Soğuk Algınlığı Belirtileri

Ahmet

Soğuk Algınlığı Nedir: Ağız yoluyla bulaşan virüslerin neden olduğu hastalığa soğuk algınlığı denir. 200’den fazla tipi olan bu virüslerin en yaygın olanı, ağız yoluyla bula şanıdır. Bu virüsler, gribe yol açan virüslerle aynı formda yer almaktadırlar.

Soğuk algınlığı, dünya çapında en fazla insanın geçirdiği bir hastalıktır. Her yıl yaklaşık 1 milyar insan soğuk algınlığı için doktora başvurmaktadır. Bu hastalık yapısı itibariyle, milyonlarca insanı işinden ve okulundan 3 ila 10 gün süreyle alıkoymaktadır.

Belirtileri ve semptomları, maruz kalındıktan 2 gün içinde kendini göstermeye başlar. Belirtileri; öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, sürekli burun çekme, baş ağrısı ve ateştir. Genellikle 10 gün içerisinde geçen basit formlu bir hastalıktır.

Soğuk algınlığı, griple çok benzemektedir. Özellikle belirtileri tıpatıp aynıdır fakat gripte burun akıntısı biraz daha az olabilmektedir. Fakat gribin aksine, soğuk algınlığının bir aşısı ya da önlemi yoktur. Soğuk algınlığından bilinen en iyi korunma yöntemi, elleri sık sık yıkamak ve dışarıdayken kirli ortamlardan uzak durmaktır.

Çok basit yapılı olduğu için çok kolayca bulaşan soğuk algınlığı, vücudun en hassas yerlerinden olan üst solunum yollarını etkiler. Bunun için insanlar arasında çok çabuk yayılan bir hastalıktır.

Soğuk Algınlığı Belirtileri
Soğuk algınlığı, üst solunum yollarını etkilediği için, etkileri de üst solunum yollarında meydana gelir. Gripten ayırt etmek zor olsa da soğuk algınlığı, gribe nazaran daha kolay atlatılır. Klinik olarak belirlenen bazı belirtileri mevcuttur. Bunlar;

  • Boğaz kuruması
  • Boğaz ağrısı
  • Öksürük
  • Hafif derecede ateş
  • Hırıltılı ses
  • Burun tıkanması ve akıntısı
  • Hafif derecede baş ağrısı

Nadir de olsa kayıt altına alınmış belirtiler:

  • Kas ağrıları
  • Titreme
  • Pembeye kaçan göz rengi
  • Güçsüzlük
  • İştahta azalma

Bütün bu belirtilerin yanında, soğuk algınlığı virüsünden etkilenmesine rağmen, hiç bir belirti göstermeyen insanların oranı da yüzde 25’lere varmaktadır. Bu durum, hastaların bağışıklık sistemlerine göre değişmektedir.

Soğuk Algınlığı Nasıl Yayılır ?
Genellikle, soğuk algınlığı geçiren hasta, bu hastalıktan tam anlamıyla kurtulana kadar, hastalığı başka insanlara bulaştırabilir. Bu süre de, ortalama 2 hafta civarındadır. Bu hastalık aşağıdaki şekillerde bulaşabilir:

  • Enfeksiyon bulunan objelere ya da yüzeylere dokunmak ve daha sonra ağız, yüz ya da buruna temas etmek.
  • Soğuk algınlığı geçiren birine temas etmek.
  • Soğuk algınlığı geçiren insanlarla aynı ortamda bulunmak da hastalığın yayılaması için yeterli sebeptir. Çünkü, soğuk algınlığı hava yoluyla bulaşan, basit formlu bir hastalıktır.

Soğuk algınlığı, özellikle okul çağındaki çocuklarda çok kolay bir şekilde yayılır. Neden olduğu bilinmese de kış döneminde yayılması çok daha sık görülmektedir.

Soğuk Algınlığını Nasıl Önleyebilirim ?

  • Yemeklerden önce, dışarıdan eve geldiğinizde, hastane ortamından ya da hasta bulunan bir yerden çıktığınızda eller düzenli olarak mutlaka yıkamanmalıdır.
  • Öksürük, burun akıntısı ya da burun silme gibi hassas durumlar, mutlak suretle kuru bir mendile yapılmalıdır. Bu sayede dışarıdaki virüslerden de korunmuş olunur.
  • Kişisel alan temizliğinin ve kıyafetlerin hijyenik temizliğinin düzenli olarak yapılması.
  • Başkasının kişisel eşyalarına dokunmamak, onlardan herhangi bir şey yiyip, içmemek ( bardak, tabak, çatal vb. )
  • Bazı araştırmalara göre, bol miktarda C vitamini ve sarımsak tüketmek, soğuk algınlığını yüzde 40 önlemektedir.

Soğuk Algınlığının Yol Açtığı Bazı Hastalıklar
Soğuk algınlığı, her ne kadar basit formlu bir hastalık olsa da, tam olarak tedavi altına alınmadığı takdirde tekrar nüksetmesi kaçınılmaz olan ve daha ileri durumlarda başka hastalıklara dönüşen bir hastalıktır. Bu hastalıklar;

  • Akut bronşit
  • Zatürre
  • Bakteriyal kronik sinuzit

gibi hastalıklardır.

Soğuk Algınlığı Kaç Gün Sürer ?
Soğuk algınlığı, tedavi altına alındığından 3 ila 7 gün içerisinde geçmektedir. Fakat bu durum kişinin bağışıklık sistemine göre değişebilmektedir. Burada önemli olan diğer ayrıntı ise, hastanın tedavi süresince yeterince dinlenebilmesi, ilaçlarını aksatmadan ve düzenli olarak alabilmesi ve beslenmesine aynı şekilde dikkat etmesi gerekmektedir.

Soğuk Algınlığına Ne İyi Gelir ?
Soğuk algınlığı hastalığına iyi gelen bir çok bitki vardır. Bunların başında ekinezya, adaçayı, nane-limon, tarçın, ıhlamur, zencefil gelmektedir. Günümüzde, çok yaygın olarak tüketilen bu bitkiler, aynı zamanda soğuk algınlığına da iyi gelmektedirler.

Soğuk Algınlığı İçin İlaç Tavsiyesi
Genellikle, halk arasında soğuk algınlığı meydana geldiği zaman kullanılan bir takım ilaçlar mevcuttur. Bunlar; theraFlu, benical, tylolhot, nurofen cold gibi ilaçlardır. Fakat, unutulmamalıdır ki, bu ilaçların kolay erişilebilir olması veya tedavi için birebir olması kontrolsüz kullanılması anlamına gelmemektedir. Her ne kadar bilinçsizce kullanılmasına rağmen çok zararlı olmasalar da, doktor tavsiyesi ve gözetiminde kullanılmaları, hem sağlığınız hem de hastalığınızın seyri açısından önemlidir.

Soğuk Algınlığı İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Basit formlu hastalık olduğu için, soğuk algınlığı halk arasında genellikle bitkisel yöntemlerle tedavi edilmektedir. Bazı yöntemler şu şekildedir :

  1. 1 çay kaşığı toz zencefil ve 1 çay kaşığı toz zerdeçalı, 1 tatlı kaşığı bal ile karıştırarak macun kıvamına getirip, sabah akşam yemek, soğuk algınlığına karşı iyi gelmektedir.
  2. 3 yemek kaşığı ada çayını, kaynar bir bardak sütün içerisine koyup, 10 dakika bekledikten sonra içilmelidir.
  3. Kaynamakta olan suyun içine, bir kaç parça kabuk tarçın atarak, çay gibi demlenip içilmesi soğuk algınlığına ve diğer üst solunum yolları enfeksiyonlarına iyi gelmektedir.
  4. Kaynayan bir bardak suyun içerisine 2 yemek kaşığı meyan kökü ekleyerek, çay gibi demlenir. Daha sonra 20 dakika dinlendirildikten sonra içilir içilir.

Ayrıca soğuk algınlığına başlı başına iyi gelen bazı bitkiler; zencefil, ıhlamur, kuşburnu, toz tarçın, karanfil, ada-çayı, ekinezya çayı, arı poleni gibi her aktarda rahatça bulunabilecek bitkilerdir.

Soğuk Algınlığı Tedavisi
Vücut, bir takım virüslere ve bakterilere maruz kaldığı zaman, bunlara karşı sürekli bir mücadele içine girer. Bu mücadelenin sonucunda çok aşırı miktarda sıvı kaybı meydana gelir. Bu yüzden, soğuk algınlığına yakalanmış insan, ilk iş olarak bol miktarda su tüketmelidir.

Çoğu antiviral ve antibiyotik ilaç tedavisi, soğuk algınlığına karşı etkisiz olduğu bilinmelidir. Soğuk algınlığı normal olarak en fazla 10 gün sürer. Fakat bazı belirtiler 3 haftadan daha fazla şekilde sürebilmektedir.

Açık bir şekilde tedavisi ya da gerçek bir iyileştirme kürü olmayan soğuk algınlığını gidermek için bazı takip edilmesi gereken adımlar vardır. Bu adımlar, soğuk algınlığını hafifletmektedir.

  1. Sağlıklı ve yararlı sıvılar alınmalıdır. Bu sayede vücudun hidrasyon dengesi sağlanmış olur. Yani böbreklerdeki su miktarı belli bir seviyenin üzerinde tutulmuş olur. Dehidrasyon durumunda kalmak ise aşırı yorgun hissettirebilir.
  2. Yeterli seviyede dinlenmek ve uyumak. Dinlenmek, soğuk algınlığında yapılması elzem olan en önemli şeydir. Çünkü vücudun bağışıklık sistemi, ancak uyku durumunda virüslere karşı savunma yapmaktadır.
  3. Aspirin, parasetamol içeren ağrı kesiciler ya da ateş düşürücü ilaçlar kullanılması.

Gibi durumlar, soğuk algınlığını azalt maktadırlar.

Yorum yapın