Turner Sendromu Belirtileri

Ahmet

Turner sendromu olarak bilinen hastalık boyun kısa olması durumu ve cinsel olarak gelişimin söz konu olmamasıdır. Yapılmış olan araştırmalar çerçevesinde edinilen bilgiye göre 2500 kız çocuğunda bu sendrom yaşanmaktadır. Erkeklerde ise bu rahatsızlık görülmemektedir. Turner sendromunun nedenlerine bakacak olursak anne ve babadan alınan genler dış görünüm üzerinde ve gelişmesinde etki eden temel unsurdur. Bu genler göz renginden saç rengine hatta birçok hastalıkta bile belirleyicidir. Turner sendromu rahatsızlığı aileden çocuğa geçen genlerin değişimi sonucunda olduğu iddia edilmektedir. Fakat hastalığın tam olarak hangi nedene bağlı geliştiği bilinmemektedir.

Turner Sendromu Nedir?
Sadece dişilerde görülebilen Turner sendromu anne ve babadan geçen cinsiyet kromozomlarından birisinin eksik geçmesi sonucunda oluşan rahatsızlığa verilen addır. Boy kısalığı en önemli belirtisidir. Turner sendromu olan kişilerde ergenliğe geçiş söz konusu değildir ve kısırlık yaşanır. Kalp rahatsızlıkları ve öğrenmede zorlanma da yaşanan diğer sorunlardandır. Bu sendromu bebeklik döneminde veyahut çocukluk dönemlerinde fark edebilirsiniz. Bazı durumlarda kesin belirtiler göstermediği için ergenlikten sonra ki dönemde de fark edilebilir. Turner sendromuna sahip olan kadınların ya da kız çocuklarının düzenli olarak kontroller yaptırması gerekir. Bazı tıbbi tedaviler ve bakımlar yapılmaktadır. Yapılacak olan tetkikler ve kontroller ile kişinin hayat standartlarını iyileştirmeyi hedeflemektedirler.

Turner Sendromu Belirtileri
Turner sendromu belirtileri her zaman keskin şekillerde yaşanmaya bilir. Bu kişinin yapısı ile alakalıdır. Bazı kişilerde gelişim aksaklıkları çocukluk ya da bebeklik dönemlerinde fark edilirken bazılarının ki ileri dönemlerde de fark edilebilir. Doğum sonrasında ya da bebeklik dönemlerinde rahatsızlığın belirtilerinde geniş perdeli boyun, küçük çene yapısı ya da geride bir çene yapısı bulunur. Kulak çizgileri düşüktür, saç ense aşağılarından başlar, göz kapaklarında sarkma yaşanır, göğüs kafesi geniştir ve göğüs aralıklıdır. El ve ayak parmaklarında kısalık söz konusudur. Özellikle doğum sonrasında ellerde ve ayaklarda şişmeye rastlanır. Turner sendromu hastaları son olarak gürültülere karşı aşırı duyarlılık gösterirler ve gelişmede de gecikmeler söz konusudur. Bir diğer grup ise büyük kız çocuklarında ya da kadınlarda görülen belirtilerdir. Bazı kadınlarda rahatsızlık kolay fark edilemeyebilir. Çocukluk döneminde yeterli gelişmenin yaşanmaması ve büyüme de aksaklıklar. Ortalama boy oranına göre çok daha kısa olunması, öğrenme de güçlük çekilmesi, diğer insanlar ile iletişim güçlüğü çekme ve sosyal ortamlarda problemler yaşama, doğum ile gelişme gösteren ve ergenlik ile sorun haline gelen yumurtalık yetmezliği ve buna bağlı cinsel değişiklerin gözlenmesi. Ergenlik ile cinsel değişimlerin yaşanamaması ve kısırlık oluşumu, adet dönemlerinin yaşanmaması bu rahatsızlığın en önemli belirtilerindendir.

Turner Sendromu Erkeklerde Görülür mü?
Turner sendromu kız çocuklarında ya da kadınlarda yani dişilerde görülen bir rahatsızlıktır. Erkekler de bu sendrom görülmemektedir.

Turner Sendromu Neden Olur?
Bir X kromozomu anne yumurtasında ya da babanın sperminde yaşanan bir sorun nedeni ile oluşmaması Turner sendromunu doğurabilir. Monozomi de bir adet X kromozomunun oluşmaması sonucunda gerçekleşir. Bazı zamanlarda ise bebek anne karnında gelişme gösterirken bazı hücrelerin bölünmesinde bazı hatalar oluşur. Bu durumda birden fazla X kromozomu oluşmasına neden olur. Bu hatalı oluşan genetik kökenli soruna da mozaisizm adı verilir. Y kromozomu materyaline göre ise bazı durumlar bir takım hücreler X kromozomu üretirken diğer hücrelerde X kromozomunun bir kopyasını ve Y kromozomunun bir materyalini üretir. Bu durumda Y kromozomu materyalinin oluşması gonadoblastoma denilmekte olan hastalığı yaratır. Bu hastalıkta kansere kadar ilerleyebilir.

Turner Sendromlu Ünlüler Kimdir?
Turner sendromu gebelik sırasında ya da döllenme esnasında gerçekleşen bir sorun sonucunda gelişir. X kromozomları ile alakalı olan bir durumdur. Bebeğin gelişimini, boyunu, cinsel dürtülerini aklınıza gelebilecek birçok konuyu etkilemektedir. Turner sendromu için bilindik bir örnek vermek gerekir ise, çok sevilen bir dizi artisti Lind Hunt’tur. Linda Hunt bu hastalığı yaşayan en bilindik ünlüdür fakat yaşantısını normal şekillerde sürdürmeye devam etmektedir.

Turner Sendromu Tedavisi Nasıl Olur?
Turner sendromuna maruz kalan kadınlarda genellikle hormon tedavileri yapılmaktadır. En çok uygulanan tedavi yöntemi budur. Çünkü bu sendromda ergenliğe girilmediği için bazı durumlarda cinsel değişimler yaşanabilir. Bu durumda hormonlar etkin rol oynayacaktır. Tedavi sürecinde uygulanan hormon tedavisinden birisi büyüme hormonudur. Bu büyüme hormonu tedavisi çoğu kız çocuğu için uygulanmaktadır. Bu tedavi de ki hedef kız çocuğunun ergenlik döneminde ya da uygun gelişme çağlarında boy oranının artmasını sağlamaktır.

Bu hormon kişiye birkaç kez verilmektedir. Bunun dışında diğer uygulanan hormon tedavisi ise östrojen hormonu tedavisidir. Çoğu kız çocuklarında ergenliğin başlaması ile cinsel gelişimler de yaşanmaya başlar. Bu noktada cinsel gelişimin sağlanması için östrojen hormonuna ihtiyaç vardır ve bu kız çocuğuna tedavi sürecinde verilir. Östrojen hormonu genellikle büyüme hormonu ile birlikte verilir ki kız çocuğunun cinsel gelişimi ve büyümesi aynı oranda sağlansın. Turner sendromu yaşayan kadınlar ya da kız çocukları menopoz dönemine kadar östrojen hormonunun tedavisini görmesi gerekmektedir. Bunun için sürekli olarak belli aralıklar ile doktora gözükmelidir. Östrojen hormonu kişinin sağlığını olumsuz da etkileyebilir. İnsanların vücutlarında sahip oldukları hormonlar oldukça önemlidir. Kişinin gelişiminden, cinselliğine, doğum yapmasından, çocuk sahibi olabilmesine kadar oldukça önemli rol oynar. Kadınların ve erkeklerin ayrı cinsel hormonları bulunur. Bir kadının erkeklik hormonu almış olması yapısal anlamda onun değişimine neden olabilmektedir.

Yorum yapın