Kolit Belirtileri

Ahmet

Kolit belirtileri nelerdir? Bağırsaklarda oluşan iltihaplanmanın sonucu oluşan bir hastalık olan kolitin farklı ilerleme gösteren türleri vardır. Bazı türleri bağırsakları ciddi açıdan etkilediği için sonuçları kötü olabilmektedir. Genellikle kendini ishal,kusma, yorgunluk ile belli eden bir hastalıktır.  En sık karşılaşılan kolit türü ise ülseratif kolittir ve bu kolitin birçok nedeni vardır. Sigara kullanımı, stresli bir yaşam şekli ve bazı nedenlerden dolayı oluşan enfeksiyonlar ülseratif kolitin en temel biline nedenlerindendir.  Kolitte kadın ve erkeğin hastalığa sahip olma olasılığı eşittir. 15-30 yaşları arasındaki kadınların ve erkeklerin hastalığı görme şansı daha yüksektir. Kolit hastalığı genetik olarak geçiş yapabilen bir hastalıktır. Yani bir bireyin ailesinde kolit hastalığının bulunması kolit olasılığını artırmaktadır. Kolitin birkaç türü aşağıda verilmiştir:

  • Ülseratif Kolit
  • Crohn Hastalığı
  • Bulaşıcı kolit
  • Mikroskopik Kolit
  • Hemorajik Kolit
  • İstemik Kolit
  • Radyasyon Koliti

Kolit Belirtileri
Kolitin bir belirtisi olan karın ağrısı şikayeti sancı gibi olmaktadır. Kolit çoğunlukla karnın sol tarafına yakın olan tarafında hissedilir. İshal ise bağırsak mukozasının yapısının zarar görmesinden dolayı gereken suyu ememediği için oluşan bir durumdur. Dışkı da mukus ve kan görülmesi de bir başka kolit belirtisidir. Bu durum anemiyi etkileyebilmektedir.

Belirtiler hastanın fizyolojik ve biyolojik hassasiyetine göre değişmektedir. Yukarıda bahsedilen belirtiler daha çok ülseratif kolit belirtileridir.

Ülseritli kolit aynı zamanda kabızlık yaptığı için, çok basite alınmaması gereken bir durumdur.

Kolit Çeşitleri

Ülseratif kolit
Genellikle ödem, iltihap içeren ülserli kalın bağırsakta olan bir kolittir. Neredeyse tüm kalınbağırsağı saran bir hastalıktır. Atak dönemleri vardır ve tıpta inflamatuar hastalığı şeklinde bilinmektedir.

Crohn Hastalığı
Bu hastalığı ülseratif kolitten ayıran özellik tüm sindirim siteminin kolitten etkilenmiş olmasıdır. Öz bağışıklık hastalığı Crohn hastalığının bir diğer adıdır. Crohn doğuştan itibaren görülen bir hastalık olup , vücudun kendi içindeki sindirim sistemin belli bir bölümüne gösterdiği bir tepkisidir.Çok nadir görülen bir hastalıktır. Tam olarak bir tedavisi yoktur fakat baskılayıcı tedaviler uygunabilen bir hastalıktır.

Spastik Kolit
Çok yaygın olan bir sindirim hastalığıdır ve genellikle psikolojik sendromlar görülen hastalarda görülmektedir.Boşaltım problemi yaratan bir durumdur ve kesin bir tedavi yöntemi yoktur.

Mikroskobik Kolit
Genellikle kendini ishalle belli eden bir hastalıktır. Kolojenöz ve Lenfositik olmak üzere iki çeşidi vardır.

Radyasyon Koliti
Genellikle kanser tedavisinde radyoterapi alan hastalarda görülmektedir.

Kolit Tedavisi
İlaç tedavisi kolitten kaynaklanan rahatsızlıkları gidermek için en iyi yöntemdir. Fakat devamlı tedavi süreci için en uygun yöntem ilaçların devamlı olarak kullanılmamasıdır. İleri durumlu hastalarda ameliyatlar uygulanabilecek yöntemlerdendir.

Kolit tedavisinin erken seviyedeki durumlarda yapılmaması ileriki zamanlarda oluşabilecek sorunların habercisi olmaktadır. Belirtilerden şüphe duyan hastaların gastroenteroloji ye başvurmaları ve gerekli tedaviyi görmeleri gerekir.

Kolit Diyeti
İlaç tedavisinin yanında beslenmenin bitkisel olarak da desteklenmesi gerekir. Melisa çayı vücudu rahatlatması yönüyle tercih edilebilecek temel bitkilerdendir.

Zencefil ve zerdeçal ise yemeklerde kullanıldığı takdirde kolitin etkilenin azalmasına yardımcı olacaktır.

İçilen ve yemeğe kullanılan suların temiz ve Ph larının hastalara uygun olması önemli bir noktadır.

Günlük olarak yapılabilecek basit uygulamalar:

1 er çay kaşığı zencefil, keten tohumu ve çörek otunu ;3 çay  kaşığı zerdeçalı karıştırıp her öğünde tüketilebilir.

Aynı zamanda günlük olarak balık yağı, d vitamini ve C vitamini tüketmek önemlidir.

Her öğünde taze yapılmış ananas suyu da bir diğer besin kaynağıdır. Protein içerikli beslenmek ise akılcı bir yöntem olmaktadır. Kızartma tüketmemeli , ekmek ve hamur işlerinden uzak durulmalıdır. Böylelikle kanamanın durması sağlanmış olmaktadır.

Yorum yapın