Tüp Bebekte Hamilelik Belirtileri

Ahmet

Tüp bebek tedavisi normal yollar ile bebek sahibi olamayan aileler için uygulanır. Annenin ve babanın sperm ve yumurta sayıları ölçülür, hormon testleri yapılır ve cinsel dönemleri belirlenir. Bu faktörlere bağlı olarak tüp bebek tedavisine başlanılır. Tüp bebek için gerekli uygulamalar yapıldıktan sonra Embriyolar anneye transfer edilir. Anneye yapılan transfer sonrasında 12 gün geçtikten sonra hamilelik testi yani HCG testi uygulanır. Bu test sonucuna göre annenin hamile kalıp kalamadığı öğrenilir. Gebelik testi yapılana kadar herhangi bir belirti yaşanmaz çünkü hamilelik oluşumları yeni oluşmaya başlamıştır. Gebelik testi yapıldıktan sonra bir hafta içinde belirtiler büyük olasılık ile yaşanmaya başlar. Yani kısacağı anneye transfer yapılmasından itibaren 20 gün sonrasında hamilelik belirtileri oluşmaya başlar.

Tüp Bebekte Hamilelik Nedir?
Tüp bebek tedavisi yaptıran kadınlarda Embriyo transferi anneye yapıldıktan sonra kadınlarda genellikle ruhsal değişimler yaşanır. Eğer ki anne adayları yerli yersiz her duruma ağlıyorlar ya da her duruma karşı sinirleniyorlar ise hamilelik belirtilerinden birisi olabilir. Tüp bebek tedavisi ile hamile kalan anne diğer anneler gibi aynı belirtileri yaşar. Sadece anne ve babanın normal yolar ile çocuk sahibi olamamasından kaynaklı olarak döllenmenin dış bir ortamda yapılıp daha sonra anneye bu döllenmiş Embriyoların transfer edilmesi şeklinde gelişir.

Tüp bebek annelerinin beslenme alışkanlıkları da değişebilir ve ilaçlara bağlı kabızlık sorunu görülebilir. Hamile kalan annenin kan değerlerinde Progesteron hormonlarının seviyesi yükselecektir. Bu hormon kasları rahatlatmaya yarar. Tüp bebek tedavisi sırasında da uygulanan bu yöntem sayesinde hormon belli bölgeleri rahatlatmaya yardımcı olur. Tüp bebek ile hamile kalan anneler için ilk üç ay oldukça önemli bir süreçtir.

Tüp bebek hamileliklerinde anne adayı çoğul hamilelik yaşama olasılığı yüksektir ya da düşük doğum riski de bulunur. Bu yüzden anne tedavi sonrasında kendisine oldukça dikkat etmelidir. Aslında her anne için ilk 3 ay önem taşır fakat tüp bebek sahibi anneler daha da dikkatli olmalıdır. Anneler bu dönemle hızlı hareket etmekten kaçınmalı, ani hareketlerde bulunmamalı ve yukarı doğru uzanma hareketleri uygulamamalıdır. Eşya taşımamalı, ağır bir cisim kaldırmamalıdır. Genellikle bu dönemde ilaç tedavisi uygulanır ve bu ilaçlar düzenli tüketilmeli ve bolca istirahat edilmelidir.

Tüp Bebekte Hamilelik Belirtileri
Tüp bebekle hamile kalan annelerin hamilelik belirtileri aslında farklı değildir. Aynı evreleri yaşarlar, hormonsal değişimler söz konusudur. Bulantı ve kusma yaşanır, anne halsiz düşer, göğüsleri oldukça hassastır. Bu dönemde bazı yemeklerden oldukça tiksinir ve uzak durmaya çalışır, aşerme dönemleri yaşar. Bazı anne adayları ise hamilelik belirtileri yaşamayabilirler. Bu bünyesel bir durumdur. Tüp bebek anneleri eğer ki bir hamilelik belirtisi yaşamıyor ise bu durumdan endişe duymamalıdır. Bir doktora danışarak gerekli kontrollerini yaptırabilir. Tüp bebek tedavilerinde genellikle ikiz bebekler dünyaya gelmektedir. İkiz ve üçüz gebeliklerde ise belirtiler yine aynıdır fakat daha yoğun yaşanabilir. Çünkü hormon salgıları daha yoğun olur. Bunun dışında annenin karnı daha kısa zamanda büyüme gösterecektir.

Tüp Bebekte Hamilelik Süreci
Tüp bebek tedavisi ile hamile kalan anne aslında bundan sonra normal evreler yaşar. Sadece anne olma konusunda bazı sorunlar yaşandığı için daha dikkatli olmalıdır. Muhtemelen bundan önceki dönemlerde bazı sağlık sorunları yaşandığı için tüp bebek tedavisi görülmüştür. Bu yüzden annenin hamileliği çok hassas geçer. Üzüntüyü, ani hareketleri, korkmayı, yorgunluğu kaldırmakta güçlük çeker. Anne ve bebek sağlığı tehlikeye düşer. Anne özellikle 4. Aya kadar yatak istirahati gerçekleştirmelidir. Bunun dışında da beslenmeye oldukça önem vermelidir.

Tüp Bebekte Hamile Kalanlar Nelere Dikkat Etmeli?
Tüp bebek yöntemi ile hamile kalan anne adaylarında genellikle çoğul gebelik görülmektedir. Bunun dışında anne düşük yapabilme olasılığı ve erken doğum yapma riski vardır. Anne bu dönemde kendisini bol bol dinlendirmelidir. Çok yorulmamaya ve çok sık hareket edip, ağır şeyler kaldırmamaya özen göstermelidir. Aslında bu risk sadece tüp bebek ile hamile kalan annelerde değil her annede bulunur. Özellikle gebeliğin ilk üç ayında oldukça dikkat edilmelidir.

Bebek bu dönemde yeni gelişmeye başlamıştır ve tutunma durumu güçlü değildir. Hamilelik sürecinde bol su tüketilmesi önerilmektedir. Normal şartlarda gün içinde 3 litreye kadar su tüketimi oldukça yararlıdır. Eğer ki hava sıcaklıkları normalüstü ise su tüketim oranına biraz daha yer vermek gerekir. Anne gebelik sürecinde beslenmesine de önem vermelidir. Tüp bebek tedavilerinin uygulanmaya başlaması ile annenin düzenli bir besin zinciri oluşturması gerekir. Anneye özel testler yapılır ve buna bağlı beslenme planı hazırlanır. Bu programa uyulması hem hamile kalma olasılığını artıracaktır hem de sağlıklı bir hamilelik dönemi yaşamanızı sağlayacaktır.

Hamilelik sürecinde vitamin, mineral, demir, kalsiyum ve Omega-3 kullanımına da yer verilmelidir. Bunların dışında et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri de sık tüketilmelidir. Bu ürünler hem anne sağlığını hem de bebeğin sağlığını olumlu yönde etkileyecektir. Anne bu dönemde sigara ve alkol de tüketmemelidir. Normal bir dönem de bile büyük sağlık sorunlarına neden olan sigara ve alkol hamilelik döneminde bebeğin sağlığınıza ciddi oranda etkiler. Eğer ki tüp bebek tedavisi görüyorsanız bu durum daha da ciddidir. Özellikle üç ay öncesinden tütün ve alkol tüketimine son verilmelidir. Annenin bu ortamlardan uzak durması da önemlidir. Sigara dumanı kişiyi olumsuz etkileyecektir.

Yorum yapın