Kordon Dolanması Belirtileri

Ahmet

Kordon Dolanması Belirtileri: Bebek ile plasenta arasındaki yapı kordon olarak adlandırılır. Kordon oksijenin anneden bebeğe geçmesini ve besinlerin bebeğe ulaşmasını sağlar. Uzun dediğimiz kordon yaklaşık olarak 100 cm dir ve normal kordon uzunluğunun 1.5-2 katı civarındadır. Uzun kordonun bebeğe dolanması , bebek için riskli bir faktördür. Kordon dolanmasının 1 yada 2 tur olması normal olarak karşılanırken bundan daha fazla olması bebeğin hayatını riske atabilmektedir.

Sezaryen doğumlara sebebiyet veren kordon dolanmaları , normal doğumlarda da sıklıkla görülmektedir. Ultrasonun düzenli olarak bakılması kordon dolanmalarının olup olmadığını anlamak için gereken önlemlerden biridir.Kordon sadece kafa bölgesine dolanmayıp, aynı zamanda vücudun diğer kısımlarında da görülmektedir. Teknolojinin ve hamililikteki takip yöntemlerinin artmasına rağmen, henüz kordon dolanmasını önlemek yada durumu düzeltmek için bulunmuş bir yöntem yoktur. Erkek tek yumurta ikizi olan bebeklerin kordon dolanma yüzdeliği daha fazla olduğu saptanmıştır.

Kordon Dolanmasının Belirtileri
Genellikle yapılan ultrason muayenelerinde bebeğin kalp atışlarında yavaşlamasının nedenleri araştırıldığında ortaya çıkan bir durumdur. Aynı zamanda kısa kordon yapısına sahip olan bebeklerin de normal doğması daha zor olmaktadır. Kalp atım traselerinin gebelerde uygulanmasının temel nedenlerinden biri de kordon dolanmasını anlamaya çalışmaktadır.

Kordon Dolanması Düzelir Mi
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kordon dolanmasının düzelmesi mümkün değildir ancak yapılan düzenli kontrollerle dolanmanın olup olmadığını anlamak daha kolay olmaktadır. Aynı zamanda doğumun normal mi yoksa sezaryen mı olacağına karar verilirken de böyle bir durumun olması doktorların mecbur olarak sezaryene başvurmalarına sebep olmaktadır.

Kordon Dolanması Bebeğe Zarar Verir mi?
Genellikle kordon dolanması olan bebekler gayet sağlıklı şekilde dünyaya gelmektir. Kordon dolanmasını önleyecek yada tedavi edecek belli bir yönteminin olmamasından dolayı dolanma doğum sırasında ortadan kaldırılmaktadır.

Gebelikte düşük olasılığının olduğu gebeliklerde kordon dolanmasını kontrol altında tutmak diğer önemli bir olaydır. Devamlı ve düzenli şekilde yapılan kontroller bebeğin dolanmadan daha az etkilenmesi için yapılabilecek en önemli tedbirdir.

Kordon Dolanmasının Tedavisi
Kesin olarak belli bir tedavisi olmayan bir durumdur ve genellikle ultrason kontrollerinin düzenli yapılmasıyla ortalama olarak 36. Haftada saptanılabilir. Dolayısıyla kordon dolanmasının gebelik sırasında herhangi bir tedavisi yoktur. Fakat düşük riski olan gebeler düzenli olarak spor yaparak, açık havadan yararlanarak ve düzenli bir yaşam sürerek gebeliklerinin daha iyi bir süreçte olmasını sağlamış olacaklardır.

Kordon dolanmasının gayet normal bir durum olduğunu gebelik sürecindeki kadınlara anlatmak ve yapabilecekleri temel egzersizler hakkında bilgilendirmek de önemlidir.

Yorum yapın