Uykusuzluk Belirtileri

Ahmet

Uykusuzluk Belirtileri: Uykusuzluk günümüzde oldukça yaygın olan ve değişik sebeplerden kaynaklanabilen bir durumdur. Genellikle psikolojik ya da ilaçların yan etkilerinden kaynaklanabilmektedir. Aşağıda uykusuzluğun temel belirtileri verilmiştir ve bu belirtilerin  hepsi ya da sadece bir kaçı görülebilmektedir.

  • Uykuya dalarken zorlanma
  • Geceleri yatakta dönüp durma fakat uyumama
  • Uyuduktan kısa bir süre içerisinde uyanma
  • Anksiyete, sinirlilik durumlarının görülmesi
  • Hafıza problemlerinin yaşanması
  • Küçük çaplı kazaların olması
  • Fazla baş ağrısının neden olduğu sinirlenmeler
  • Anksiyetenin uzun süreli olması
  • 30 dakikadan fazla sürede uykuya dalabilme
  • Yukarıdaki belirtilerin devamlı olarak görülmesi

Ayrıca normal bünyeye sahip bir kişinin günlük olarak en az 6 saat uyuması gereklidir ve bu saatten az uyuyan kişilerde uykusuzluk probleminin varlığından söz edilebilmektedir.

Uykusuzluk Nasıl Giderilir? Uykusuzluk İçin Şifalı Bitkiler Nelerdir?
Uykusuzluğunun en belirgin olan sebepleri sindirim sisteminin düzensiz çalışması ve bundan kaynaklanan hastalıklar, kişinin yattığı odanın uyku için uygun olmaması, yanlış yatış pozisyonları ve kişinin yaşadığı bir takım sağlık problemleri olabilmektedir.

Sindirim sisteminden kaynaklanan uykusuzluk problemlerini çözmek için ılık  bir süt çözüm olabilmektedir çünkü vücudun rahatlamasını sağlar. Ayrıca öğünlerin uygun saatlerde yenilmesi de uygun bir seçenek olabilmektedir. Kişinin yatmaya yakın yemeği fazla kaçırması kişinin midesini olumsuz yönde etkiler ve bu da mide hastalıklarına davetiye çıkarabilmektedir. Dolayısıyla hafif ve sağlıklı şekilde beslenmek bu yüzden kaynaklanan hastalıkların giderilmesinde oldukça etkili olan bir yöntemdir.

Uyunulan yerin etrafında ne olduğu ve nasıl ışıklandırıldığı da uykusuzluğu tetikleyebilecek nedenlerden olmaktadır. Dolayısıyla uyku sırasında karanlık bir ortamda olmak ve çevrede radyasyon yayan cihazların bulunmaması bu konu da oldukça önemlidir.

Yatış pozisyonun doğru olması da midenin ve kalbin rahat bir şekilde çalışmasına yardımcı olur ve çoğu uyku problemini de ortadan kaldırır. Uygun olan yatış pozisyonları ise sırt üstü ya da sağına dönük ve anne karnındaki pozisyonda uyumasıdır.

Sağlık problemlerinden kaynaklanan uykusuzluk problemleri için ise genellikle ilaç tedavisi uygulanmaktadır . Bu durum kandaki Kortizol miktarının fazla olmasından kaynaklanır ve bu durumda kişinin kilo alması da söz konusu olabilmektedir. Bunun tedavisi için ise uyku saatlerinin düzenli olması gerekmektedir ve bu da ancak uygun saatler arasında uyumakla mümkün olabilmektedir.

Uykusuzluk İçin Şifalı Bitkiler Nelerdir?
Uykusuzluk problemi için vücudu rahatlatıcı ve dinlendirici bitkilerin tüketilmesi gerekmektedir. Bu bitkiler arasında sarı kantaron, kimyon, anason, karanfil bulunmaktadır. Bu bitkilerden yapılan çaylar uyku problemlerini gidermede oldukça etkili olmaktadır. Aşağıda bu çayın nasıl yapılması gerektiği verilmiştir;

Yarım litre su kaynatılır ve içine  10 gram sarı kantaron, 5 gram kara kimyon, ve bir tutam da kuru papatya eklenir. Bu çay beş dakika boyunca dinlendirilmelidir. Günlük olarak 2 defa içilmesi önerilmektedir.

Uykusuzluk Zararları
Kişinin uygun saatler içerisinde uyumaması ve bu durumun devamlı olarak devam etmesi uykusuzluğun sürekli hale gelmesine neden olmaktadır. BU durumda ise depresyon, şeker hastalığı , felç, kalp rahatsızlıkları ve hatta kanser ihtimallerinin de attığı gözlemlenmiştir. Dolayısıyla hastalıkların artması için oldukça büyük bir etken olarak görülmektedir. Aynı zamanda kişinin düzensiz beslenmesine yol açar ve bu durumda obezite gibi ciddi kilo problemlerine de neden olabilmektedir. Kişinin devamlı olarak halsiz görünmesi de yol açabilen bir durum olarak bilinmektedir.

Uykusuzluk Hastalıkları Nelerdir?
Uykusuzluğa neden olan bir çok hastalık bulunmaktadır ve uykusuzluğun neden olduğu da bir çok hastalık vardır. Öncelikle uykusuzluğa neden olan hastalıklara bakarsak genellikle kronik uykusuzluk ve psikolojik nedenlerden kaynaklanan uykusuzluk problemleri bulunmaktadır. Kronik olarak görülen uykusuzluk probleminde; Psikofizyolojik olan çeşidi kaygıdan kaynaklanan bir durumdur. Kronik uykusuzluğun diğer bir çeşidi ise Polisomnografik olan uyku bozukluğudur ve bunun nedeni uykunun normal şekilde gerçekleşmemesidir. İdiopatik olan uyku bozukluğu ise ömür boyu devam eden bir uyku bozukluğudur. Kronik uyku bozukluğu genellikle tedavisi oldukça zor olan ciddi bir uyku bozukluğu çeşididir.

Psikolojik nedenlerden kaynaklanan uyku bozukluğu ise genellikle kişinin yaşadığı bir takım sosyal çevre problemlerinden kaynaklanmaktadır. Bu durumda kişide Anksiyete, sinirlenme durumları oldukça sık olarak karşılaşılmaktadır. Genelli psikologa gidilmesi önerilmektedir.

Uykusuzluğunda neden olduğu en olduğu en yaygın olan hastalıklar; kalp hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları ve sindirim sistemi hastalıkları olmaktadır.

Uykusuzluğun Tedavisi Var Mıdır?
Uykusuzluğun sebebinin ne olduğuna bağlı olarak tedavi şekli seçilmektedir. Dolayısıyla kişinin psikolojik mi yoksa kronik uykusuzluk mu yaşadığını bilmesi gereklidir. Bu aşamadan sonra kişinin uyku saatlerini düzenlemesi, yattığı odanın ve yatağın uykuya dalmayı kolaylaştırır şekilde olması uykusuzluk probleminin giderilmesinde oldukça önemli olmaktadır. Aynı zamanda bazı uyku ilaçları ve Antidepresanlar kişinin Anksiyete ve uykusuzluk problemini çözmesine de yardımcı olmaktadır. Tedavinin erken zamanda yapılması uykusuzluğun yol açabileceği diğer hastalıkların giderilmesinde oldukça etkili olmaktadır.

Yorum yapın