Üşütme Belirtileri

Ahmet

Üşütme ,  grip ve soğuk algınlığı genellikle halk arasında ayırt edilemeyen hastalıklardır. Üşütme başta çocukluk yaşındaki kişiler olmak üzere herkeste görülebilen bir hastalıktır. Çocukluk çağında görülüyor olmasının temel sebebi ise çocukların kendine dikkat edememesi ve bazı çocukların bünyesinin düşük olmasından kaynaklanmaktadır.

Aynı zamanda kış aylarında daha sık görülmekte olup, mevsim değişiklerinde de görülmekte olan bir durumdur. Genel olarak belirtileri ise titreme, ateş, burun akıntısı, sık sık terlemedir. Ateşin çok  olması ise vücuda giren mikropların yarattıkları enfeksiyonlardır.

Genellikle basit üşütme için önerilen tedavi bol bol C vitamini almak ve vücudun dinlenmesidir. Bu şekilde tedavinin sonucu olarak hastalık genellikle en geç 2 haftalık bir süreçte kaybolmaktadır.

En yaygın olarak bilinen bulaşıcı virüs Rinovirüstür . Hapşırma , öksürme ve ellerdeki virüslerle bulaşabilirler. Dolayısıyla, ağız, göz ve burun yollarıyla üşütmeye sebebiyet vermektedir. Zamanla ise git gide tüm vücudu sarabilmektedir.

Üşütmeye yakalanmamak için yapılabilecek olan çok basit uygulamalar vardır ve bu önlemlerin en temelinde temizlik ve hijyen kurallarına uymak gelmektedir.

Üşütme Belirtileri
Genellikle kendini başlangıçta ağrı ile belli etmeye başlar ve başlayan bu ağrı gittikçe artmaya ve yayılmaya başlar. Hastaların çoğu kaslarında olan ağrılardan şikayet etmektedir.  Ayrıca halsizlik de hemen hemen bütün hastalarda  meydana gelen bir belirtidir ve bunun nedeni vücudun virüslerle savaşmasıdır. Virüslerle savaşan bir vücutta ise ateşin olması da kaçınılmaz olan bir durumdur. Genellikle çocukluk çağındaki kişilerde görülmekte olan üşütme de ateşin normal değerlerin çok üstüne çıkması ve daha sonra yaşanılan fazla terleme de görülen belirtiler arasındadır. Eğer üşütme daha fazla ilerlemiş boyutta geçirilmeye başlanırsa mide rahatsızlıkları da görülmeye başlanılacaktır. Fazla olan burun tıkanıklığı ise baş ağrısını tetikleyecektir.

Grip hastalığı üşütmeyle beraberinde  gelebilen bir hastalık olabilmektedir ve bu durum kişi için daha titiz ve uzun bir tedavi süreci gerektirmektedir.

Üşütmenin Neden Olabileceği Hastalıklar Nelerdir?
Üşütmeden sonra en çok görülen hastalıkların başında balgamlı olan öksürüktür  ve kişinin nefes almasını etkileyecek boyutta olabilir. Çocuklarda üşütmenin ilerlemesi sonucunda ise menenjit hastalığı ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda beyin çok büyük derecede zarar görmeye başlar ve işitmede problemler ortaya çıkabilmektedir. Kulakta olan enfeksiyon ise orta kulak iltihaplarına yol açmaktadır ve kulak zarının zarar görmesinin bir başka sebebi olarak bilinmektedir.

Bazı durumlarda  ise üşütmenin ilerlemesi ise  bronşit ve zatürreye yol açmaktadır. Bu hastalıkların tedavisi  antibiyotik gerektirebilen tedaviler olmaktadır.

Üşütme Sonrası Karın Ağrısı Nasıl Geçebilir?
Üşütme sonrası ağrıya genellikle sebep olan iki durum vardır. Bu sebeplerden birincisi ayakların fazla soğuk olmasıdır ve bu durumun nedeni ayağın gereken sıcaklıkta tutulmamış olmamasıdır. Sıcak su torbasının belli bir süre ayağın altında bekletilmesi ise ağrıyı geçirmede etkili olabilmektedir. Diğer bir karın ağrısı nedeni ise karnın yeterince sıcak tutulmamış olmasıdır.  Sıcak tutacak kıyafetlerin giyilmesi ağrıyı hafifletmeye yardımcı olacaktır.

İki nedenden dolayı şikayeti olan kişilerin bitki çaylarında başlıca ıhlamur, ada çayı ,papatya ve kuşburnu olmak üzere çeşitli bitki çaylarını içebilirler.

Üşütme de Sırt Ağrısı Nasıl Geçer?
Üşütme karın ağrısının ve halsizliğin yanı sıra sırt ağrıları da yapabilmektedir. Sırt ağrısının giderilmesi için yapılması gereken ilk şeyler arasında yatılan yatağın ve yastığın rahat ve uygun olmasıdır. Diğer yapılabilecek şeyler arasında ise sırt kısmını sıcak tutacak şekilde giyinmek ve uygun bir yorgan kullanmaktır. Eğer hala ağrılar geçmemişse doktorun önerdiği jeller ve ağrı kesiciler kullanılabilir.

Üşütmeye Ne İyi Gelir?
Üşütme grip, bronşit ve zatürre  gibi hastalıklara göre daha kolay atlatılabilecek bir hastalıktır ve tedavisi daha kolay olmaktadır. Üşütme problemi olan bir insanın ilk yapabileceği şeyler arasında dinlenmek ve doğru şekilde beslenmektir. Sıcak tutacak şekilde giyinmek ve sıcak şeyler içmek bünyeyi daha da güçlendirecektir. Aynı zamanda ateşlendikten sonra terlemenin fazla olacağı bilindiği için, kıyafetler terlendikten sonra mutlaka değiştirilmelidir.  Yaşanılan yerin havadar olması nefes almayı da kolaylaştıracak ve burun tıkanıklığı problemleri n de azalmasını sağlayacaktır.

Beslenmenin etkisi tedavi sürecinde oldukça fazladır ve vitamin değeri yüksek gıdaların tüketilmesi de önemlidir. C vitamini içeren limon, portakal, mandalina ve greyfurdun mutlaka her gün yenilmesi gerekmektedir. Bitki çaylarının da aşırıya kaçmamak koşuluyla içilmesi bağışıklık sistemini destekleyici özelliktedir.

Üşütme Tedavisi (Bitkisel&Tıbbi)
Üşütme tedavisi için ilk uygulanacak yöntemler bitkisel yöntemlerdir ve uygulaması kolaydır. Aktarcılarda bulunabilecek bitkiler ve kullanımları aşağıda bulunmaktadır.

Kali Mur adındaki bitki öksürüğe neden olan balgamın ortadan kalkması için kullanılabilecek bir bitki türüdür. Bıldırcın otu ise hastalığın yeni başladığı hastalarda ( özellikle çocuklarda) kullanılabilir. Ateşin fazla çıkması durumunda ise güzelavrat adlı bitki çözüm olabilmektedir. Merkür ise kulak ağrıları problemlerinde kullanılabilecek bir bitki çeşididir. Kuşburnu, papatya  , ıhlamur ve adaçayı soğuk algınlığı için birebir olan ürünlerdir.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılabilecek bir bitki ise ekinezyadır. Aynı zamanda kaynamış suyla tarçın karışımı da nefes açan bir yöntem olarak kullanılabilmektedir.

Halsizliğe iyi gelen bir bitki türü olarak Zeytin çiçeğinin esansı kullanılmalıdır. Bu bitki kişinin çabuk yorulmasına karşı direnç sağlayacaktır.

Soğan ve sarımsak ise uygun olabilecek tüm yemeklere konulmalıdır ya da çiğ olarak tüketilmelidir çünkü içerilerindeki özler immun sistemi güçlendirecek özelliktedir.

Yukarıda bahsedilen bitkisel tedavinin yanı sıra geçmeyen üşütme tedavisi için doktor tarafından ilaç tedavisine başlanılabilir. Asetaminofen içeren ilaç tedavileri yaygın olarak tercih edilmektedir. Bu ilaçlar üşütmenin belirtisi olan fazla ateşin düşmesine yardımcı olmaktadır.

Antibiyotik tedavisi ise en son aşamadaki (tedavinin yetersiz kaldığı) hastalar için kullanılmaktadır. Fakat antibiyotiklerin doktorlara danışılmadan kullanılması sakıncalıdır.

Yorum yapın