Ürik Asit Yüksekliği Belirtileri

Ahmet

Ürik Asit Yüksekliği Belirtileri
Ürik asit üre miktarına bağlı olarak oluşur ve artar. Eğer ki üre atılamazsa vücutta halsizlik, yorgunluk kendisini gösterir. Bunun dışında üre belirtileri görülmeye başlar. Belirtiler dikkate alınmaz ise hastanın böbrekleri zarar görmeye başlayacaktır ve bu durumda böbreklerin zarar görmesine neden olacaktır.

Ürik Asit Yüksekliği Nedir?
Ürik asit vücudumuz da bulunan bir maddedir. Pürin adında ki bir maddenin yıkımı ile ortaya çıkar. Genellikle ürik asit kanda çözülür ve böbreklerde üre oluşumuna neden olur. Üre vücuttan atılmaz ise ürik asit miktarı artar. Bu durum engellenemez ve olağan dışı bir hal alır ise hiperürisemi oluşur.

Ürik Asit Yüksekliği Belirtileri
Ürik asitler yükselmesi bazı kişilerde belli bir nedene bağlı değildir. Ürik ait yükselmesine bağlı bazı belirtiler görülür. Örneğin bunlardan biri gut hastalığıdır. Bağışıklık sistemine bağlı oluşan bu hastalık eklemlerde ürik asittin artmasından kaynaklanır. Ürik asit artışı böbrek taşı oluşumuna neden olabilir. Bu sorunda idrar kanalına ulaşıncaya kadar fark edilmez. Böbrek taşlarının oluşmasında ürik asittin neden olma oranı yüksektir.

Böbrek taşları inanılmaz ağrılara neden olmaktadır ve idrar yolu ile atılır. Böbrek taşı taşının en önemli belirtisi zaten böbrek, karın ve kasık bölgelerinde ciddi ağrıların yaşanmasıdır. Bu ağrılar belli dönemlerde de olabilir. Böbrek taşında kanlı idrarda yaşanabilir. Bir diğer belirtisi böbrek yetmezliğidir.

Ürik asit yükselmesi demek ürenin miktarının artması demektir. Bu da demektir ki böbrekler zarar görüyor. Artık ürik asittin yükselişi böbrekleri yorgun düşürerek böbrek yetmezliği sorununa neden olabilir. Böbrek yetmezliğine bağlı olarak lösemi, lenfoma gibi hastalıkların görülmesi de mümkündür. Bunun nedeni ise kemoterapi yönteminde vücuda ürik asit salınması ve sonucunda oranın artışından kaynaklıdır. Bir diğer hastalık ise ürik asit yüksekliğine bağlı gelişen hipertansiyon ve kalp hastalıklarıdır. Ürik asit miktarı azaldığı zaman bu hastalığın iyileştiğine dair herhangi bir tez sunulmamıştır.

Ürik Asit Nasıl Düşer?
Ürik asit oranını düşürmek için metabolizmayı hızlandırmak gerekebilir. Başta yoğurt ya da süt ürünü tüketmenin önemli olduğu dile getirilmektedir. C vitamini bu noktada önelidir. C vitamini bakımından zengin ürünler tüketilmelidir. Kafein içerikli madde tüketimi azaltılmalıdır. Kilo fazlalığı var ise verilmelidir. Alkol kullanımı azaltılmalıdır. Gün içinde 2 ya da 2,5 litre su tüketilmelidir. Protein tüketimine de ara verilmesi gerekebilir. Ispanak, karnabahar gibi ürünler az tüketilmesi gerekir.

Ürik Asit Yüksekliği Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Ürik asit yüksekliğini gidermek için bitkisel yöntemler bulunmaktadır. Bir bardak temiz içme suyunu kaynattıktan sonra bu suya bir kaşık biberiye eklenir. Ağzı kapalı bir malzeme içinde 10 dakika kadar kısık ateşte kaynatılmalıdır. Bu süreden sonra kaynatılan su süzülerek ılımaya bırakılır ve her gün sabah, öğle ve akşam olarak yavaşça içilmelidir. Bu içecek her gün hazırlanmalıdır ve taze olması gerekmektedir. Tadını her insan beğenmeyebilir. Bunun için içerisine tatlandırıcı bir madde koymak isteyebilirsiniz. Koymayınız. Bu hazırlanan kürün 21 gün yapılıp tüketilmesi gerekmektedir. 3 gün ara verilip tekrar 21 gün tekrar hazırlanıp kullanılmalıdır. Toplamda 42 gün kullanılması gerekir. Unutmayın bu kür her öğün için taze olarak hazırlanıp tüketilmelidir. Kürü düzenli ve belli saatlerde tüketmek de faydalı olacaktır.

Ürik Asit Yüksekliğinde Kaşıntı Olur mu?
Ürik asit eksikliği kişide bir kaşıntıya neden olmaz.  Fakat böbrekler zarar gördüğü için vücuda bazı alerjik reaksiyonlar verebilir. Bu durumda da vücutta kaşıntı yaşanabilir.

Ürik Asit Diyet Listesi
Ürik asit yüksekliği sorunu olan kişiler dana, sığır, tavuk, hindi gibi hayvanların etlerini tüketebilirler. Bunun dışında balık, nohut, kuru fasulye, bezelye, mercimek ve bulgur tüketimi önerilir. Süt ve süt ürünleri ve yüksek besin içeren ekmek türlerinin tüketilmesi gerekir.

Ürik Asit Testi Nasıl Yapılır?
Bildiğiniz gibi ürik asit pürin maddesi içeren besinlerin sindirilmesi ile ortaya çıkar. Bu pürinler böbrek yardımı ile vücuttan atılmaktadır. Eğer bu işlem sekteye uğruyor ise ürik asit oranı artacaktır. Genellikle bu ürik asit testi kan ve idrar tahlilleri ile yapılır. Kanda bulunan ürenin seviyesine, idrarda ki atılan üre seviyesine bakılır. Buna bağlı olarak ürik asit oranları test edilir.

Ürik Asit Tedavisi
Kişi günlük tükettiği sıvı miktarı ile üre atım miktarı orantılıdır. Eğer az sıvı tüketimi var ise üre artar, üre artar ise ürik asit miktarı da artar. Bu sorunun giderilmesi için ilk olarak su tüketimi artırılmalıdır. Obezite sorunu var ise kilo verilmelidir. Bunun dışında da doktorunuzun önerdiği bazı ilaçlar kullanılmalıdır. Ürik asit seviyesini düşürmeye yarayan ürikozürik ilaçlar, ksantin oksidaz inhibitörleri ve iltihap sökücü ilaçlar verilir. Bu ilaçlar düzenli olarak tüketilmelidir ve düzenli doktor kontrolleri yapılmalıdır.

Yorum yapın