Tükürük Bezi Kanseri Belirtileri

Ahmet

Tükürük bezi kanseri, tükürük bezlerinde meydana gelebilen bir kanser çeşididir. Tükürük bezinin olduğu yani ağız, boyun ya da gırtlak bölgesinde bir noktada yaşanması mümkündür. Tükürüğün görevi ise sindirim de bir görevi olmasıdır. Aynı zamanda ağzın ıslak kalmasına yardımcı olur ve tükürüklerimiz tükürük bezleri tarafından üretilmektedir. Çenenin alt kısmında üç farklı tükürük bezi bulunur. Parotid, sublingual ve de Submandibulerdir. Diğer küçük işlevlere sahip tükürük bezleri ise dudaklarda, yanaklarda, ağız ve gırtlak boyunca bulunmaktadır. Genellikle tükürük bezi kanserleri de Parotid bezlerinde meydana gelir. Tükürük bezi kanserinde genellikle cerrahi operasyona başvurulur. Bunun dışında yaygın olan tedavi türlerinden kemoterapi ve radyoterapi uygulanmaktadır.

Tükürük Bezi Kanseri Nedir?
Tükürük bezleri isimlerinden de anlaşıldığı üzere tükürük üretmekle görevlendirilmiş dokulardır. Bez denme nedenleri ise vücut içinde madde salgılayan doku ya da organlara bez denilmesindendir. Örneğin tiroit bezi. Tükürük bezleri ağzın ıslanmasını sağlar ve bu sayede ağzımıza bir lokma aldığımız zaman bu tükürükler ile ıslanarak sindirime yardımcı olur. Tükürük bezlerinin salgıları aynı zamanda hastalıklara karşı da vücudu korumaktadır. Tükürük bezi kanserleri genel olarak, kulak ya da çene altında bulunan tükürük bezlerinde nadir olarak da ağzı içinde ki o küçük tükürük bezlerinde rastlanabilir.

Tükürük bezi kanseri birçok kanser hücresinin türemesine de neden olabilir. Çünkü insan vücudunda üç ana noktada yayılım göstermektedir. Bu üç noktada ki tükürük bezlerinin kanser hücresi taşıyor olması diğer organlarda kanser üretme olasılığını artırır. Tükürük tedavilerinde diğer dokulara sıçrama olasılığı göz önünde tutularak birçok farklı yöntem uygulanır. Tükürük bezlerinde meydana gelen ve el ile fark edilen şişlikler ile tükürük bezi kanseri fark edilebilir. Kanserli hücrelerden kaynaklanan şişlikler ağrı yapmazlar. Eğer ki tükürük bezi civarlarında yaşanan bir şişlik var ise ve bu şişlik küçülmüyor aksine artış gösteriyor ise şüphelenmeniz gereken şeyler var demektir. Bu tür şişlikleri fark ettiğiniz zaman en kısa sürede bir uzmana danışmalısınız. Kulak, boğaz ve gırtlak bölgesini kapsadığı için Kulak Burun ve Boğaz uzmanı bu konu ile ilgilenecektir.

Uzman doktor bu şişlik içerisinden bir miktar iğne ile doku alıp teşhis için test ettirebilir. Test sonuçları negatif ise tedavi süreci planlanır. Tükürük bezi kanserinde kanserli hücreler özellikle bir türü boyuna doğru bir yayılma gösterecektir. Boyuna doğru yayılan bu hücreler lenf bezlerini de etkileyebilir. Lenflere sıçrar ise lenf bezi kanseri görülme riski yüksektir. Genellikle tükürük bezi kanserinde birçok organ kontrol edilir çünkü hastalık dağılmaya meyillidir.

Tükürük Bezi Kanseri Belirtileri
Tükürük bezlerinde kanser hücresi oluşmuş bir kişi de çeşitli belirtiler görülebilir. Çenenin yan tarafında, boyun kısmında ya da ağızda kitle ya da şişme söz konusu olabilir. Yüzünüzün belli kısmında uyuşma ya da kaslarında hareket güçlüğü yaşanabilir. Tükürük bezlerinizin bulunduğu bölgelerde şiddetli ve kronik ağrılara rastlayabilirsiniz.

Yutkunurken zorlanabilir ya da ağzın açılmasında zorlanma söz konusu olabilir. Sizi bu türden belirtiler rahatsız ediyor ise bir doktora danışmanız ve muayene olmanız gerekir. Tükürük bezlerinin çevresinde şişlik ve ya kitlesel tükürük bezinin yaygın bir belirtisidir. Tükürük bezinde görülen her kitle kanser demek değildir. Her tümör kansere neden olmaz. İyi huylu ise korkulacak bir durum yoktur fakat kötü huylu ise kanser olduğunuz anlamına gelir. Bunun içinde en kısa zamanda tedaviye başlamanız sağlığınız açısından iyi olacaktır.

Tükürük Bezi Kanseri İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Her hastalık için olduğu gibi tükürük kanseri içinde bitkisel yöntemler bulunmaktadır. Modern tıbbın gelişmediği dönemlerde ilaç yapımından, tedavi şekillerine kadar doğal ürünler ve kürler kullanılarak sonuç aranmaktaymış. Fakat tükürük kanseri için bir kür bulunmamakla birlikte evde uygulamanız gereken rutinler bulunur. Hastalığın daha kötü olmaması için sigara tüketimine son verilmelidir. Sıvı kaybı çok olacağı için 8 ile 10 bardak arası su tüketilmelidir. Dişlerinizi düzenli olarak temizlemelisiniz ağız sağlığı için bu gerekli bir önlemdir.

Tükürük Bezi Kanseri Tedavisi
Tükürük bezi kanseri için en yaygın uygulanan yöntem cerrahi müdahale yolu ile tedavidir. Uygulanacak olan cerrahi operasyon ile tükürük bezleri ve çevresinde yer alan bir miktar sağlıklı doku da operasyonda alınır. Müdahalenin büyüklüğü ve ciddiyeti kanser hücresinin yayılımına göre değişiklik gösterir. Parotidektomi yani kulak önünde bulunan tükürük bezlerinin alınması durumudur. Bazı yüzde ki sinirlerde bu operasyona dahil edilebilir. Endoskopik müdahale yönteminde ise boğazlarda ve burun etrafında meydana gelen tükürük bezi kanserleri Endoskopik müdahale ile tedavi edilmeye çalışılır. Bu uygulanan yöntem ile sağlıklı dokular diğer tedavi yöntemlerine göre daha az zarar görecektir.

Boyun Disseksiyonu ise boyunda bulunan lenf bezlerinin alınması durumudur. Tükürük bezlerinin yayıldığı şüphesi ve teşhisi var ise bu durumda uygulanır. Bu uygulanan tedavi operasyonu ile plastik cerrahi yardımı alınarak görüntü bozuklukları giderilebilir. Bir diğer tedavi yöntemi kanser tedavilerinde çok bildiğimiz radyo terapi ve Kemoterapidir. Cerrahi müdahalelerin sonuç veremediği durumlarda bu tedavi yöntemi uygulanır. Radyoterapi yöntemi ile yüksek aranda X-Ray ışınları kanser hastasına yüklenir. Amaç kanser hücresini öldürmektir. Kemoterapi ile ise tükürük bezinde bulunan kanserli hücreleri öldürmek amacı ile ilaç tedavisi uygulanır. Yayılmış olan ya da yayılması mümkün olan tükürük bezi kanserlerinde uygulanır. Kemoterapide kuvvetli etkileri görülür. Hasta yorgun düşebilir, saçları dökülebilir. Hastayı yoran bir tedavi yöntemidir. Bu nedenle öncelikli olarak cerrahi müdahale ile çözüm bulunmaya çalışılmaktadır.

Yorum yapın