Tavuk Karası Belirtileri

Ahmet

Tavuk Karası Belirtileri: Gece körlüğü vücutta A vitamininin eksiliği sonucu ortaya çıkan bir göz hastalığıdır. Tavuk karaso olarak da bilinir. Süt ve süt ürünlerinin, yumurtanın ve balık gibi besinlerin az tüketilmesinden dolayı bu hastalık görülebilir. A vitamini ile üretilen ve retina tabakası için çok önemli olan Rodopsin maddesinin üretiminin, A vitamini eksikliği sebebi ile üretimin gerçekleşememesinden dolayı, gözdeki bu kısım zayıflıyor ve bu da tavuk karasına yani gece körlüğüne zemin hazırlıyor. Gece körlüğünde, görme yetisi sıfıra inebilmektedir bunun nedeni de ışığın azaldığı durumlardır. Tedavisi ise mümkündür ve kolay tedavi edilebilmektedir.

Tavuk Karası Nedir?
Gece körlüğü hastalığı ya da diğer adıyla tavuk karası kalıtımsal ve nadir görülen bir hastalıktır. Retina tabakası içinde görme hücreleri bulunur. Bu görme hücrelerinin bir kısmına da rod adı verilir. Bu rod adı verilen hücreler ise gece ya da karanlıkta görmemizi sağlar ve çevreyi görmemizi sağlar. Bu rod hücrelerinin bozulması hastalığa sebep olmaktadır. Tavuk karası kadınlara oranla erkeklerde daha fazla görülmektedir. Gece körlüğünün belirtileri karanlıkta veya gece ışığın az olduğu ortamlarda cisimlere çarpma, çevre görüşünün azalması, aydınlık ortamdan karanlığa geçerken zorlanma olabilir. Çoğunlukla çocuklukta bu belirtiler farkedilir fakat daha ileriki bir yaşta da bu hastalık görülebilir. Gece körlüğü teşhisi genelde çocukluk dönemlerinde konulur ve hastalar genellikle geceleri görme bozukluğundan şikayet ederler. Retina tabakasının göz dibi muayenesi sonucu teşhis konulabilir. ERG adı verilen özel bir test ise teşhisin kesinleşmesi için yapılabilir.

Tavuk Karası Belirtileri

  • Gece,karanlık ortamlarda veya loş ortamlarda net görememek ya da zayıf ve bulanık görmek
  • Gece ya da gündüz görüşünüzün azalması ( önceki görüşünüze göre )
  • Gözün parlak ışığa maruz olması sonrasında oluşan görme sıkıntıları
  • Sürekli yaşanan göz kuruma problemi

Tavuk Karası Nasıl Görülür?
Tavuk karası ya da gece körlüğü hastalığı ışığın az olduğu veya loş ortamlarda görme zorluğu ya da hiç görememe durumudur. Genetik olarak anne ya da babadan geçen kalıtımsal bir hastalık olarak bilinmektedir. Tavuk karası ya da gece körlüğü hastalığı olan kişiler aydınlık bir ortamdan sonra karanlık bir ortama girdiklerinde görme problemi çekerler. Hastalığın daha hafif olduğu kişiler ise aydınlık ortamdan loş ortama giren kişiler girdikleri loş ortama zor uyum sağlamaktadırlar.

Tavuk Karası Hakkında Son Gelişmeler
Tavuk karası hakkındaki gelişmelerden biri kök hücre tedavisidir. Tavuk karası hastalığı olan kişiler kök hücre tedavisi ile görme yetilerini geri kazanabilmektedirler. Bu tedavi ile hastaların görme yetisine tekrar kavuştuğu bilinmektedir. Kök hücre tedavisinde kendini yenileyebilen kök hücreler retinaya nakledilmekte ve bu tedavi çeşidi yeni yeni uygulanmaktadır. Türkiye’de Hacettepe Üniversitesi ve özel göz hastanelerinin bazılarında uygulandığını biliyoruz. Ayrıca dünyada ise belli başlı merkezlerde uygulanmaktadır. Kök hücre tedavisi ile gece körlüğü hastalığı bulunan kişilerin görme yetisini geri kazanmalarına olanak sağlandığı bilinmektedir. Ayrıca tavuk karası hastalığına çözüm bulmak ve yeni tedavi türleri bulmak için tüm dünyada çalışmalar yapılmaktadır.

Tavuk Karası Körlüğe Neden Olur mu?
Dengesiz beslenme, gözü yormak, fazla ışıklı ortamlarda bulunmak, yeteri kadar süt ürünleri tüketmemek ve A vitamininin eksikliği gibi nedenlerin göz hastalıklarına sebep olduğu bilinmektedir.

Bunlardan süt ve süt ürünlerini yeteri kadar tüketmemek tavuk karası hastalığının başlıca nedenlerinden biridir. Hastalarda başlarda, alaca karanlıkta görme zorluğu, daha sonralarda ise gece görme sıkıntıları, hastaların görüş alanlarında daralma ve de daha ileriki zamanlarda da körlük oluşması gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir.

Karası İçin Bitkisel Tedavi Yolları
Yaban mersininin göz sağlığına iyi geldiğini söyleyen uzmanlar bu nedenle yaban mersinini önermektedirler. Göz yorgunluğu, miyop, katarakt, görme bozuklukları, karasu, gece körlüğü gibi hastalıklarda yaban mersini tavsiye edilmektedir. Yaban mersininin gece körlüğü hastalığının ilerlemesini yavaşlatıcı özelliği olduğu bilinmektedir ve uzmanlar yaban mersinini taze ya da çay şeklinde tüketmeyi önermektedirler.

Ayrıca A vitamini ekslikliğinden dolayı oluşan gece körlüğü hastalığının tedavisi için A vitamini içeren besinler, süt ve süt ürünleri tüketilmesi de tavsiye edilmektedir. Bunun yanında havuç ve havuç suyunun da göz sağlığı için önemi bilinmektedir ve yine uzmanlar havuç ve havuç suyunu da bitkisel çözüm olarak tavsiye etmektedir.

Tavuk Karasının Tedavisi Var mı?
Gece körlüğü ya da tavuk karası hastalığı bir göz sorunudur ve normal bir insana göre gece veya gündüz çevreyi görüş alanınız daralır, görüş mesafeniz kısalır, ayrıntıları görmekte zorlanırsınız. Gece veya karanlıkta cisimleri seçmekte de zorlanırsınız. Tedavi sırasında A ve D vitaminlerinin tüketimi, süt ve süt ürünleri tüketimi çok önemlidir ve doktorlar bunun yanında ise iştah açıcı haplar önerirler.

Diğer bir tedavi yöntemi ise Küba’da sağlanan bir göz ameliyatıdır. Buna canlandırıcı ameliyat adı verilmiştir ve ardından uygulanması gereken bazı terapiler vardır. Ozon terapisi, elektroestimulasyon terapisi, vitamin terapisi, oligoelement terapisi gibi terapiler tedaviden sonra uygulanır. Bu tedavi için gerekenler ise göz muayenesi ardından ameliyat için hastaların 21 gün hastahanede gözlem altında tutulması ve ameliyat sonrasında uygulanması gereken terapiler için hastanın 14 gün daha gözlem altında tutulmasıdır.

Yorum yapın