Üfürüm Belirtileri

Ahmet

Üfürümler doğumla birlikte gelişmiş olabileceği gibi ilerleyen yaşlarda da ortaya çıkabilir. Üfürüm bir hastalık türü değildir fakat altta yatmakta olan bir kalp probleminin işaretçisi olabilir. Bazı kalp üfürümleri ciddiyet arz etmemektedir ve tedavi gereksinimi duymaz. Fakat her ihtimale karşı altta yatmakta olan bir kalp problemine karşı testler yapılması gerekir. Bu probleme yönelik testler genellikle kalp üfürümleri üzerine yapılır.

Üfürüm Nedir?
İki çeşit üfürüm bulunmaktadır. Masum üfürüm çeşidi ve anormal üfürüm çeşididir. Masum Üfürümü olan kimselerde normal bir kalp yapısı vardır. Bu tipte ki üfürümler genellikle yeni doğmuş bebeklerde ya da çocuklarda rastlanır. Çocukların tamamının yarısından fazlasında dönemsel bir kalp Üfürümü bulunmaktadır. Bu üfürümler genellikle zararsızdır. Anormal kalp Üfürümlerin de ise durum daha ciddi boyuttadır. Çocuklarda görülen anormal tipte ki üfürüm, yeni doğan bebeklerde yaşanan doğumsal kalp sorunlarından kaynaklıdır. Yetişkinler de görülen kalp Üfürümlerin de ise sonradan meydana gelen kalp kapakçığı rahatsızlıkları söz konusudur.

Üfürüm Belirtileri
Kalp üfürümleri ciddi olmayan türden yani normal üfürüm ise eğer ki büyük olasılıkla başka belirti meydana getirmez. Anormal kalp Üfürümü stetoskop yardımı ile dinlenerek duyulabilen anormal seslerin vermek dışında başka belirti göstermez. Fakat bunun dışında da bazı belirtiler ile karşılaşıyor iseniz üfürümler daha da ciddi bir problemin habercisi olabilir. Bu belirtilerden bir tanesi özellikle parmak uçlarında ve dudaklarda cildin renginin mavileşmesine neden olmasıdır. Ani şişkinlik oluşması ve kilo alma sorununun yaşanması görülür. Hasta kalp sorununa bağlı nefes darlığı sorunu yaşar, kronik öksürükler de dikkat edilmesi gereken bir başka husustur. Diğer belirtiler ise boyun damarlarında meydana gelen genişleme, iştahsızlık ve normal büyümede gelişme problemleri, göğüs de ağrı, baş dönmesi ve bayılma sorunu görülür. Hiç performans sarf etmeyen ya da az hareket eden kişilerde normalden daha fazla terleme problemi yaşanması dikkat edilmesi gereken belirtilerdendir. Bu belirtiler daha ciddi bir hastalığın habercisi olabilir.

Üfürüm Kaç Yaşında Geçer?
Çocukluk döneminde ortaya çıkmış olan üfürüm, kalbin dinleme cihazı yardımı ile dinlenmesi ile kalbin çıkartmış olduğu normal seslerin dışında kan uğultusunu andıran sesler gibi olduğu bilinmektedir. Üfürümün zararlı ya da zararsız olduğu birçok çeşidi vardır. Masum üfürüm de bu rahatsızlığın zararsız bir çeşididir. Masum üfürüm türleri çocuklarda 2 – 7 yaş arasında sık karşılaşılmaktadır. Ateşlenme, kansızlık ve heyecanlanma gibi kalp hızını artıracak olaylardan kaynaklı olarak artan bazı durumlarda rahatsızlığın şiddeti artış gösterir. Ani heyecanlanmaların ortadan kalktığı durumlarda ya da kalbi zorlayacak durumlarda masum üfürüm kendiliğinden azalarak kaybolacaktır.

Üfürüm Çeşitleri
Üfürüm çeşitleri masum ve anormal üfürümler olarak iki çeşittir. Masum kalp üfürümü türünde, kan kalbimizden daha hızlı akar ise masum üfürüm çeşidi oluşur. Kan kalpten hızlı aktığında masum üfürümün oluşması için sebep olan koşullar fiziksel aktivite ve egzersizlerdir. Bunun dışında gebelik döneminde de kalp üfürümü oluşabilir. Gebelik dönemi anne sağlığı için bazı sorunlar oluşturabilir. Üfürümü tetikleyen diğer nedenler ise yüksek ateş, kalp ameliyatı geçirilmesinden kaynaklı yaşanan kalp yapısı değişimi, sağlıklı kan hücrelerinin yetersiz olmasına bağlı olarak doku ve organlarımıza yeterli oksijen gitmemesi ve vücutta bulunan tiroit hormonunun yüksek orana sahip olmasıdır. Yaşlanma ve ya kalp ameliyatı gibi sebepler de masum kalp üfürümünün oluşmasına zemin hazırlayabilir. Kalpte oluşan zararsız üfürümler zaman içinde kaybolup iyileşebilir ve ya diğer sağlık sorunu oluşmasına neden olmadan ömür boyunca hayatınızda yer edebilir. Anormal kalp üfürümleri diğer kalp üfürümlerinden ziyade kalp sorunları yaşanmasına olanak sağlayabilir. Çocuklarda anormal üfürümün ana sebebi bebeklerde konjenital kalp defekti ile dünyaya gelmiş olmalarındandır.

Üfürüm Dereceleri
Üfürümlerin dereceleri bulundukları yere göre olduğu gibi bunun dışında yoğunluk derecelerine göre de belirlenir. Sistolik üfürümlerde birden altıya kadar ölçeklendirilerek derecelendirme yapılır. Birinci dereceden üfürümlerde rahatsızlık durulmayacak kadar gizli bir sorundur. Altınca derece üfürümlerde çok seslidir ve ses dinleme cihazı ile göğüsten ses duyulabilir. Diyastolik üfürümler ise duyulamayacak kadar düşük seslerden yükseğe doğru sıralanan bir derecelendirme ölçeğine sahiptir. Bu derecelendirme de birden dörde kadardır. Üfürüm derecelendirmelerinde birinci dereceden bir üfürüme sahipseniz yalnızca birkaç saniye sonra duyulabilen üfürümlerdendir. İkinci dereceden üfürümlerde hemen duyulabilecek üfürüm seviyesine sahiptir. Üçüncü derece üfürümler orta dereceli üfürüm yoğunluğuna sahiptir. Dördüncü dereceden üfürümlerde bir titreme duyulabilir. Beşinci dereceye sahip üfürümlerde stetoskop kenarı cilde temas ettiğinde duyulabilmektedir ve titreme duyulur. Altıncı dereceye sahip olan son derecelendirme türünde ise göğüsteki ses herhangi bir cihaz ile cilde dokunmadan duyulabilecek derecededir. Titremede yaşanır.

Yorum yapın