Kıl Dönmesi Belirtileri

Ahmet

Kıl Dönmesi Belirtileri: Kıl dönmesi genellikle kıl batmasıyla karıştırılmaktadır. Kıl batması cildin yüzeyine çıkması gereken kılların, cildin altında kalmasıdır. Bu durum genellikle ağda ve bazı yanlış Epilasyon yöntemlerinden kaynaklanabilmektedir. Fakat çoğunlukla kuyruk sokumu bölgesinde oluşan kıl dönmeleri, fazla saç ve kılların vücudun kuyruk sokumu bölgesinden girip birikmesidir ve zaman içerisinde biriken bu kıllar vücutta iltihaba yol açabilmektedir. Aslında olma olasılığı çok yüksek olan bir olaydır. Çünkü gün içerinde fazlaca dökülen kıllar, sıkıntı yaratabilmektedir. Kıl dönmesinin temel sebepleri oturma şeklinin yanlış olması ve az sıklıkta banyo yapmaktır. Bu durumlarda kılların ilerlemesi daha kolay olmaktadır ve vücutta biriken kıl özellikle 30 yaş ve sonraki erkeklerde kıl dönmesi problemini ortaya çıkarmaktadır. Kadınlarda da kıl dönmesi problemi vardır fakat daha nadirdir. Aynı zamanda kalıtsal olduğu düşünülen bir durumdur.

Vücut kendini kıllardan korumak için kese şeklinde bir yapı oluşturur ve bu yapının içinde biriken kılların yanında apse de oluşabilmektedir.

Kıl Dönmesi Belirtileri
Toplum içinde genellikle çekinilerek anlatılan bir durumdur ve bu yüzden son aşamalarda fark edilebilen bir hastalıktır. Kılların girişinin ve çıkışının olduğu deliklerin (kuyruk sokumu bölgesinde) olması en belirgin belirtilerindendir ve bu yüzden hastanın bu durumu kendisinin anlaması zordur. Bu yüzden yakın birinin erken zamanda yapacağı muayene bu durumun erken öğrenilmesini de sağlayacaktır. Bir başka belirti ise kuyruk sokumunda olan ufak ya da geniş çaplı şişkinliklerdir. Şişkinlik vücudun kendini korumak için yaptığı apseden kaynaklanmaktadır. Apse zamanla ağrı yapmaya başlayabilir dolayısıyla içindeki sıvının boşaltılması önemli bir husustur. Eğer apse içindeki sıvı alınmazsa daha büyük sorunlara yol açılabilmektedir. Özellikle kuyruk sokumu bölgesinde ya da yakın yerlerde oluşan ağrı kıl dönmesinin temel belirtisidir. Çoğu hastanın kuyruk sokumundaki ağrı ya da patlamış Apseyle gelmesi ise izlenceler arasındadır.

Kıl Dönmesi Nasıl Anlaşılabilir?
Hastaların şikayetlerine bakıldığında , genellikle kuyruk sokumunda ağrı ve ileri ki aşamalarda sivilcenin içindeki benzeri bir akıntıyla kendini belli eden bir durum olan kıl dönmesinin anlaşılması da zordur. Aynı zamanda ağrının artması ve diğer kıl dönmesi belirtilerinin görülmesiyle birlikte kişiler uzmanlara başvurmaktadırlar.

Kıl Dönmesi Nasıl Geçer  ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Kıl dönmesinin anlaşılması güç olduğu için genellikle son aşamalarda tedaviye başvurulur. Doktorların makat bölgesinin durumuna bakar ve kıl dönmesinin boyutuna yada apse olup olmamasına göre uygun bir tedavi bulurlar. Genellikle çok kısa süren ve ardından çabuk iyileşme sağlanılan ameliyatlarla hastanın şikayeti sonlandırılmak tadır.  Hastalar herhangi bir sorunla karşılaşmadan gün içerisinde taburcu olmaktadır. Düzenli yapılan muayenelerde kıl dönmesinin tekrarlayıp tekrarlamaması için önemlidir.

Kıl Dönmesini Önlemek İçin Alınabilecek Temel Önlemler Nelerdir?
Öncelikle kıl dönmesinin grip kadar normal bir durum olduğunu bilmek hastaların daha rahat psikolojiyle doktorlara başvurmalarını sağlayacaktır. Kıl dönmesi durumunun neredeyse hepsi sabit oturarak iş yapan yada devamlı araba kullanmak zorunda olan insanlarda görülmektedir. Dolayısıyla günlük hayattaki aktivitelerin (yürüme, koşma) arttırılması alınabilecek en temel önlemlerdendir. Ayrıca ,  sık sık duş alınması da vücuttan yada saçlardan dökülen kılların vücuda girmesini engelleyecektir. Diğer alınması gereken bir önlem ise kuyruk sokumu kısmındaki kılların bir yolla temizlenmesidir. Bu durum özellikle gün içerisinde fazla oturan kişiler için gereklidir.

Yukarıda bahsedilenleri özetlemek istersek, kıl dönmesi problemi tedavisi olan bir durumdur. Kıl dönmesi olduğundan şüphelenen hastalarının muayene olup, eğer kıl dönmesine sahiplerse en yakın zamanda kıl dönmesi olan bölgeyi temizletmeleri de önemlidir.

Yorum yapın