Üstün Zeka Belirtileri

Ahmet

Anne-babaların en çok ikilem yaşadığı konuların başında gelen, üstün zekalı çocukların belirtileridir. Üstün zeka, çocuklarda doğuştan gelen bir özelliktir. Bu özellikler, her ne kadar kişiden kişiye değişiklik gösterseler de, bazı ortak durumlara sahiplerdir.

Üstün zekalı çocuklarda kendi yaşıtlarına karşı bariz bir üstünlük söz konusu olur. Bu üstünlükler genellikle fiziksel ya da gözle görülür bir şey değildirler. Bu özellikler daha çok, çoğu çocuğun yapmakta zorluk çektiği, algılayamadığı ve becerisi olmadığı şeylerde üstünlük olarak ortaya çıkar.

Bu özelliklerin başında, çok erken yaşta okumayı öğrenmek, sayılarla çok erken yaşta ilgilenmeye başlamak, sayılarda çoğu yetişkinin göremediği bir dil keşfetmek, yabancı dil öğrenmeye aşırı derecede yatkın olmak, her türlü durumu kendilerinin keşfetmesi ve yüksek sayısal zeka gelmektedir. Bu durumlar, kendiliğinden ve herhangi bir anne-baba baskısı olmadan ortaya çıkmaktadır.

Kendi çocuklarının üstün zeka olup olmadığından şüphe duyan ebeveynler, çocuklarının diğer yaşıtlarıyla nasıl ilişki içerisinde olduklarını gözlemleyebilirler. Eğer kendi çocukları, diğer yaşıtlarına karşı bariz bir üstünlük kurup, her türlü zorluğun üstesinden geliyorsa, orada bir üstün zekada söz edilebilir.

Fakat genellikle günümüzdeki her ebeveynde, kendi çocuklarını üstün zekalı görme eğilimi artmıştır. Bu yüzden üstün zekalı, dahi çocukların anlaşılması ancak uzman doktorlar ve pediyatri uzmanları sayesinde olmaktadır. Doktorlar ve tıp uzmanları bir takım üstün zeka testleri vasıtasıyla çocukların üstün zekalı olup olmadığını kolayca teşhis edebilmektedirler.

Üstün Zekalıların Özellikleri
Üstün zekalı olma durumu, bir çok belirti ile ortaya çıkabilmektedir. Bu yüzden karmaşık ve bir o kadar da geniş bir konudur. Fakat dünyanın her yerinde kabul görmüş olan, üstün zekalı çocuklarla ilişkilendirilen bir çok davranış mevcuttur. Bu davranışlar üstün zekalı çocuklara has birer özellik olarak kabul edilir.

Tarihte üstün zekalı ve dahi olarak bilinen bir çok insanda da bu özellikler çok yoğun şiddette görülmüştür. Bu tarihi kişilerin başında; Albert Einstein, Sir Isaac Newton, Carl Friedrich Gauss, Maria Curie, Galileo Galilei gibi kişiler gelmektedir. Bu kişiler kendilerine doğuştan gelen bir takım yeteneklerin vasıtasıyla, bugünkü bilim ve mühendisliğin ilerlemesine büyük oranda katkıda bulunmuşlardır.

Üstün zekalıların dünyanın heryerinde kabul görmüş bir çok özelliklerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

  • Matematik ve fiziğe aşırı derecede yatkınlık
  • Müthiş bir sayısal ve sosyal zekaya sahip olmak
  • Okumayı ve konuşmayı çok erken yaşta öğrenmek (maksimum 2 yaş)
  • Olaylarla alaka kurma yeteneği
  • Yabancı dile aşırı oranda yatkınlık
  • Gördüğünü ve duyduğunu asla unutmamak
  • Yüksek hafıza gücüne sahip olmak ve ezberlenmesi gereken bilgileri sorunsuz hatırlamak
  • Kendi yaşıtlarıyla arasında bariz bir üstünlük
  • Kendi yaşıtlarından çok, kendinden büyüklerle vakit geçirme isteği
  • Sportif aktivitelere yatkınlık
  • Yüksek konsantrasyon gücü
  • Yüksek enerjili ve yerinde duramayan hareketlerin fazla olması
  • Yüksek espri ve mizah yeteneği

Üstün Zeka Testi Nasıl Yapılır ?
Üstün zeka testi, tüm çocuklara 3 yaşından itibaren uygulanabilmektedir. Bu testler her 3 yaşından büyük 12 yaşından küçük her çocuğa uygulanabilmektedir. Bu testler genellikle üstün zekalı çocukların belirtilerini kolayca tespit edebilirler. Bu testler, sosyal yetenek tespitini, sayısal yetenek tespitini ve hafıza gelişmişliği tespitini sağlayabilmektedir. Bu testler çok çeşitli formlarda bulunurlar. Her türlü zekaya hitap eden, sadece zeka ölçmekle kalmayıp ayrıca çocukların düzenli olarak gelişiminin de takip edilmesini sağlayan bu testler, uzman doktorlar ve pediyatri uzmanları eşliğinde uygulanmaktadır.

Bu testler sadece üstün zekanın belirtilerini kesin olarak tespit edebilirler. Fakat doktorlardaki yaygın olarak benimsenen görüş, bir çocuğun üstün zekalı olup olmadığını anlamak için 5 yaşına gelmesini beklemektir. Bunun sebebi ise tıbbı açıdan 5 yaş, çocuğun zekasının kalıcı olmaya başladığı yaştır. 5 yaşına gelene kadar bir çok üstün zeka belirtisi gösterip, daha sonra normal birey olan vakalara da rastlanıldığından en önemli gösterge 5 yaştır.

Üstün Zekalılar Nasıl Anlaşılır ?
Üstün zekalıların anlaşılması, bir takım tıbbı testler ve belli başlı bazı göstergeler sayesinde olur. Bu belirtiler genellikle çocuğun doğumundan 4 yaşına gelene kadar geçen sürede ortaya çıkar. Bu durumların açıkça gözlemlendiği çocuklar, uzman doktorlar eşliğinde testlere tabi tutarak üstün zekalı olup olmadığı teşhis edilebilmektedir.

Yorum yapın