrudan etkilediği için, kişi veremden korunmak istiyorsa kendi akciğerlerine iyi bakmalıdır. Sigara içen insanlardaki vereme yakalanma yüzdesi, içmeyen insanlara göre yüzde 20 daha fazladır. Herkes vereme zor da olsa yakalanabilir. Fakat bazı bağışıklık sistemini güçsüz kılan hastalıklardan müzdarip olan insanlar, daha kolay vereme yakalanabilmektedirler.

  • HIV / AIDS : virüsü taşıyan kişiler vereme daha kolay yakalanmaktadırlar. Çünkü bu hastalıklar başlı başına bağışıklı sistemini güçsüz duruma düşürmektedirler.
  • Diyabet
  • Bazı böbrek hastalıkları
  • Kanser türleri
  • Kemoterapi almak
  • Organ naklini engelleyen ilaçlar kullanmak
  • Kötü beslenmek
  • Çok genç ya da aşırı yaşlı olmak

Gibi durumlarda olan kişiler, verem hastalığına daha kolay yakalanmaktadırlar. Bu yüzden bu grupta yer alan kişilerin verem için daha dikkatli olması, verem belirtilerine benzer şeylerle karşılaştıklarında acil olarak sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerekir.

Verem Belirtileri
Yaygın olarak görülen verem belirtileri şunlardır :

  • 3 haftadan fazladır devam eden öksürük
  • Öksürükle birlikte gelen kan
  • İstemsiz kilo kaybı
  • Halsizlik, yorgunluk
  • Ateş
  • Gece terlemesi
  • İştah kaybı

Verem ayrıca vücudun böbreklerini, omurgayı ya da beyni etkileyebilir. Akciğerlerin dışında oluşan verem, vücudun çeşitli yerlerinde görülebilmektedir.

Verem Tedavisi Ne kadar Sürer ?
Verem tedavisinde kullanılan tedavi yöntemi, ilaç tedavisidir. Fakat bu ilaç tedavisi, diğer enfeksiyonlarda uygulanan yöntemlerden daha uzun ve meşakatlı iştir. Verem tedavisinde, verem hastası en az 6 aydan 9 aya kadar antibiyotik almak zorundadır. Tam tedavinin zamanı ya da uygulaması yaş, sağlık durumu, ilaca karşı bağışıklık, veremin türü ve verem vücutta meydana geldiği yere bağlı olarak değişir.

  • Göğüs ağrısı, nefes alıp verirken ağrı ya da öksürürken ağrı hissi.

Son araştırmalar göstermiştir ki, daha kısa zamanlı tedaviler (9 aylık tedavi yerine 4 aylık tedavi), uygun kombine edilmiş ilaç tedavileri ile vücuttaki latent tüberkülozun, aktif tüberküloza dönüşmesini daha çok engellemiştir.

Verem Tedavisinde Beslenme
Verem tedavisinin başarılı olabilmesi için, ilaç tedavisinin yanında temiz bir beslenme de gereklidir. Herkesin bildiği belli başlı beslenme kuralları, verem tedavisinde de geçerlidir. Bağışıklık sistemini zayıflatan gıdalar tüketmek yerine, mümkünse doğal ve organik ürünler tercih edilmelidir. Hayvansal yağlardan ve margarinlerden uzak durulmalı, onların yerine çok daha sağlıklı olan zeytinyağı tüketilmelidir. Et, süt, yumurta bazlı proteinler ihmal edilmemeli, un, şeker, yağ gibi vücut direncini zayıf düşüreceki işlenmiş gıdalardan uzak durulmalıdır. Yoğurt, peynir, sirke, kefir gibi bağırsak florasını düzenleyen yararlı besinler tüketilmeli ve stressten olabildiğince uzak durulmalıdır.

Verem Öldürür mü?
Eski zamanlarda, modern tıp bu kadar gelişmemişken, veremin tedavisi henüz yoktu ve ilk ortaya çıktığı andan itibaren milyonlarca insan verem yüzünden hayatını kaybetmişti. Fakat günümüzde, teknoloji ile doğru orantılı olarak artan tıp olanakları, bir çok hastalığa çare olduğu gibi, ortaya çıkmasının da önüne geçiyor.

Veremin tedavisi mümkündür ve hastalığın ne zaman başladığı – ne durumda olduğu çok önemlidir. Bütün bunların ışığında, tedavi uygulanarak engellenebilir. Fakat bazen geç teşhis durumunda ölüm kaçınılmazdır. Özellikle bu durum, veremin vücutta nerede meydana geldiğiyle ve ne süredir etkili olduğuyla doğrudan alakalıdır. Unutulmamalıdır ki, verem öldürücü bir hastalıktır. Ve hala dünyada kanserden sonra en ölümcül vakaya sebep olan 2. hastalıktır. Bu yüzden belirtileri iyi anlaşılmalı ve şüphelenilen bir durum oluştuğunda acilen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Verem Testi
Verem testi denilen durum, verem savaş dispanserlerinde yer alan PPD testidir. Uygulaması; tüberküloz mikrobu taşıyıp taşımadığı bilinmeyen kişinin ön koluna PPD maddesi enjekte edilir. Aşağı yukarı 3 gün sonra tekrar muayene edilen bu kişinin kolu, eğer 5 mm ve üzerinde bir durumda şiştiyse test pozitif kabul edilir. Peki bunun anlamı nedir? PPD testinin pozitif çıkması, kişinin daha önce tüberküloz mikrobuyla karşılaştığı ya da hala vücudunda bu mikrobu taşıdığı anlamına gelir. Verem yani tüberküloz, vücuda girdiği zaman yıllarca kendini gizleyebilir fakat hücre içinde canlı olarak kendini sürdürebilir. Bağışıklık sistemi zayıfladığı anda da kendini aktif hale getirebilir.

Verem Tedavisi
Verem tedavisi, genellikle ilaç tedavisi olarak uygulanır. Fakat veremin ilaç tedavisi, diğer hastalıkların tedavisi kadar kısa süreli değildir. Antibiyotik kullanımı 4 aydan 9 aya kadar sürdürülmektedir.

Tedavinin uygulanma şeklinde ve yönteminde, kişinin yaşı, kilosu, bağışıklık sisteminin durumu, diğer hastalıklarla olan alakası, veremle geçirdiği bir hastalık veya nüks etmiş verem hastalığı gibi durumlar ele alınır. Bunun sonucunda uzman doktor tarafından bir ilaç tedavisi başlatılır. Bu ilaçlar genellikle antibiyotik muhteviyatlı ilaçlardır. Veremin vücutta meydana geldiği yer ile alakalı olarak seçilirler ve kullanılmaya başlar başlamaz verem bakterileriyle mücadele etmeye başlarlar.

Bu tedaviler uzun süreli tedaviler olduğu için, tedavi esnasında doktorunuz sık sık size, kullandığınız ilaçlara karşı hassasiyetinizi ölçen testler yapabilir. Gerekli görülen yerde tedaviye ara verebilir. Bu durum genellikle antibiyotik direnci ile karşılaşılan hastalarda meydana gelir.

En Çok Kullanılan Verem İlaçları
Kullanılan ilaç tipleri, hastalığın durumuna göre ve doktorunuz belirlediği yöntemlere göre değişmekte birlikte aşağıdaki ilaçları içerebilir :

  • Izoniazid
  • Rifampin (Rifadin, Rimactane)
  • Ethambutol (Myambutol)
  • Pyrazinamide

İlaç Tedavisindeki Yan Etkiler
Her ne kadar çok sık görülmese de, hastalarda tedaviden kaynaklı bazı yan etkilerin meydana geldiği rapor edilmiştir. Verem tedavileri, içerikleri nedeniyle bir hayli uzun tedavilerdir. Hem fiziksel hem de mental anlamda dayanıklık ve iyi bir beslenme gerektirir. Bunlar tam anlamıyla sağlanamazsa aşağıdaki yan etkiler meydana gelebilir. Eğer verem tedavisi görüyorsanız, aşağıdaki gibi bir ya da bir kaç durumla karşı karşıya kaldıysanız, doktorunuza başvurmanız şiddetle tavsiye edilir. Bu durumlar :

  • Şiddetli bulantı ve kusma
  • İştah kaybı
  • Cildin giderek sarıya dönmesi ve soluk beniz
  • Koyu idrar atımı
  • Sebebi olmadığı halde 3 gün veya daha uzun süren ve sürekli ateş hali

Yorum yapın