Tüberküloz Belirtileri

Ahmet

Tüberküloz bulaşıkçılık taşıyan bir hastalıktır. Verem halk arasında bilinen adıdır. Mycobacterium Tuberculosis adında bir mikrobun bulaşması ile oluşur. Mikrobun bünyeye girmesi halinde bağışıklık sistemi üzerinde bir zayıflama yaşanmaya başlanır. Tüberküloz hastaları üzerinde bağışıklığın yavaşlaması sonrasında yorgunluk, iştah eksikliği, isteksiz iç güdü, nefes darlığı çekme, göğüs bölgesinde ağrı gibi belirtiler ortaya çıkar. Akciğer üzerinde hasar meydana gelir vücuda giren mikrop sayesinde. Hastalığın ilerlemesi ile şiddetli öksürükler ve nefes alıp verme zorlukları yaşamak oldukça sık rastlanır. En ileri boyutlarda genel olarak da bilindiği gibi kanlı öksürükler gözlemlenir. Bu belirti en ileri seviyede tüberküloz olan kişilerde gözlenir. Bulaşıcı türden bir rahatsızlık olan verem teşhis edildiği anda çevreden izole edilmelidir. Çevresinde ki kişilerde oldukça dikkatli davranmalıdır.

Tüberküloz Nedir?
Tüberküloz ve ya verem tüberküloz mikrobunun vücuda temas etmesi sonrasında bağışıklık sisteminde zayıflama meydana gelmesi ile oluşur. Tüberküloz organlar üzerinde ezici bir hasar verir. Özellikle akciğer de tahribat yaratan tüberküloz enfeksiyon temelli bir hastalık türüdür. Tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Fakat bundan önce ki dönemlerde sağlık şartlarının oldukça geride olduğu dönemlerde sık rastlanan ve ölümle sonuçlanan hastalıkların başında yer almaktaydı. Tüberküloz hastalığına önlem olarak aşı tedavisi uygulanır. Aşı tedavisi ile zayıflatılmış mikrobun vücuda enjekte edilmesi sağlanır ve vücudun tüberküloza karşı bağışıklık oluşturmasına neden olur. Genellikle çocukluk dönemlerinde yapılmaktadır. Solum yolu ile bulaşan bir hastalıktır. Kişiler hastalıktan korunmak için hastanın kişisel malzemelerini kullanmaktan sakınmalıdır.

Hastanın kaşık, çatal, kıyafet, özel malzemeleri bulaşıcı bir mikrop taşımaz. Hastalık genel olarak öksürme, tükürük gibi yollar ile bulaşma gösterir. Tüberküloz rahatsızlığı genellikle 0 – 5  yaş arasında ve 65 yaş üzerinde kişilerde sık görülür. Bağışıklık sistemi zayıf olan kanser, uzun süre kortizon tedavisi görenler, akciğer, karaciğer, böbrek, AIDS gibi hastalıkları olan kimselerde görülme riski yüksektir. Bu hastaların bünyesi oldukça hassas ve bağışıklık sistemi zayıftır. Bu da verem mikrobu ile bağışıklık sisteminin savaşamaması sonucunu doğurur. Mikrobun her vücutta etkisi elbette farklıdır. Her kişi de etkili olmayabilir. Bu kişinin bağışıklık sistemleri ve vücut dirençleri ile alakalı bir durumdur. Hastalarda erken tanı çok önemlidir. Akciğer de büyük tahribat oluşturmadan tedaviye başlaması önem taşır. Çocukluk döneminde geçirilen bir tüberküloz kalıcı etkiler yaratabilir bunun da sebebi çocukların organlarının yeteri kadar gelişmemiş olmasından kaynaklanır. Bu durum da ileri ki zamanlarda KOAH gibi rahatsızlıklara neden verir.

Tüberküloz Belirtileri
Tüberküloz rahatsızlığına yakalanan hastalarda akciğer hasarı oluşmaya başlar. Bu da kişinin nefes alış verişinden sağlıklı bir günlük yaşam sürmesine kadar etki gösterir. Hastalıkta en sık gözlemlenen belirti içten gelen bir öksürüktür. Ciğerlerimizde sızı hissederek öksürdüğünüz ve uzun süreli devam eden bu şikayet sizin tüberküloz olduğunuza işaret edebilir. Balgam çıkartma hissi de uzun süren öksürüklerin devamı belirtilerdendir. Yüksek ateş, geceleri çok sık terleme gözlemlenir. Kişinin göğüs ağrıları bu dönemde oldukça şiddetli seyreder. Hasta iştah kaybı ve hızlı kilo kaybı yaşar. Bağışıklık sisteminin zayıflığı sebebi ile ve bünyenin mikrop ile savaş vermesinden dolayı yorgunluk ve halsizlik şikayetleri de sık rastlanır. Tüberkülozun en yaygın bilinen belirtisi ise kan tükürme ya da öksürük esnasında kanlı öksürükler yaşanmasıdır.

Tüberküloz Çeşitleri
Verem olarak da bilinen Tüberküloz da beslenme çok önemlidir. Kötü beslenme süreçleri bu hastalık için zemin hazırlamaktadır. Alkol ve sigara kullanımı da oldukça büyük etki gösterir çeşitleri vardır. Bunlar;

Akciğer Tüberkülozu: Akciğer tüberkülozunda ateş ve öksürük ile belirtiler başlar. Bu tüberküloz yani verem dediğimiz de ilk akla gelen tüberküloz çeşididir. Tüberkülozun genel belirtileri gözlemlenir.

Miliyer Tüberküloz: Veremin ani şekilde kana bulaşması sonucunda oluşur. Çocuklarda bu sorun daha sık rastlanılır. Miliyer tüberkülozu görülen hastalarda ilk olarak dalgınlık kendini gösterir ve daha sonrasında ateşlenmeler ve titremeler yaşanır. Kana bulaşmasından dolayı bazı organlara da sıçrayabilir ve oldukça tehlikelidir.

Menenjit Tüberkülozu: Merkezi sinir sistemi ve ya kan aracılığı ile çok hızlı şekilde dağılma gösterir. Menenjit Tüberkülozu ölüme kadar ilerleyebilmektedir. Hastada sık kusmalara rastlanır. Yüksek ateş seyri vardır, çocuklar da şiddetli ağrılar ve bağırmalar söz konusudur. Sayıklamalar ve bilinç kayıpları ardından da kas kasılması yaşanır. Işığa karşı bakamazlar ve ışık duyarlılığı yaşanır. İlerlemiş ise felç ile sonuçlanır.

Adenit Tüberküloz: Lenf bezlerinde hastalığın oluşması ile meydana gelir. Lenf bezleri mikrop ile zayıflar ve yıpranır. Lenf bezleri üzerinde aşınmalar sonucunda delikler oluşur bu noktada iltihaplar oluşumu başlar. Bu iltihaplara çözüm üretilmez ise orada sertleşerek yerleşir ve ileri ki zamanlar da kalıcı izlere neden olur.

Cinsiyet Organı Tüberkülozu: Kana bulaşan tüberküloz mikrobu organlara sıçrar. Kadınlarda da yumurtalıklarda görülür. Eğer yaralar açılmaya başlanmış ise ilaç tedavisi uygulanabilir ve ya ameliyat ile organın alınması ile tedavi edilebilir.

İdrar Yolu Tüberkülozu: Böbrekler üzerinde görülmektedir. Yetişkinler üzerinde sık görülmektedir. Hastalar idrarlarını yaparken kan gelmesi söz konusudur.

Tüberküloz Testi Nasıl Yapılır?
Tüberküloz hastalarında saflaştırılmış protein kullanılır ve kişinin daha önce mikrop ile temas etti mi gözlemlenir. Tüberkülin derinin üzerine bir daire çizilerek derinin içine koyulmaktadır. Deride çizilmiş bölgede sertleşme gözlemlenir ise sonuç pozitiftir. Bu protein testi 2 ve ya 3 gün gözlemlenir. Bunun sonucunda röntgen çekilir ve balgam testleri yapılır.

Tüberküloz Tedavisi
Tüberküloz tedavisi için birkaç tedavi yöntemi vardır. Ülkemiz de Tüberküloza karşı Verem Savaş Dispanserleri ücretsiz olarak sağlık hizmeti vermektedir. Tedavi de genellikle ilaç ile tedavi yöntemi tercih edilmektedir. Tedaviye başladıktan kısa süre sonra hastalık belirtileri azalacaktır. En az 6 ay tedavi süreci devam edilmesi gerekir. İlaç tedavisinde hastalar düzenli olarak ve her gün ilaçlar kullanılmalıdır. İlaçların düzensiz tüketimi ileri ve dirençli bir tüberküloz geçirmenize neden olabilir. Dünya Sağlık Örgütü de ilaçların tüketimi konusunda oldukça hassastır. Hastaların ilaç tüketiminin uzman doktorlarca sıkı takip edilmesi gerektiğini vurgulamaktadırlar. Tüberküloz uluslararası alanda DOTS olarak adlandırılıyor. Hastaların sağlıklı kişilerle temasında temkinli davranması önemlidir. Hastalıktan şüphelendiğiniz durumlarda Verem Savaş Dispanserinden ya da hastanelerde Göğüs Hastalıkları bölümünden yardım alabilirsiniz.

Yorum yapın