Uyku Apnesi Belirtileri

Ahmet

Uyku apnesi solunumun uyku sırasında duraksamasından kaynaklanır ve uyku düzeninin bozulmasına neden olan bir hastalık çeşididir. Uyku apnesinde hava alıp verme normal düzeyden çok daha azdır. Uykudaki solunum duraksamaları kanda bulunan oksijen miktarını azaltmaktadır ve karbondioksit miktarında artma gözlenmektedir. Uyku apnesi görülen hastalar gece uyurlarken solunum durması yaşarlar. Bir süre solunum yapmadığı gözlemlenir. Uykusu sürekli olarak bölünür ve hasta gün boyu yorgunluk yaşar. Kanda ki oksijen oranında yaşanan düşüş eklem ve kas ağrıları da oluşturabilir.

Uyku Apnesi Nedir?
Uyku apnesi uyku düzensizliği problemidir. Bu durum hastanın kendisi tarafından fark edilen bir durum değildir. Kendisi uyku halinde olur ve eşi ve ya yanında olan kişiler tarafından fark edilir. Hayati sağlık sorunları yaşanabilir. Uyku sırasında düzensiz solunum yaşanır ve bu uyku apnesinin en önemli belirtileri arasındadır. Üst solunum yollarını kontrol altına alan kaslar uyurken gevşer ve rahatlarlar. Uyku sırasında gevşeme ne kadar fazla olur ise solunum yolları o kadar daralır ve bu noktada yeterli solunum sağlanamaz ve horlama gerçekleşir. Bazen hava yolu uykuda tamamen kapanır ve solunum kısmi olarak durur. Bu duruma uyku apnesi adı verilir. Uyku apnesinde solunum 10 saniyeye kadar duraksar ve bu durum gece içinde birkaç kez karşılaşılır. Her apne esnasında oksijen azalması yaşanır ve bu durum kalp, beyin üzerinde etki yaratır.

Uyku Apnesi Belirtileri
Uyku apnesi şikayeti yaşayan hastalarda yorgunluk gün boyunca sürer. Sabahları baş ağrısı ile uyanılır. Bu durum gece boyunca beynin yeteri oksijeni alamamasından kaynaklanır. Araştırmalara göre trafik kazalarının azımsanmayacak kısmı uyku apnesi şikayetlerinden dolayı meydana gelmekte. Uyku sırasında ölümlerin bir kısmı da uyku apnesine bağlıdır. Uyku da solunum durması oldukça fazla rastlanan bir rahatsızlıktır. Baş ağrısı, unutkanlık, depresyon, sabah dinç uyanamamak ve uykunun yetersiz kalması gibi sorunlar yaratır. Uyku apnesinin belirtileri;

  • Horlama
  • Uyku arasında nefes kesilmeleri
  • Sabahları yorgun uyanmak
  • Sabah uyanınca baş ağrısı
  • Gün içerisinde uyku isteği ve uyuyakalma
  • Dikkat bozukluğu
  • Kalp sorunları ve hipertansiyon gibi tansiyon rahatsızlıkları
  • Reflü sorunlarını yaşamamıza neden olur. Her gece tekrarlanır ve günlük yaşamı bu durum etkiler.
  • Uyku Apnesi Nedenleri

Uyku apnesi, apne olarak da adlandırılmaktadır. Uyku apnesi, uyku esnasında sürekli kendisini tekrarlayan nefes alıp vermenin durmasına neden olan, yetersiz oksijen nedeni ile bünyenin oksijensiz kalmasına neden olur. Uyku bölünmeleri yaşanır. Uyuma esnasında gevşeyen vücut kapısı solunum yollarını kapatır ve bu noktada nefes alıp verişi durur. Uyku apnesi bu noktada meydana gelir. Günümüzde oldukça yaygın olan bir rahatsızlıktır ve oldukça ciddidir. Tedavi edilmez ise ölüm ile sonuçlanır. Horlama şikayetleri önemsenmesi gereken sorunlardır. Ciddiye almamak sizin daha büyük sorunlar yaşamanıza neden olabilir.

Uyku apnesinin üç türü vardır. Tıkayıcı şekilde olan uyku apnesi, merkezi uyku apnesi, bu iki apne türünün karşısında olan apne türleri vardır. Hastalarda genellikle tıkayıcı apne türleri gözlemlenir.  Merkezi uyku apnesi beyin ve solunum merkezine bağlı olarak gelişen apne çeşididir. Obstrüktif ve ya tıkayıcı uyku apnesi (OUA), her yaşta ve her cinste görülebilmektedir. Orta yaş insanlarda ve kilo problemi olan erkeklerde daha sık rastlanır. Yumuşak damar kaslarında gevşeme yaşanır ve bu gevşeme gereğinden fazla olduğu zaman tıkanmalar yaşanır. Bu tür apnelerde geniz eti sorunundan ve bademcik büyümelerinden kaynaklı da olabilmektedir.  Merkezi tipte uyku apnesi (MUA), göğüz ve diyafram kaslarının çalışmaması sonrasında solunum durması ile sonuçlanır. Bu apne türü kalp hastalıklarını ve beyinde oluşabilecek sorunları tetikler.  Mix tip olarak adlandırılan son apne türü, hem diğer tip apne faktörleri içermektedir.

Uyku Apnesi İçin Hangi Doktora Gidilir?
Uyku apnesi sorunu yaşayan hastalar, dâhiliye uzmanlarına, kulak burun ve boğaz uzmanlarına danışabilirler. Bunun dışında pediatrisler ve uyku bozukluğu uzmanlarına da danışmalarında fayda vardır. Uyku apnesi problemlerinin teşhis edilmesi belirli uyku testleri sonucunda teşhis edilir.

Uyku Apnesi Bitkisel Çözüm
Uyku apnesi sorunu yaşayan hastaların rahatlaması ve uyku problemlerini önlemek için bazı bitkisel çözümler mevcuttur.  Bal bu ilaçlardan bir tanesidir. Bal uyku apnesinin tedavi edilmesi için oldukça faydalıdır. Boğaz şişliğinin azalmasına ve solunum zorluğu çekilmesini engeller. Horlamayı da önleyici etkiye sahiptir.  Uyku aynı zamanda kişinin daha rahat uyku uyumalarını sağlar. Ballı su hazırlanıp yatmadan önce içilir. Bal ve karabiber tozu karıştırılarak da tüketilebilecek başka bir kürdür.  Papatya, kasları ve sinir sistemini oldukça rahatlatan bir bitkidir. Horlamanın engellenmesini ve solunum yolunda tıkanmaların engellenmesine neden olur.  Ayrıca papatya çayı dışında papatya yağı ve zeytinyağı karıştırılıp masaj yağı elde edilir. Bu yağ boyun kısmına masaj yapılır.  Tarçın 1 bardak sıcak su ve 1 çorba kaşığı zencefil kaynatılır. İçerisine bal eklenerek uyumadan önce içilir.  Tarçın ve su ile macun hazırlanarak göğüs kısmına sürülerek masaj yapılır ve daha sonra yıkanır. Bu göğüs ve solunum için rahatlatıcı bir özelliktir.  Lavanta suyu da uyku apnesine iyi gelebilen bitkilerdendir. Yatıştırıcı ve dindirici özelliği olan lavanta ile boğaz ve kas tıkanıklığı önlenir.  Sarımsak, uyku apnesi için önleyici ve rahatlatıcı başka bir antibiyotik içerikli besindir. Nane de boğaz tıkanıklıklarını önler. Özellikle boğaz enfeksiyonu geçirilen dönemlerde nane boğazları yumuşatmaya yarar.  Sıcak süt ve zerdeçal da oldukça etkili başka bir yöntemdir.

Uyku Apnesi Tedavisi
Uyku apnesi yaşayan kişilerin öncelikle fazla kiloları varsa bundan kurtulmaları gerekmektedir. Sigara ve alkol tüketiminin de azaltılması gerekmektedir. Bu hastalık için ilk cerrahi tedavi yöntemi 1979 yılında uygulanmaya başlanmıştır. İleri derece de uyku apnesi sorunu yaşayan hastalar için hava maskesi verilir. Aşırı kilolu kişilerde diyetisyen yardımı önerilir. Bu sayede düzenli kilo verme sağlanır ve uyku probleminin bir tık önüne geçilmeye çalışılır. Pozitif basınç tedavisi ile uyku sırasında solunumun düzenli olması sağlanmaktadır. Bu da tedavi yöntemlerinden birisidir.

Yorum yapın