Trombosit Düşüklüğü Belirtileri

Ahmet

Trombosit Düşüklüğü Belirtileri: Trombosit kanda bulunmaktadır. Kanda mevcut olan bu trombosit değeri 150 bin altına düşer ise bu trombosit düşüklüğüne işaret eder. Bu değerler 100 binin altına düşer ise kanama sorunu da yaşanır. Bu kanamalar herhangi bir dış etken olmadan meydana gelir ve genellikle burunda, ciltte ve diş etlerinde görülmektedir. Bunun yanı sıra ciltte döküntüler, morarmalar, kırmızı lekelerin oluşması da gözlenmektedir. Kemik iliğinde trombosit yapan hücreler doğuştan gelen etkenlere bağlı düşük ve kalite yetersizliği bulunur. Trombositin yavaşlamasında dış etkenlerden bazıları ise radyoterapi, kemoterapi ya da bazı enfeksiyonlardır. Dalak büyümesi sorunu yaşayan hastaların birçoğunda trombosit üretimi çoğu kez durma yaşamıştır.

Trombosit Düşüklüğü Nedir?
Dalağın normal işlevlerine yerine getirememiş olması, kana bağlı oluşan bağışıklık sistemine bağlı hastalıkları, kemik iliği hastalığını, çok fazla ve devamlı alkol kullanımı, bazı bakteriler ve bazı ilaç tedavileri trombosit düşüklüğü ile alakalı sorunlardır. Trombosit düşüklüğü yaşayan hastaların birçoğunda kanlı idrar görülür. Ufak darbelere karşı büyük morarmaların yaşanması, nedensiz yaşanan kanamalar ve yaşanan kanamalarında uzun süreli olması da bu sorunun en belirgin özelliklerindendir. Trombosit aynı zamanda kanın pıhtılaşmasında etkilidir. Bu oranın düşmesi de kanamaların geç durmasına ve kanın pıhtılaşmasının zorlaşmasına neden olur. Dalağın bazı hastalık ile alakalı olarak büyümesi trombosit düşüklüğüne bağlı yaşanmaktadır.

Trombosit Düşüklüğü Belirtileri
Trombosit düşüklüğüne bağlı gelişen belirtilerin en başında kanın pıhtılaşmaması sorunu yaşanır. Bu neden bağlı olarak da kişinin bir yeri darbe aldığında pıhtılaşma olmayacağı için kılcal damarlar yoğun kanama yaşar. Bununla da ciltte morarmalar yaşanır. Kişinin dalağı da büyüme göstermiş olacaktır.

Trombosit Düşüklüğünde Ne Yenmeli?
Trombosit düşüklüğüne iyi gelebilecek bitkilerden bir tanesi papatyadır. Papatyanın kendisi ve yaprakları bu düşük sayıda ki trombositin artmasına yardımcı olacaktır. Papatyayı günlük olarak tüketebileceğiniz gibi limon suyu ile birlikte papatya suyu da içilebilir. Bunun dışında iyi gelen bitkilerden bir tanesi de buğday çimidir. Bu bitki hemoglobin sayısının artışında, kan hücresi üretiminde etkilidir. Buğday içimi de limon suyu eklenerek tüketilebilir.

Trombosit düşüklüğü için iyi gelen bir diğer besin ise kabaktır. Trombosit sayısını artırmakta kabak oldukça etkili bir sebzedir. A vitamini açısından zengindir ve bu trombositi destekler. Ispanakta aynı şekilde trombosit seviyesini yükseltmeye yaramaktadır. K vitamini bulundurur bu da kanın pıhtılaşması için gereklidir. Bunun dışında C vitamini tüketimine de önem vermelisiniz. Hint üzümü de C vitamini içermektedir.

Her sabah aç karnına birkaç adet tüketilebilir. Bu normal seviyelerde trombosit oluşmasına yardımcı olur. Bunun dışında susam yağı ve kırmızı pancar tüketimini de uzmanlar önermektedir. Su,  kan hücreleri için oldukça etkilidir. Bol su tüketimi desteklenmelidir. Trombosit seviyesini yükseltecektir. Su vücudumuz için önemli bir sıvıdır. Birçok döngünün başını çekmektedir. Vücudun yeteri kadar su alması besinlerin sindirilmesine yardımcı olmaktan, kanın yapısına kadar her noktada etki etmektedir.

İçeceğiniz suyun temiz olması en dikkat edilmesi gereken husus iken bunun dışında arıtılmış ve oda sıcaklığına sahip olması da sizin için olumlu olacaktır. Gün içinde kişi en az 10 bardak kadar su tüketmelidir. Egzersiz yapmakta kişilerin sağlığını olumlu etkileyecektir. Egzersizler kişinin metabolizmasından tüm vücudun çalışmasına yardımcı olur. Birçok hastalığın iyileşmesinde de oldukça etkilidir. Trombosit seviyesinin normal bir döngüye sahip olmasında düzenli egzersizinde önemli bir payı vardır.

Bebeklerde Trombosit Düşüklüğü
Bebeklerde trombosit düşüklüğü yaşanır ise kan testleri anlaşılmasına yardımcı olabilir. Dalak kan hücrelerini fazla oranda yok etmeye başlar. Kırmızı renkli kan hücrelerinin seviyesinde artış yaşanır. Vücut yeni kanı üretemez. Kemik iliği sorunları da çok sık gözükür. Bazı lösemi hastası bebek ve çocuklarda trombosit düşüklüğü oldukça sık görülür. Dalağın büyümesi sonucunda oluşur bu da. Trombosit düşüklüğünü anlayabilmek için kan testi yapılır demiştik. Yapılacak kan testinin ismi PLT’dir. Kan içinde ne oranda trombosit vardır bunlar anlaşılmaya çalışılır. Trombosit sorunu kanın pıhtılaşmasını engeller bebekler üzerinde de.

Trombosit Düşüklüğü Tedavisi
Eğer ki kişiye yapılan testlerde çok düşük bir değer yok ise kişiye herhangi bir tedavi uygulanmayabilir. Tedavi süreci de trombosit oranının değerlerine bağlıdır. Trombosit düşüklüğü neden oluşmaktadır bunun araştırılması tedavi süreci için daha doğru olacaktır. Bu sayede neden olan unsurların tedavi edilmesi hastalığın tümden kontrol altına alınmasında etkili olacaktır.

Trombosit düşüklüğünde bazı kişilere kan nakli de uygulanabilir. Doğum ile gelişen bir trombosit düşüklüğü söz konusu ise ve trombosit yapmaya yarayan hücreler için çeşitli tedavi süreçleri uygulanarak çözülmeye çalışılır. Lösemi de kanser hücresine bağlı gelişmiş bir trombosit düşüklüğü söz konusu ise öncelikli olarak lösemi tedavi edilmelidir. Enfeksiyonlara neden olan trombosit düşüklüklerinde ilaç tedavisine bir müddet ara verilmelidir. Bu hastalar için bazı zamanlar kortizon tedavisi uygulanır. Dalakların büyümesine bağlı gelişen bir düşüklük ise genellikle dalaklar ameliyat yöntemi ile alınır.

Trombosit hastalarının aspirin kullanması doğru değildir. Bunun dışında kan cıvıltıcı ilaç da kullanmamalıdır. Kan pıhtılaşma zorluğu yaşadığı için hasta ciddi sağlık sorunlarında kontrol edilemeyen bir kanamaya maruz kalabilir.

Yorum yapın