TSH Yüksekliği Belirtileri

Ahmet

Tsh Yüksekliği Belirtileri: TSH hormonu hipofiz bezinden( beyinde bulunan) salgılanan bir hormondur ve TSH yüksekliği oldukça ciddi olan birçok problemi de beraberinde getiren bir hastalık olmaktadır. TSH yüksekliği olan kişilerin tedavisinin en kısa sürede yapılması kişilerin hayatını kolaylaştırmaya yardımcı olacaktır. TSH sadece biyolojik olmamakla beraber aynı zamanda birçok psikolojik durumun da kötü olmasına neden olan bir durum olmaktadır.

TSH hormonunun tiroit bezi ve tiroit hormonuyla da doğrudan bir ilişkisi bulunmaktadır. Dolaysıyla birden fazla hormonun etkileşim içinde olduğu bir hastalık olmaktadır. Tiroit hormonunun zamanla artması kişide T3 ve T4 değerlerinde direkt olarak bir düşüşün görülmesine yol açar. Bu da yapılacak olan kan testleriyle anlaşılabilmektedir ve teşhiste kullanılan bir yöntemdir.

TSH hormonun fazla salgılanmasının sonuçları arasında kişinin birden kilo vermesi, gözlerin büyüyüp daha çıkık halde olması ve terlemenin artması gösterilebilmektedir.

TSH Yüksekliği Belirtileri
TSH hormonunun olması gerekenden fazla salgılanması durumunda öncelikle tiroit hormonları da fazla salgılanmaya başlar ve bu kişide belirgin fiziksel, biyolojik ve psikolojik değişimler gözlemlenmeye başlanır. Kişi kendini daha fazla yorgun ve halsiz hissetmeye başlar, saç dökülmelerinin artması, kas ağrılarının olması , hafıza ve hatırlamayla ilgili problemlerin yaşanmaya başlaması, regl döneminin düzensiz olması ve cildin çok fazla kuruması en belirgin olarak gözlemlenen belirtiler arasında yer almaktadır. Ayrıca kişinin fazla sinirli ve gergin olması da tiroidin yüksek olmasından kaynaklanan bir sonuç olmaktadır.

TSH Yüksekliğinin Görülmesi İçin Değerler Hangi Aralıkta Olmalıdır?
TSH Yüksekliğinin olabilmesi için değerlerin normal değerden fazla olduğunun tespit edilmesi gereklidir. Dolayısıyla normal olan değerler; 0,4 mlU/L ve 4 mlU/L arasında değişmektedir. Bu aralıktan daha yüksek bir değerin elde edilmiş olması ise TSH ın yüksek olduğuna işaret etmektedir.

TSH Yüksekliği Nasıl Düşürülür? TSH Yüksekliğinde Kullanılabilecek Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Beslenme Nasıl Olmalıdır?
TSH tedavisinde genellikle tıbbi olan yöntemlere başvurulmaktadır. Bu tedavi de ise amaç yüksek olan tiroit değerlerinin düşürülmeye çalışılmasıdır. T4 değerlerinin düşmesi için tedavi uygulanır ve bu tedavi hipertiroit  tedavisiyle oldukça benzer olan bir tedavi olmaktadır. Kişilerde oluşan durumlara bakıldığı zaman el ve ayakların fazla üşümesi, halsizliğin oldukça fazla olması, ses tellerinin zarar görmesi, odaklanma problemleri , kan değerlerinin normalden düşük seyretmesi durumlar gözlemlenir. Dolayısıyla  tedavi de  bu durumlara yönelik yapılmaktadır. Tedavi Endokrinoloji doktorları tarafından uygulanabilmektedir ve uzun süre süren bir tedavi söz konusu olmaktadır.

Bitkisel olarak destek olması ise tedavi sürecini kolaylaştırmaktadır. Lahana, brokoli, turp, mısır, yer fıstığı, turp ve soyalı yiyecekler TSH yüksekliğinin giderilmesine yardımcı olmaktadır. Bitkisel yöntemlerin doktor kontrolünde kullanılması gerekmektedir.

TSH Yüksekliği Kilo Yapar Mı?
TSH yüksekliği görülen bir kişide genellikle ani bir şekilde başlayan kilo kayıpları mevcuttur ve bunun sebebi metabolizma faaliyetlerinin birden artmasıdır. Dolayısıyla kişinin kilo alması söz konusu olmamaktadır.

Bebeklerde TSH Yüksekliği
Bebeklerde TSH normal değerleri 0.9 ila 7.7 arasında olmaktadır. Bu değer aralığından yüksek değerler görülmesi durumunda TSH yüksekliği ile karşılaşılmaktadır. Bebeğin TSH değerlerinin yüksek olması ciddi problemlere yol açabilmektedir. Genellikle 3 yaşına kadar tedavi edilmeye çalışılan bir hastalık olmakla birlikte tedavi edilmediği zaman zehirli guatr ve tiroit kanseri görülebilecek durumlar arasında yer almaktadır. Aynı zamanda beyin fonksiyonlarını da oldukça kötü etkileyebilen bir hastalık olmaktadır. Bebeklerde zekâ ve hafıza problemlerinin yaşanması kadar birçok olumsuz sonuç getirebilmektedir. Bebeğin gelişimini(fiziksel) doğrudan etkileyebilmektedir.

TSH Yüksekliği Tedavisi Ne Kadar Sürer?
TSH tedavi süreci yaşa ve kişinin hangi seviyede olduğuna bağlı olarak değişmektedir. Tiroit tedavisi genellikle devamlı olarak uygulanır yani yetişkin bir kişi ömrü boyunca tiroit değerlerini normal seviyede tutmaya çalışır. Bunun için ise genellikle ilaç tedavisi ömür boyu uygulanmaktadır. İlaç tedavisinin etkisi ise ilk 2 haftadan sonra etkisini göstermeye başlamaktadır. Tam olarak etki ise ilk 6ay dan sonra gözlemlenmektedir. Bebeklerde görülen TSH yüksekliği ise 3 yaşına kadar devamlı olarak uygulanır ve bebeğin durumuna göre tedavi süreci tekrar değerlendirilmektedir.

TSH Yüksekliği Tedavisi
TSH yüksekliği en kısa süre içerisinde tedavi edilmesi gereken bir durumdur ve öncelikle kan test yapılarak hastanın hangi seviyede olduğu anlaşılır. Bunun için ise T3 ve T4 değerleri araştırılmaktadır. Hipertiroidi tedavisi TSH yüksekliğinde uygulanan bir tedavi olmaktadır. Tedavi Endokrinoloji doktorları tarafından yapılmaktadır ve ilaç tedavisi yaygın olarak uygulanan bir tedavi yöntemi olmaktadır.

Uygulanan ilaç tedavisinde ise sentetik T3 ve sentetik T4 verilmektedir. Aynı zamanda kişinin iyotsuz tuz kullanması beslenme konusunda oldukça önemli olmaktadır.

Yorum yapın