Vajinal Mantar Belirtileri

Ahmet

Vajinal mantar, kadınlarda çok sık rastlanan, yıllık dünyanın her ülkesinde toplam 10 milyon kadını etkileyen bir vajinal bozukluktur. 3 çeşit vajinal etki yoluyla oluşurlar. Bunlar; bakteriler, trikomonas parazitleri ve mantarlardır. Bu hastalığa neden olan sebep yüzde 75’lere oranı ile vulvovajinal candida mantarıdır.

Vajinal mantar enfeksiyonunun bir numaralı semptomu, vajinada oluşan çok şiddetli kaşıntıdır. Bununla beraber yanma, idrarda bozukluk ve ağrı veya alt karın kısmında ağrı da meydana gelebilmektedir. Vajinal mantar enfeksiyonunun tedavisinde mantar karşıtı ve mantar oluşumunu önleyen ilaçlar kulllanılır. Bununla birlikte; görülen vajinal semptomları önleyen bazı bitkisel yollar ve tavsiyeler de mevcuttur.

Vajinal mantar bozukluğu, kadına, erkekten cinsel yol vasıtasıyla da bulaşabilmektedr. Fakat altında yatan sebepler çoğu zaman farklıdır. Çünkü vajinal mantar bozukluğu cinsel hayatı olmayan kadınlarda da görülmektedir. Çoğunlukla; kişisel hijyen kurallarına riayet etmemek, aşırı antibiyotik kullanmak, vücut direncinin düşük olması, hamilelik, diyabet ve bazı ağız yoluyla bulaşan bakteriler vasıtasıyla oluşmaktadır.

Yaşayan her kadının, neredeyse tüm hayatı boyunca en az 2 kere karşılaştığı bu hastalık için alınması gereken bazı önlemler vardır. Bu hastalık genel olarak mantarlardan kaynaklandığı için, en başta mantarın üremesini engellemek, alınacak ilk önlemlerdir. Bu engelleme de, temizlik ve hijyen kurallarını uygulama, vajinal bölgeye uygun kıyafetler giyme ve vajinal dokuyu bozacak olan ürünler kullanmama (sabun, sprey, pudra vb.) vasıtasıyla yapılır.

Vajinal Mantar Belirtileri
Aşağıda yer alan vajinal mantar belirtileri çoğu zaman her kadında ortaktır ve kolayca anlaşılabilmektedir :

  • Vajinanın olağan kalınlığında meydana gelen bir fonksiyon bozukluğu
  • Vajinada kokusuz ve beyazımsı-grimsi bir renk
  • Vajinal bölgede ve genital bölgede çok yoğun kaşıntı
  • Rahatsızlık hissi ve yanma
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı ya da yanma
  • İdrar atımı sırasında yanma ya da acı hissi
  • Vajinada ya da vulvada kızarıklık

Gibi belirtiler en sık olarak görülen belirtilerdir.

Vajinal Mantar Neden oluşur ve Sebepleri Nelerdir ? 
Vajina yapısında; mantar, küf, kandida ya da bakteriler dengeli bir biçimde bulunurlar. Bazı yararlı bakterilerin ürettiği asit, bu mantarların dengelenmesini ve çoğalarak herhangi bir hastalığa sebep olmasını önler. Bu denge yitirilip, herhangi bir nedenden ötürü kaybedildiğinde; aşırı derecede mantar üretiminden ötürü Vajinal Mantar Enfeksiyonu meydana gelir. Fazlalaşan mantar, vajinada yoğun bir kaşıntı yaratır. Bu dengenin kaybolmasına neden olup, hastalığa yol açan bazı belli başlı nedenler şunlardır :

  • Vajinanın PH değerini aşırı derecede etkileyen (artan ya da azaltan) seviyede antibiyotik kullanımı
  • Hamilelik
  • Konrol altına alınamamış şeker hastalığı
  • Zayıf bağışıklık sistemi
  • Östrojen seviyesini arttıran hormon tedavisi
  • Ağız yoluyla alınan bazı ilaçlar

Vajinal Mantar Tedavisinde Sirke
Halk arasında vajinal mantarı vücuttan atmak ve temizlemek için en çok bilinen ve uygulanan yöntem; sirkeli suyla temizlik yöntemidir. Bu yöntem, sirkeli su ile vajinanın yıkanmasıdır. Vajinal mantar bozukluğu kişi bu yöntemi şöyle uygulamalıdır : 1 litre suya 1 çay bardağı sirke eklenir ve karıştırılır. Bu kür, her tuvaletten vajinayı temizlemek için kullanılır. Elma ve üzüm sirkesi kullanılabilir. Sirke, içerdiği kuvvetli doğal asitlerle oluşan mantarı vücuttan atabilir ya da temizleyebilir.

Vajinal Mantar Tedavisinde İbrahim Saraçoğlu Tavsiyeleri
İbrahim Saraçoğlu, vajinal mantar tedavisi için soğan suyu kürünü önermektedir. Soğan suyu kürünün hazırlanışı :

Bir tane beyaz soğan 4’e bölünür. 2 su bardağı su ile bir kabın içinde en az 5 dakika olmak üzere kaynatılır. Oluşan bu karışım süzülerek, öğlen 1 ve akşam 1 bardak olmak üzere günde 2 bardak olarak içilir. Bu kür en fazla 15 gün boyunca uygulanmalıdır. Eğer adet döneminin bitişinden 1 hafta sonra içmeye başlanırsa, daha çok etkisi görülür.

Vajinal Mantar Bozukluğu Nasıl Önlenir ?

  1. Vajinal bölge temiz tutulmalıdır. Hafif ve kokusuz sabun kullanılmalı ve çok iyi durulanmalıdır.
  2. Tuvaletten sonra vajinanın hijyenize edildiğinden emin olunmalıdır. Bazen anüs kısmında meydana gelen bakteriler, vajinal bölgeye sıçrayabilmektedir.
  3. İç çamaşırlarınız size genital bölgenizi temiz tutmanız konusunda yardımcıdır. Bu iç çamaşırları, nemli ve ıslak tutulmamalı ve hijyen kurallarına dikkatle uyulmalıdır.
  4. Aşırı dar elbise, aşırı dar kıyafet ya da dar iç çamaşırı giyilmemelidir. Çünkü bu kıyafetler genital bölgedeki ısıyı ve nemi arttırarak, mantar oluşumuna sebebiyet verirler.
  5. Ped ve tamponlar sıklıkla değiştirilmelidir. Bunlar yapıları itibariyla mantar oluşumuna sebep olabilmektedirler.
  6. Vajinal bölgeye herhangi bir pudra, parfum ya da deodorant özlü tampon temas ettirilmemelidir.

Vajinal Mantar Tedavisinde Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Vajinal mantar tedavisinde ya da önlemede işe yarayabilen belli başlı bazı bitkisel tedavi yöntemleri-tavsiyeleri mevcuttur.

  1. Düzenli olarak yoğurt yemek ve yoğurdun suyunu içmek
  2. Üst kısımda da bahsedilen sirke ve üzüm sirkesi yöntemi
  3. Papatya çayı özü
  4. Defne yaprağı
  5. Karahindiba yaprağı
  6. Demirhindi çağı
  7. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi açısından : ekinezya, sarımsak, zerdeçal, adaçayı veya kekik çay

Fakat bilinmelidir ki; doktor kontrolü olmadan yapılan her uygulama eksik ve yanlış olabilmektedir. Vajinal mantar bozukluğu, yapısı ile tekrar nüks etmeye çok yatkın bir bozukluktur. Bu yüzden doktor eşlinde, kontrollü bir şekilde tedavi edilmelidir.

Vajinal Mantar İlaçları
Vajinal mantar enfeksiyonu tedavisinde, mantar oluşumunu ve çoğalmasını engelleyen antibiyotik tedavileri mevcuttur. Bu tedaviler; vajinal kremler, tabletler ya da haplar şeklinde olabilmektedir. Bu tedavilerin ve ilaçların kullanımı hastalığın belirtilerine göre belirlenmektedir ve bu ilaçların kullanımı, mantarın yayıldığı dokuların alanına göre değişmektedir. Çoğu tedavi normal olarak 1 ila 3 gün arasındadır. Tekrarlayan durumlarda ise tedaviler daha uzun süreli olabilmektedir. Bu durumda kullanılan, bilinen bazı antibiyotik isimleri ; Gyne-Lotrimin, Mycelex, Micatin, Monistat, Terzol ve türevleridir.

Vajinal Mantar Tedavisi
Vajinal mantar tedavisinde doktor kontrolünde uygulanacak olan tedaviler mevcuttur. Aşağıda yer alan tedavi şekilleri, hafif dereceli vajina mantarı enfeksiyonu sonucu uygulanır, yöntemleri basittir ve fazla komplike değillerdir.

  1. Vajina içi tedavisi : butoconazole, clotrimazole, miconazole, nystain, tioconazole, terconazole. Bu vajinal mantar antibiyotikler, vajinaya dışardan enjekte edilerek kullanılırlar. Bu vajina içi tedaviler 3 günden 7 güne kadar süren bir tedavi süreci gerektirir. Bu sürecin sonunda vücut bu hastalıktan tamamen kurtulmuş olur.
  2. Hamilelikteki tedavisi, vajinada bulunan kandida mantarı clotrimazole veya nystatin ile yine vajinaya enjekte yoluyla tedavi edilir. Hamilelikteki tedavisi en az 7 gündür.
  3. Ağız yoluyla tedavi : fluconazole, tek doz olarak kullanılır.

Komplike olmuş, ilerlemiş ya da nüks etmiş vajinal mantar enfeksiyonunu tedavisin yukarıdaki uygulamalardan biraz daha farklıdır. Bu tedaviler; süresi uzun ve sürekli kontrol altında tutulması gereken tedavilerdir :

  1. Uzun Süreli Vajinal Terapi : Tedavi uygulaması, azol adı verilen bir ilaç türünün 14 gün ve daha fazlası şeklinde vajinaya uygulaması ile olur. Tedavi genellikle; vajinal krem, merhem veya tablet desteğiyle sürdürülür. Tedavi sonunda vajinal yapı, sağlıklı forma kavuşturulur.
  2. Çok Dozlu ve Ağız Yollu İlaç Tedavisi : Hamile kadınları kapsamayan ağız yollu fluconazole tedavisidir. Bu antibiyotik ve 2 ya da 3 doz, ağız yoluyla alınır.
  3. Hamileler İçin Uzun Süreli Tedavi : Nüks etmiş vajinal mantar enfeksiyonları için, doktorunuz mantar büyümesini ve gelecekteki enfeksiyonları önlemek için ilaç rutini önerebilir. Mantar enfeksiyonu, tedavi yoluyla temizlendikten sonra terapi devam eder. 14 gün civarı sürmektedir.

Vajinal Mantar Enfeksiyonunun Nüks Etmesi
Çok sık görülmese de vajinal mantar enfeksiyonunun nüksetmesi görülmektedir. Daha önceden tecrübeli olan hastalar, çoğunlukla kendi tedavileri ve önlemlerini uygulayarak bunun önüne geçebilmektedirler.

Yorum yapın